چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا
راهنمای خرید و مصرف برنج
کشت برنج تقریبا ۴هزار سال قبل از میلاد مسیح در کشورهای هند و چین متداول بوده است. پس از گندم، برنج دومین غله مهم در دنیا محسوب میشود. کشت برنج در ایران در نواحی شمالی کشور و حتی استان خوزستان هم تاریخچه طولانی دارد و براساس شواهد موجود، این محصول قرنها پیش از میلاد مسیح و در زمان هخامنشیان رواج داشته و امروزه به یکی از مهمترین موادغذایی تبدیل شده است. با توجه به رشد روزافزون جمعیت کشورمان، تولید داخلی برنج پاسخگوی نیاز مردم نیست و به همین دلیل، مقادیر قابلتوجهی از این محصول از خارج از ایران وارد میشود...
زمان برداشت محصول نیز با توجه به دما معمولا از ماههای مرداد و شهریور شروع میشود و تا اوایل آذر ادامه مییابد و پس از طی مراحلی وارد بازار میشود. اکثر خانوادههای ایرانی نیز با شروع فصل زمستان، برنج مصرفی سالیانه خود را خریداری و در خانه انبار میکنند.
برنج انواع مختلفی دارد و این انواع را تا حدود ۱۵۰ نوع مختلف تخمین میزنند و نمونههای مرغوب آن در شمال و جنوب ایران و نواحی گرمسیر استانهای فارس و اصفهان کاشته میشود اما به طور کلی دو نوع برنج وجود دارد. نوعی که دانه دراز، کشیده و باریک است و به برنج صدری شهرت دارد و نوع دیگر که دانهریز و گرد است و به برنج ژاپنی یا چینی معروف است البته آن نوع برنجی که ایرانیان و مردم بیشتر کشورها مصرف میکنند، برنجی است که شلتوک و پوسته خارجی آن گرفته شده است.
رنگ اصلی برنج وقتی در پوسته قرار دارد، قهوهای است که به آن برنج قهوهای میگویند. برای به دست آوردن برنج سفید، دانههای برنج را در دستگاههای مخصوص میریزند و این دستگاهها پوسته خارجی برنج را جدا میکند و با ایجاد اصطکاک بین برنجهای پوستهدار با یکدیگر، موجب از بین رفتن غشای خارجی آنها میشود و درنهایت برنجی به رنگ سفید و شفاف به دست میآید که گفته میشود تقریبا عاری از ویتامین B۱ است.
به همین دلیل است افرادی که منحصرا از برنج تغذیه میکنند و غذای دیگری مصرف نمیکنند به بیماری بریبری مبتلا میشوند. یکی دیگر از انواع برنج نوع وحشی آن است که رنگ سیاهی دارد و باریکتر و درازتر از برنج صدری است. این نوع برنج دارای ویتامینها و مواد معدنی زیادی است اما هضم آن کمی مشکل است و توصیه میشود که به صورت مخلوط با برنج سفید مصرف شود.
