شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


امروز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ


امروز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ
امروز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ برابر با ۱ جمادی الاول سال ۱۴۲۹ هجری قمری و ۷ می سال ۲۰۰۸ میلادی
● ۷۴ سال پیش درچنین روزی - ۱۸اردیبهشت ماه سال۱۳۱۳هجری شمسی:
مقدمات خرید اولین کارخانه برق ۶۰۰۰کیلوواتی برای شهرتهران فراهم شد. گفتنی است که نخستین کارخانه برق ایران را حاج حسین امینُ الضَّرب درسال ۱۲۷۹هجری قمری خریداری کرده بود و این کارخانه درابتدای خیابان امیرکبیریا چراغ برق نصب شد. اما چون برای تأمین روشنایی شهرتهران کافی نبود درسال۱۳۱۳هجری شمسی نخستین کارخانه برق ۶۰۰۰کیلوواتی اشکودا خریده شد و بنام مؤسسه برق تهران کارخود را آغازکرد. درسال۱۳۱۸ این مؤسسه به اداره کل برق تهران تغییرنام داد.
● ۵۷ سال پیش درچنین روزی - ۱۸اردیبهشت ماه سال۱۳۳۰هجری شمسی:
رشید یاسمی ازاستادان و مترجمان برجسته ایرانی بدرود حیات گفت. او با همکاری ملِکُ الشُّعراء بهار، مجله دانشکده را تأسیس کرد و دراین مجله و چند روزنامه دیگرهمچون نوبهار، آینده، ارمغان و مهر به نشراندیشه های والای خود پرداخت. رشید یاسمی طی سالیان متمادی آثارمفید و ارزشمندی تألیف و ترجمه کرد که ازآن جمله تاریخ ادبیات ایران، تاریخ ایران درزمان ساسانیان و تاریخ عمومی بصورت ترجمه را می توان نام برد. همچنین «کتابهای مِلَل ونَحل، آیین نگارش و تاریخ ادبیات معاصر»ازآثارتألیفی استاد بشمارمی رود.
● ۱۷ سال پیش درچنین روزی - ۱۸اردیبهشت ماه سال۱۳۷۰هجری شمسی:
آیت الله طاهری خرم آبادی ازمراجع بزرگ اسلام درقرن حاضردارفانی را وداع گفت. ایشان تحصیلات خود را دربروجرد آغازکرد و درحوزه علمیه قم به پایان رساند. آیت الله طاهری خرم آبادی پی ازبازگشت به خرّم آباد به ترویج و تبلیغ احکام اسلامی اهتمام ورزید و بعد ازپیروزی انقلاب اسلامی درکنارحضرت امام خمینی(ره) حضورفعال خود را درراه پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی حفظ کرد.
● ۹۷۰ سال پیش درچنین روزی - اول جمادی الاول سال ۴۵۹هجری قمری:
« شرف الدین خالد فینی کاشانی» یکی از کاتبان دیوان ملکشاه سلجوقی متولد شد. او از اهالی کاشان و کنیه اش ابونصر بود. فینی کاشانی نسبت به خواجه نظام الملک ارادتی خاص داشت و در ایام وزارت او در عصر برکیاق که منجر به قتل خواجه گردید به قدری متأثر و متألم شد که از کار کناره گرفت، و به بصره رفت و در آنجا به دور از غوغای دربار به مطالعه علم ادب و مباحثه با شعراء و ادب پرداخت. او در بصره با فاضل معروف ابومحمد حریری آشنا شد و حریری مقامات خود را بنام او تألیف کرد. فینی کاشانی از منشیان زبردست فارسی زبان بود. او کتابی از زندگی خود در ایام وزارتش در دستگاه سلاجقه ایران بر شته تحریر در آورد. این اثر که از نمونه های خوب انشاء فارسی است مستمل بر اشعار شاعران بزرگ قدیم می باشد و بنام نفثة المقدور مشهور است. گفتنی است کتاب به انشای شهاب الدین زیدری با تصیح دکتر امیر حسین یزدگردی در سال ۱۳۴۳شمسی به چاپ رسید؛ و در سال ۱۳۷۰تجدید چاپ گردید.
