دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

دروغ بزرگ نومحافظه کاران


دروغ بزرگ نومحافظه کاران
گزارش شورای اطلاعات ملی امریکا که متشکل از نهاد امنیتی، اطلاعاتی ایالات متحده است، تا آن اندازه عمیق و تاثیرگذار بود که جرج بوش رییس جمهوری ایالات متحده را وادار کرد ساعاتی پس از نشر علنی بخش هایی از آن در جمع خبرنگاران حاضر شود تا توجیه گر گوشه دیگری از اشتباهات واشنگتن در قبال رویه اش نسبت به تهران باشد. بوش راجع به کلیدی ترین بخش این گزارش که اذعان می کند ایران در زمان حاضر هیچگونه فعالیتی در جهت تولید سلاح هسته ای نداشته است، چاره ای نداشت جز اینکه بگوید من تا یک هفته پیش از این گزارش خبر نداشتم! اظهارات رییس جمهوری امریکا و فراتر از آن جنگ طلبان امریکایی به سرکردگی دیک چنی هر چه که باشد، تایید این واقعیت اجتناب ناپذیر است که گزارش نهاد اطلاعاتی معتبر و بانفوذ امریکایی، پایه ها و ارکان استدلال نومحافظه کاران مبنی بر فعالیت های ایران در راستای تولید سلاح اتمی را به کلی سست و متزلزل می سازد.
به این ترتیب مالک شرکت نفتی هالیبرتون که از چاه های نفتی عراق میلیاردها دلار به جیب زده و سایر اعضای تیم او ناگزیرند دندان طمع را بکشند و برای مدتی هم که شده از ادعاهای تکراری و کهنه خود دست بردارند.
گزارش شورای امنیت ملی امریکا بگونه ای است که روزنه های حیاتی جنگ طلبان را در استمرار سیاست دهشت آفرینی در منطقه مسدود می سازد و مشکل بتوانند مردم امریکا را برای ماجراجویی دیگری مجاب کنند. آنان از این پس ناگزیرند پاسخی درخور به این پرسش به جا بدهند که پس از ارایه دو گزارش از سوی مدیر کل آژانس انرژی اتمی و شورای اطلاعات ملی امریکا، استفاده از اهرم زور و گزینه نظامی علیه ایران چه توجیهی دارد.
در حقیقت سمت و سوی گزارش نهادهای امنیتی امریکا بگونه ای است که پوچ بودن تندگویی های برخی سیاستمداران ایالات متحده را آشکار می سازد و بر این گزینه صحه می گذارد که دیپلماسی و استمرار مذاکرات با ایران بهترین و تنها راهکار ممکن فراروی بازیگران عمده بین المللی به ویژه ایالات متحده در تعامل با ایران است. به تعبیری می توان گفت به یکباره مجموعه تلاشها و ادعاهایی که اهداف و اغراض سیاسی آنها کاملا مشهود بود پس از آن که شورای اطلاعات ملی امریکا اعلام کرد ایران برنامه ای برای تولید تسلیحات اتمی ندارد، چونان دژی کاغذی فروریخت.
در همین حال گزارش صریح نهادهای امنیتی، اطلاعاتی امریکا در فاصله زمانی کوتاهی بعد از گزارش محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر صلح آمیز بودن فعالیتهای هسته ای ایران، آشکارا نشان دهنده این نکته اساسی است که امریکاییان به یک نقطه مهم تصمیم سازی رسیده اند و باید از میان دو گزینه پیش رو به ناگزیر یکی را انتخاب کنند.
گزینه نخست آن است که بر اساس خلق و خوی و تکبر خاص برخی سیاستمداران کابوی، سیاست خصمانه فعلی را ادامه دهند که نتیجه طبیعی آن از پیش معلوم است: شکست های تازه و ناکامی های جدید برای امریکا.
دومین گزینه در واقع نمایانگر روی دیگر سکه است به این معنا که خردورزان امریکایی که در مرجع تصمیم گیری قرار دارند، نتایج، تبعات و هزینه های دخالت در عراق را در نظر داشته باشند و به منظور ممانعت از تضعیف بیشتر ایالات متحده و فروپاشی سریع آن، طرحی نوین دراندازند.
در مقطع زمانی کنونی شاهد تحولات عمده ای هستیم که از جمله مهمترین آنها انتشار گزارش مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی است که تصریح دارد یافته های آژانس با گزارشهایی که ایران به این نهاد ارایه می دهد، انطباق دارد.
به عقیده کارشناسان مهمترین بخش از گزارش البرادعی آنجاست که تصریح می کند پرونده مربوط به سانتریفیوژهای پی یک و پی دو خاتمه یافته تلقی می شود. به این ترتیب آنچه باقی می ماند پرسشهای کم اهمیت تری است که به آنها نیز با ارایه مستندات لازم از سوی تهران از سوی مسوولان ایرانی پاسخ داده خواهد شد.
روشن است که با آگاهی جهانیان از واقعیاتی که پس از گزارش های البرادعی و شورای اطلاعات ملی امریکا مجال بروز یافته اند، پافشاری جنگ طلبان در واشنگتن برای استمرار سیاست های تهاجمی و خصمانه علیه ایران با بی رغبتی و کم میلی سایر اعضای شورای امنیت سازمان ملل مواجه شود. به همین علت است که تهران با اطمینان به درستی راهی که در پیش گرفته بر استیفای حقوق قانونی و طبیعی خود که تحقیقا منبعث از عضویت ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی است، اصرار دارد.
جمهوری اسلامی ایران از آغاز جنجال و بلوایی که محافل صهیونیست و تندروهای امریکایی از چهار سال و نیم پیش علیه فعالیت های هسته ای صلح آمیز آن به راه انداخته اند، به ساده ترین کلام و در عین حال قاطع ترین شکل ممکن به کرات اعلام کرده که آماده رفع همه ابهامات و شفاف سازی در مسیر فعالیت های هسته ای خود است که طبعا نمی تواند صرفنظر کردن جمهوری اسلامی از حقوق قانونی خود معنا شود.
از سوی دیگر اظهارنظر صریح مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی و گزارش شوک آور شورای اطلاعات ملی امریکا می تواند فرصتی برای سیاستمداران امریکایی باشد که میان ادامه سیاست خصمانه و بی نتیجه کنونی یا برخورد خردورزانه با موضوعات مربوط به ایران،یکی را انتخاب کنند.
می توان از این منظر نیز به فعل و انفعالات کنونی نگریست که عقلای امریکایی در صدد هستند راهی برای برون رفت از این بحران خودساخته بیابند به ویژه در شرایطی که به اعتقاد بسیاری از ناظران امور، بروز انشقاق در مواضع جنگ طلبان و تندروهای امریکایی با دیگر تصمیم سازان در ایالات متحده قطعی به نظر می رسد.
اما آنچه که مربوط به ایران می شود، به کارگیری همه ظرفیت ها و توانایی های آن برای ادامه مذاکرات سازنده با دیگر طرف ها و در ضمن تاکید بر این نکته است که تصحیح رویکرد واشنگتن و تلاش برای پرهیز از تکرار اشتباهات گذشته رویه ای است که با استقبال تهران روبه رو خواهد شد.
منبع: ایرنا
منبع : روزنامه جوان