● انواع برنج خارجی
برنجهای خارجی وارداتی انواع مختلفی دارند. برنج دانهدرشت که اغلب در جنوب شرقی آسیا کشت میشود و بعد از طبخ، دانهها به راحتی قابل تفکیک هستند و حالت نشاستهای ندارند. برنج یاسمن که مخصوص تایلند است و دانههای بلند و کشیدهای دارد و رایحه ملایم آن برای تهیه انواع غذاهایی با ذایقه آسیایی بسیار مناسب است. برنج باسماتی که نوعی برنج دانه باریک، بلند و کشیده است و بوی بسیار مطبوعی دارد در دامنههای هیمالیا از بنگلادش تا هند کشت میشود. این نوع برنج بهطور سنتی جهت تهیه انواع پلو در ترکیب با زعفران به دلیل دانه فرمدار و بوی مطبوع آن مورد استفاده قرار میگیرد. برنج دانه کوتاه از انواع دیگر برنجهای خارجی است که فرم بیضی کوچکی دارد و پرنشاسته است و اغلب در کره و ژاپن کشت میشود. این نوع برنج چسبنده بوده و در صورت پخته شدن همه دانهها به هم میچسبند و مخصوص انواع غذاهای ژاپنی است. برنج گلوتین که به صورت سفید و سیاه در بازار موجود است، محصول شمال تایلند و کشور لائوس است و هنگام طبخ، کوچک و نیمهشفاف میشود! البته برخلاف نام این نوع برنج، گلوتین در ترکیب آن وجود ندارد و بسیار پرنشاسته است و از آن به عنوان برنج چسبناک یا شیرین یاد میشود. تنها تفاوت برنج گلوتینی سیاه با نوع سفید این است که در این نوع برنج، لایه آخر سبوس روی دانه برنج باقی میماند و باعث ایجاد طعم خاص در برنج میشود که در تهیه انواع غذاها یا دسرهای اندونزی، تایلند، فیلیپین و برمه مورد استفاده قرار میگیرد و بهتر است که از شب قبل خیس شود. البته بیشترین برنج وارداتی ما از کشورهای هند، پاکستان، تایوان، بنگلادش، چین و تایلند تامین میشود و معمولا قیمت مناسبی هم دارند و قشر متوسط و ضعیف جامعه که نمیتوانند برنج کاملا ایرانی مصرف کنند (زیرا قیمت تقریبا بالایی دارد)، برنجهای هندی و پاکستانی که خوشپخت و دانه بلند هستند خریداری میکنند و برای طعم مناسب مقداری برنج ایرانی معطر به آن اضافه میکنند. با این کار هم شکل ظاهری برنج زیبا است و هم طعم خوشمزهای دارد و مهمتر از همه اینکه مقرون به صرفه است.
● سالانه چهقدر برنج میخوریم؟
براساس بررسیهای موسسه بینالمللی تحقیقات برنج، مصرف برنج در ایران با افزایش ۱۱ درصدی به بیش از ۲ میلیون و ۹۰۰هزار تن در سال ۲۰۱۵ میلادی خواهد رسید که این رقم در سال ۲۰۰۵، دو میلیون و ۲۵۰ هزار تن بوده است. البته به گفته مقامات مسوول در ایران، در حال حاضر سرانه مصرف برنج در ایران ۳۵ تا ۴۰ کیلوگرم است، این در حالی است که وزارت کشاورزی آمریکا، سرانه مصرف برنج برای هر ایرانی را سالانه ۴۲ کیلوگرم اعلام کرده است.
● ارزش غذایی برنج سفید و قهوهای
برنج از غلات بسیار مغذی و پرمصرفترین غذای دو سوم جمعیت جهان محسوب میشود. هر نیم لیوان برنج سفید حاوی ۱۰۳ کالری و هر نیم لیوان برنج قهوهای حاوی ۱۰۸ کالری است. این محصول فاقد چربی، کلسترول، گلوتن و سدیم است و در گروه کربوهیدراتهای پیچیده قرار میگیرد که نسبت به غذاهای کربوهیدراتی ساده حاوی ویتامین، مواد معدنی و فیبر بیشتری است، به طوری که هر ۱۰۰ گرم برنج پخته حاوی ۲۵ تا ۳۲ گرم کربوهیدرات (نشاسته) است. در عین حال نصف فنجان برنج سفید، ۳/۰ گرم فیبر رژیمی دارد اما در عوض حاوی پروتئین بسیار ناچیزی است البته اگر بخواهم ارزش غذایی، اسید فولیک، ویتامین ۱ B و ۳B و ۳B، ویتامین A، کلسیم، آهن، فسفر، پتاسیم و سدیم غذایی برنج سفید را با برنج قهوهای مقایسه کنیم به نتایج جالبی میرسیم. در حقیقت تنها تفاوت بین این دو نوع برنج، رنگ آنها نیست. دانه کامل برنج دارای چند لایه است و اگر فقط یک لایه خارجی آن را برداریم، آنچه باقی میماند برنج قهوهای است که در اثر این فرآیند، مواد مغذی موجود در برنج به مقدار خیلی کم از بین میرود. حال اگر برنج قهوهای آسیاب شود، مقدار زیادی از لایههای دانه برنج به همراه سبوس و مواد مغذی آن از بین میروند و آنچه باقی میماند همان برنج سفید است، به طوری که طی آسیاب کردن برنج قهوهای و تبدیل به نوع سفید ۶۷ درصد ویتامین ۳ B، ۸۰ درصد ویتامین ۱B، ۹۰ درصد ویتامین ۶B، ۵۰ درصد منگنز و فسفر، ۶۰ درصد آهن و تمامی فیبرهای محلول از بین میرود. از طرف دیگر، برنج قهوهای به دلیل اینکه حاوی فیبر، سلنیوم و منیزیم است برای بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ توصیه میشود.