● ۲۱۸ سال پیش درچنین روزی - اول جمادی الاول سال ۱۲۱۱هجری قمری:
شیخ کاظم ثمیمی بغدادی معروف به ازری شاعر توانای عراقی در ۸۰ سالگی در شهر کاظمین بدرود حیات گفت. وی مرد فاضل، ادیب، مداح اهل بیت و صاحب قصیده معروف هائیه است. صاحب جواهر اجر و صواب اخروی این قصیده را بر جواهر الکلام که نظیر آن بر فقه جعفری تألیف نشده؛ ترجیح داده است. از آثار به جای مانده از این شاعر عرب علاوه بر دیوان اشعار، قصیده بلند قرآن الشعر الاکبر می‏باشد که در مدح حضرت محمد (ص) سروده شده و بیش از یک هزار بیت است.
● ۱۲۰ سال پیش درچنین روزی - اول جمادی الاول سال ۱۳۰۹ هجری قمری:
حکم تحریم تنباکو که از جانب آیت الله میرزای شیرازی مرجع علی الاطلاق شیعه در سامرا صادر شده بود، اعلام گشت. امتیاز خرید و فروش توتون و تنباکو از جانب ناصر الدین شاه طی حکمی به ماژورتالبوت وشرکای او واگذار شده بود. در متن این امتیاز آمده بود که خرید و فروش و ساختن توتون وتنباکو تا انقضای مدت ۵۰ سال از تاریخ امضاء این انحصار به ماژور تالبوت و شرکاء واگذار می شود. حق المتیاز آن سالی ۱۵۰۰۰ لیره می باشد و هیچگونه مالیات و عوارضی به آن تعلق نمی‏گیر؛ ولی یک چهارم از عواید آن بعلاوه حق المتیاز به دولت ایران پرداخت شود. همچنین ذکر شده بود که مردم مکلفند محصول مضوع امتیاز را فقط به کمپانی بفروشند. آیت الله شیرازی پس از اطلاع از این امتیاز استعماری چندین بار به شاه اخطار کرد و چون نتیجه مطلوب حاصل نشد در سال ۱۳۰۹ قمری طی فتوای کوتاه چنین اعلام داشت: بسم الله الرحمن الرحیم الیوم الستعمار تنباکو و توتون بای نحوکان در حکم محاربه با امام زمان (عج) است. این حکم موجب تحریم عمومی مردم؛ تزلزل موضع شاه ، و لغو امتیاز مزبور در جمادی الثانی همین سال گردید.
● ۱۶۸ سال پیش درچنین روزی - ۷ماه می سال۱۸۴۰میلادی:
پیوترایلیچ چایکوفسکی موسیقیدان و آهنگسازپرآوازه روسی متولد شد. او استعداد سرشارخود را درموسیقی ازکودکی آشکارکرد اما دررشته حقوق به تحصیل پرداخت. درپایان تحصیل علاقه دوران کودکی اورا به جهان موسیقی کشاند و سرانجام دراین رشته استادی گرانقدرو خلاق شد. اززیباترین و مشهورترین آثارچایکوفسکی «باله دریاچه قو و رومئووژولیت» را می توان نام برد.
● ۱۴۲ سال پیش درچنین روزی - ۷ماه می سال۱۸۶۶میلادی:
آلفرد نوبل دانشمند و شیمیدان سوئدی، دینامیت را اختراع کرد. نوبل این مادّه را برای کمک به بشر، پیشرفتهای علمی و کاوشهای زمین شناسی اختراع کرد. اما ازآن زمان که ازدینامیت درراه نابود کردن انسانها و آغازجنگ ها استفاده شد، نوبل ثروت خود را صرف ایجاد جایزه نوبل هرسال به کسانیکه درزمینه های ادبیات، علوم فیزیک، شیمی، طب و فیزیولوژی و همچنین برقراری صلح جهانی خدمات ارزنده ای به بشرارائه کنند اهدا می شود.
● ۱۱۳ سال پیش درچنین روزی - ۷ماه می سال۱۸۹۵میلادی:
الکساندرپاپوف فیزیکدان روسی، نخستین دستگاه ضبط صوت را اختراع کرد. پاپوف درچنین روزی درمحل انجمن فیزیکدانان روسی دستگاه اختراعی خود را با موفقیّت آزمایش کرد و بدین ترتیب نامش به عنوان مخترع ضبط صوت ثبت شد.
منبع : سایت خبری ایران


همچنین مشاهده کنید