چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

بررسی موردی وضعیت تغذیه


بررسی موردی وضعیت تغذیه
خانمی ۲۶ ساله با ۱۵۸ سانتی متر و وزن ۶۵ کیلو گرم اظهار می دارد که مدتی است که مشکل بینایی پیدا کرده است . زیر پلک ومخاط او هم بی رنگ شده است وحالت ضعف وخستگی مداوم دارد .
کلسترول او ۳۰۰ میلیگرم در دسی لیتر است معمولاٌ بعد از غذا ۲-۱ عدد شیرینی مصرف می کند نان مصرفی او نان لواش معمولی است که با جوش شیرین تهیه شده است.
نیم ساعت قبل از نهار یک لیوان چای می خورد او می گوید کره حیوانی نمیخورد وکره گیاهی مصرف می کند وروغن مصرفی او در تمامی موارد پخت و پز روغن مایع است. او فعالیت فیزیکی برنامه ریزی شده ندارد ومی گوید در خانه زیاد دنبال بچه خود این طرف وانطرف راه می رود.
او با خوردن شیر دچار نا راحتی گوارشی می شود وبه این خاطر از مصرف لبنیات اجتناب می کند هفته ای دو بار با خانواده بیرون غذا می خورند واو اغلب نوشابه سیاه با غذا می خورد .
سبزیجات خام را بخاطر ترس از مشکلات بهداشتی از برنامه غذایی حذف کرده و بیشتر از سبزیجات پخته استفاده می کند.
میخواهیم مشکلات تغذیه ای او را شناسایی کنیم و توصیه های تغذیه ای لازم را انجام دهیم.
۱) او دچار اضافه وزن است.
مجذور قد/ وزن=BMI
BMI=۲۶
▪ راه حل:
ـ حذف شیرینی بعد از غذا
ـ برنامه ریزی برای فعالیت فیزیکی غیر از فعالیت در خانه
ـ استفاده کمتر از غذاهای بیرون
ـ استفاده از دوغ به جای نوشابه
۲) او دچار کم خونی فقر آهن است.
▪ راه حل:
ـ عدم مصرف چای یک ساعت قبل و دو ساعت بعد از غذا
ـ عدم مصرف نان تهیه شده با جوش شیرین ومصرف نانی که خمیرش ورآمده
ـ مصرف منبع حاوی ویتامین ث همراه با غذا
ـ مصرف مکمل آهن
۳) فعالیت فیزیکی ندارد.
▪ راه حل:
ـ برنامه ریزی جهت انجام فعالیت های ورزشی مثل نیم ساعت پیاده روی در روز ۵بار در هفته
۴) دریافت کلسیم او ناکافی است
▪ راه حل:
ـ مصرف روزانه ۳-۲ واحد شیر و لبنیات
ـ برای عدم تحمل شیراز مقدار کم شروع و به تدریج مقدار آن را افزایش دهد.
ـ از نوشابه گازدار سیاه اجتناب کند
۵) دریافت ویتامین آ او کم است.
▪ راه حل:
ـ مصرف مواد غذائی غنی از ویتامین آمثل هویج وکاهو و کلم
ـ افزایش مصرف میوه ها و سبزیها
ـ در صورت لزوم استفاده از مکمل ویتامین آ
۶۰ روش استفاده از روغن مصرفی او نامناسب است
▪ راه حل:
ـ از روغن مایع برای روی غذا استفاده شود.
ـ از روغن مخصوص سرخ کردن برای سرخ کردن و تفت دادن استفاده شود.
ـ روغن جامد از ر‌ژیم غذائی حذف شود.
۷) دریافت فیبر و ویتامینها در او ناکافی است
▪ راه حل:
ـ افزایش دریافت میوه و سبزی : مصرف سالاد قبل و حین مصرف غذا،مصرف سبزی خوردن همراه غذا
ـ مصرف نان سبوس دار
ـ مصرف میوه با پوست
۸) کلسترو ل خون او بالاست.
▪ راه حل:
ـ کاهش دریافت غذاهای پر کلسترول مثل جگر،گوشت قرمز،زرده تخم مرغ،کله پاچه و...
ـ انجام ورزش منظم
ـ افزایش دریافت فیبرها
گیتی بهدادی پور-کارشناس تغذیه
منبع : وب سایت گیتی بهدادی پور