یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

افول اوباما، چرا؟


افول اوباما، چرا؟
چندی قبل در خبرها آمده بود که محبوبیت "مک کین" کاندیدای حزب جمهوری خواه امریکا برای اولین بار از "باراک اوباما" کاندیدایدموکراتها پیشی گرفته است. این نظرسنجی جدید تصریح می نمود که محبوبیت مک کین حدود ۵ درصد بیش از اوباما است.
این خبر برای بسیاری از تحلیل گران مسائل امریکا عجیب بود. چرایی این مهم در شرایطی که بحرانهای متعدد اقتصادی در جامعه امریکا همچون بحران مسکن و ورشکستگی برخی از مؤسسات تجاری این کشور به اوج خود رسیده و در عرصه سیاست خارجی نیز ناکامی های مکرر سیاست خارجی نومحافظه کاران در جنگ به اصطلاح با تروریست به ویژه در عراق، افغانستان و در مناطق قبایلی پاکستان تکمیل کننده این روند است، بسیار جالب توجه تر می شود.
در شرایط کنونی با توجه به نزدیک بودن زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا و سفر دکتر محمود احمدی نژاد برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل، نگاهی گذرا به برخی تحولات چند ماه اخیر این کشور و بررسی علت تزلزل موقعیت دموکرات ها در برابر جمهوری خواهان علی رغم تمامی ناکامی های این حزب، ضروری به نظر می رسد.
۱) بر خلاف آنچه که رسانه های غربی مبلغ آن هستند، مسأله مهم و حیاتی تعیین کننده در انتخابات ریاست جمهوری امریکا، کسب حمایت های مالی و رسانه ای لابی های قدرت سیاسی، اقتصادی و رسانه ای این کشور است. در این مهم، اوباما پس از پیروزی های اولیه بر "هیلاری کلینتون" دیگر کاندیدای دموکرات ها در انتخابات درون حزبی حزب دموکرات موفق بود اما به نظر می رسد که در مراحل بعدی، این لابی ها به ویژه لابی های کارخانه های اسلحه سازی و کارتل های بزرگ نفتی و همچنین لابی های صهیونیستی به دلیل ترس خود از اقدامات ناگهانی و احتمالی کاندیدای نهایی دموکرات ها و ترس از شعار "تغییر" اوباما، به سمت نوعی محافظه کاری در حرکت هستند. هر چند نباید فراموش کرد که سیاست ها در امریکا اعم داخلی و خارجی بیشتر تحت نفوذ این لابی ها تعیین می شود ولی این مسأله مانع از نگرانی های این لابی های قدرت از برخی از اقدامات تاکتیکی و ناگهانی اوباما برای جبران برخی از ناکامی ها نشده است.
۲) یکی از نقاط ضعف نامزد دموکرات ها از منظر تحلیل گران در انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور، جوان بودن و بی تجربه بودن وی به ویژه در حوزه سیاست خارجی است. این نگرانی با دانستن این مهم که اوباما تنها ۳ سال است که وارد فعالیت های سیاسی شده است، بیشتر جلب توجه می کند. از سوی دیگر، در نقطه مقابل، گروهی درخصوص نامزد جمهوری خواهان، از سن زیاد و در نتیجه محافظه کاری طبیعی وی به عنوان نقطه ضعف او برای حل بحران های فزاینده این کشور یاد می کنند. دو نامزد برای جبران این نقاط ضعف دست به دو اقدام زدند.
ابتدا اوباما "جو بایدن" سناتور کهنه کار دموکرات را به عنوان معاون خود انتخاب کرد تا به شکلی برای رأی دهندگان انتخابات ریاست جمهوری این کشور نقطه ضعف خود را بپوشاند. از سوی دیگر نامزد جمهوری خواهان نیز با انتخاب ‹‹سارا پیلن››، فرماندار جوان ایالت آلاسکا سعی در ترویج روحیه جوانی و در نتیجه نشان دادن این مسأله که او نیز با تغییر مخالف نیست و به محافظه کاری اعتقاد چندانی ندارد، نمود. شاید به همین دلیل بود که پیلن جوان نیز با ربودن شعار کاندیدای رقیب، شعار تغییر سر داد.