البته ارزش برنجهایی که به برنجهای نیم دانه معروفاند و معمولا در تهیه انواع آش، شله زرد، شیر برنج و... استفاده میشوند، تقریبا مشابه با دیگر برنجهای سفید است و فقط شکل ظاهری متفاوتتری دارد و شاید در طی آسیاب بیشتر، کمی از ارزش غذایی واقعی خود را از دست داده باشد اما چندان حایز اهمیت نیست.
● از قرص برنج تا سیر و نمک
بسیاری از متخصصان معتقدند نگهداری برنج از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و کیسه برنج باید در محل خنک و خشک قرار گیرد. بسیاری از افراد برای جلوگیری از ورود حشرات به داخل کیسه برنج از حبههای سیر و نمک استفاده میکنند که تا حد زیادی نیز در کاهش آفات برنج موثر است البته تا سالهای پیش از قرصی به نام قرص برنج در کیسههای حاوی این محصول استفاده میشد که یک عدد آن قادر است هزاران شته را از بین ببرد اما در حال حاضر اثبات شده است هرگونه تماس با این قرص چه از راه استنشاق و چه از راه تماس پوستی و خوراکی (به دلیل تولید گاز فسفید) مسمومیت شدید ایجاد میکند و در حقیقت نصف قرص برنج برای یک فرد بالغ کشنده است و به همین دلیل است که فروش آن در داروخانهها ممنوع شد اما متاسفانه عرضه آن در عطاریها همچنان ادامه دارد حتی دیده شده افرادی این قرصها را با قرصهای روانگردان اشتباه میگیرند و همین نادانی آنها را به کام مرگ میکشاند.
معمولا توصیه میشود که برنج به صورت سالانه و در حجم زیاد خریداری نشود زیرا در صورت نگهداری نادرست مثلا در پارکینگ و انباری و راهپله، امکان شته زدن و حتی نمدار شدن برنجها وجود دارد.
پریسا اصولی
منبع : روزنامه سلامت
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
ایران آمریکا احمد وحیدی مجلس شورای اسلامی مجلس چین خلیج فارس دولت دولت سیزدهم شورای نگهبان حجاب مجلس یازدهم
روز معلم تهران معلم هواشناسی قوه قضاییه سیل شهرداری تهران آموزش و پرورش فضای مجازی دستگیری شورای شهر تهران پلیس
بانک مرکزی ارز بابک زنجانی خودرو قیمت دلار قیمت خودرو ایران خودرو دلار سایپا مالیات بازار خودرو قیمت طلا
تلویزیون سریال سینمای ایران سینما نون خ موسیقی تئاتر دفاع مقدس فیلم کتاب رسانه ملی
اسرائیل رژیم صهیونیستی فلسطین غزه جنگ غزه نوار غزه حماس یمن نتانیاهو ترکیه افغانستان بنیامین نتانیاهو
فوتبال پرسپولیس رئال مادرید سپاهان تراکتور بایرن مونیخ باشگاه استقلال لیگ برتر لیگ قهرمانان اروپا فوتسال تیم ملی فوتسال ایران بازی
هوش مصنوعی تبلیغات ناسا اینستاگرام اپل فناوری همراه اول آیفون گوگل
داروخانه مسمومیت دیابت کاهش وزن بارداری چاقی خواب سلامت روان آلزایمر