یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

انتخابات نافرجام هلند، نمود نگرانی مردم اروپا


انتخابات نافرجام هلند، نمود نگرانی مردم اروپا
در پی برگزاری انتخابات نافرجام در كشورهای آلمان، ایتالیا، جمهوری چك و اتریش طی یكسال اخیر، این بار مردم هلند شاهد برگزاری انتخابات پارلمانی بودند كه در آن هیچ حزبی پیروز نشد و به همین سبب انتظار می رود كه یك دوره طولانی ابهام سیاسی فضای این كشور را تحت تاثیر قرار دهد.به نقل از آسوشیتدپرس، آشفتگی های انتخاباتی در اروپا بر این موضوع دلالت دارد كه كشورهای اروپایی در مسیر سازگاری بیشتر با روند جهانی سازی با مصائب و دشوارهایی روبرو هستند.
رای دهندگان در اقصی نقاط نگران آنند كه چگونه می توانند در عین گشودن درهای ورودی كشورشان بر روی مهاجران، از فرهنگ خود محافظت و پاسداری كنند. آنها همچنین به بررسی این موضوع می پردازند كه چگونه می شود بدون تبدیل شدن كشورهایشان به غول اقتصادی در جهت حفظ نظام رفاه اجتماعی خود گام بر داشته و نیز بدون تغییر شكل یافتن به صورت قاره ای سرد و بی تفاوت، قادر به جهت بخشیدن به بازارهای اقتصادی جهان باشند.
اكنون بسیاری از رای دهندگان هلندی نامطمئن از این موضوع كه احزاب سیاسی پیشروی راست و چپ كشورشان پاسخ این پرسش ها را در چند هفته داشته باشند، به حاشیه هامتوسل شده اند تا از تداوم آنچه تغییرات رعب آور و ناامید كننده نامیده اند، جلوگیری كنند.در این میان به نظر می رسد كه «یان پیتر بالكننده» نخست وزیر هلند كه دولتش به ایجاد اصلاحات اقتصادی عمیق وعده و وعید داده مجبور به تشكیل ائتلاف با حزب چپ میانه كارگر این كشور شود؛احتمالی كه به گفته كارشناسان در صورت تحقق آن هلند دچار فلج سیاسی خواهد شد.
دكتر مندلجه فن كولن از كارشناسان موسسه پژوهشی روابط خارجی كلینجندائل هلند معتقد است: انتخابات هلند خبری تلخ و غمگین برای اروپا بود. هیچ استراتژی امیدبخشی وجود نخواهد داشت.در انتخابات پارلمانی هلند كه چهارشنبه گذشته برگزار شد و كلیه احزاب میانه روی این كشور از جمله حزب دموكرات مسیحی به رهبری بالكننده و حزب لیبرال هلند كه طی چند سال اخیر با همكاری و اتفاق نظر خود دست به یكسری اصلاحات تجاری زده بودند هر چه رای بود از دست دادند.
در عوض حزب سوسیالیست هلند به رهبری یك سیاستمدار كمونیست سابق این كشور با وعده در خصوص مقاومت در برابر لیبرالیسم اقتصادی بیشترین آرا را به خود اختصاص داد. سیمون تیلفورد پژوهشگر مركز اصلاحات اروپا در لندن می گوید: هلندی ها مجبور بودند كه با اصلاحات طاقت فرسا و عذاب آور كنار بیایند. در بسیاری از كشورهای اروپایی سر كردن با این اصلاحات كار بسیار دشواری است. این در حالیست كه انتخابات پارلمانی سال گذشته آلمان نیز نتایج مشابهی را در پی داشت.
رای دهندگان آلمانی رفته رفته به این نكته پی بردند كه ایجاد اصلاحات تجویزی از سوی آنگلا مركل صدر اعظم آلمان از حزب دموكرات مسیحی امری لازم و ضروری برای كشورشان محسوب می شد؛ اما در عین حال از طعم تلخ این اصلاحات هراس داشتند. در پایان این قمار سیاسی جنجال آفرین درآلمان، نه راستگرایان و نه چپ گرایان هیچ یك حایز اكثریت آرا نشدند و در نهایت مركل مجبور شد كه با رقبایش یعنی سوسیال دموكرات ها وارد ائتلاف بزرگ شود. آسوشیتدپرس در ادامه این مطلب آورده است: انتخابات پارلمانی ایتالیا در ماه آوریل نیز هیچ پیروزی در بر نداشت.
رومانو پرودی نخست وزیر كنونی ایتالیا تنها توانست با اختلاف بسیار ناچیز نسبت به محافظه كاران كرسی های مجالس قانونگذاری كشورش را تصاحب كند. در شرایطی كه در جامعه ایتالیا لزوم ایجاد اصلاحات اقتصادی به شدت احساس می شود، ائتلاف پرودی متشكل از كمونیست ها و اعضای حزب دموكرات مسیحی تنها از یك كرسی اكثریت در سنای ایتالیا برخوردار است كه به هیچ وجه تضمینی برای ایجاد اصلاحات محسوب نمی شود.
تحلیلگران سیاسی بر این باورند كه هلند به سرعت در حال حركت به سوی بن بست سیاسی است به طوری كه به علت اختلافات بر سر موضوعات اقتصادی و اجتماعی دورنمایی را برای تشكیل ائتلاف كارآمد نمی توان متصور بود. فان كولن معتقد است: در آلمان می بینیم كه ائتلاف بزرگ چندان كارآمد نیست و مركل به شدت درتلاش است تا در جهت رفع این مشكل برآید. در جمهوری چك نیز بن بست سیاسی هم چنان با گذشت پنج ماه از برگزاری انتخابات پارلمانی در این كشور به قوت خود باقی است و در این میان احزاب چپ و راست هریك با كسب تعداد۱۰ كرسی در مجالس قانونگذاری كشورشان ذره ای از مواضع خود عقب نمی كشند.انتخابات ماه اكتبر در اتریش نیز به بن بست سیاسی منتهی شد.
رهبران حزب سوسیال دموكرات كه فاتح انتخابات پارلمانی كشورشان بودند و نیز حزب حاكم محافظه كار، مذاكرات ائتلافی را پس از هفته هاابهام از سر گرفته اند و امیدوارند كه ائتلافی را با همكاری یكدیگر تشكیل دهند. فن كولن در خاتمه می گوید: سیاست های كشورهای اروپایی همواره به سیاست های ملی این كشورها وابسته و متكی است و سرعت اروپا را شتاب سیاست های ملی این كشورها تعیین می كند.
منبع : روزنامه ابرار


همچنین مشاهده کنید