با این حال، روند تحولات، بیشتر به سود حزب جمهوری خواه تمام شده زیرا انتخاب پیلن علاوه بر تزریق روحیه جوانی به حزب جمهوری خواه، آراء گروه های "فمنیست" این کشور را که پیش از این به هیلاری کلینتون متمایل بودند، به سمت جمهوری خواهان روانه خواهد کرد. آرایی که برخی تحلیل گران در صورت حضور مستقل کلینتون در انتخابات میزان آن را حدود ۱۸ میلیون نفر برآورد کرده بودند. همچنین نباید به سادگی از کنار کاریزمای سارا پیلن نیز گذشت.
۳) علی رغم برخی تبلیغات صورت گرفته در رسانه های امریکا مبنی بر پایان تبعیضات نژادی در این کشور و لا اقل کاهش این تنش ها در جامعه امریکا، این مسأله همچنان حداقل از اذهان بخش های وسیعی از جامعه امریکا و به ویژه سفیدپوستان ایالتهای جنوبی پاک شدنی نیست. دراین میان، با وجود معضلات عدیده دولت امریکا چه در داخل و چه در خارج، این گروه ها به سمت کاندیدای سفید پوست جمهوری خواهان نسبت به کاندیدای سیاه پوست و آفریقایی تبار دموکرات گرایش بیشتری نشان خواهند داد.
۴) به نظر می رسد اوباما در میان قشر جوان این کشور از مجبوبیت بیشتری برخوردار باشد. قشری که طبق آمارهای ارائه شده در انتخابات این کشور از مشارکت حدود ۴۹ درصدی برخوردار هستند. حال آنکه مک کین بیشتر در میان قشر میان سال وحتی مسن این کشور محبوبیت دارد. قشری که مشارکتی ۷۳ درصدی را در انتخابات برای خود به ثبت رسانده اند.
۵) علاوه بر موارد فوق، پدیدار شدن نوع تازه ای از جنگ سرد میان روس ها و امریکایی ها به دلیل تشدید اختلافاتی چون، استقرارسپرموشکی امریکا در جمهوری چک و لهستان، گسترش ناتو به شرق، نفوذ امریکا در اروپای شرقی و حوزه آسیای مرکزی و قفقاز و در نهایت تشدید بی سابقه این تنش ها در پی وقوع جنگ در "اوستیای های جنوبی" و حمایت ناتو و امریکا از دولت غرب گرای "میخائیل ساکاشویلی" این ذهنیت در میان رأی دهندگان امریکایی تقویت شده است که خرس قطبی یا همان روسها از خواب زمستانی بیدار شده و امریکا برای مقابله با شکل گیری جنگ سرد و فزون طلبی جدید روسها، چاره ای جز تقویت توان نظامی و قدرت سخت افزاری خود ندارد. در این روند، اوباما به دلیل بی تجربه بودن و عدم داشتن سابقه نظامی گری، از تیغ کندتری نسبت به مک کین برخوردار خواهد بود.
در واقع این رخداد باعث کمرنگ شدن مشکلات و نابسامانی های دولت "بوش" از منظر برخی رأی دهندگان شده است.
اما با این حال، در صورت تداوم بحران مالی گسترده و عمیق فعلی در امریکا، امکان تغییر در موقعیت متزلزل روزهای اخیر اوباما و تقویت جایگاه او نسبت به نامزد جمهوری خواهان همچنان دور از ذهن نخواهد بود. به ویژه اینکه آمار های ارائه شده نشان دهنده اهمیت ۶۰ درصدی بحث اقتصاد در انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور و نا رضایتی ۷۱ درصدی رأی دهندگان امریکایی از اوضاع نابسامان اقتصادی خود است.
رضا عابدی گناباد
منبع : رجا نیوز


همچنین مشاهده کنید