جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سرنوشت‌ امت‌ موسی‌


سرنوشت‌ امت‌ موسی‌
گروهی‌ از امت‌ موسی‌ به‌ واقع‌ ایمان‌ آوردند و به‌ حق، راه‌ می‌نمایند و به‌ راستی‌ و حق، عدل‌ می‌كنند ولی‌ اینها تنها گروه‌ ملت‌ موسی(ع) نبودند بلكه‌ خداوند می‌فرماید ما ایشان‌ را به‌ دوازده‌ سبط‌ و امت‌ تقسیم‌ كردیم‌ و در آن‌ صحرا چون‌ قوم‌ موسی‌ از او آب‌ درخواست‌ كردند ما به‌ موسی‌ وحی‌ كردیم‌ كه‌ با عصایت‌ به‌ سنگ‌ بزن، آنگاه‌ از آن‌، دوازده‌ چشمه‌ شكافت‌ و هر گروهی‌ از اسباط‌ (امت‌های‌ دوازده‌گانه) آبشخور خودرا شناختند و ابر را سایبانشان‌ گرداندیم‌ و برای‌ آنها (من‌ و سلوی) فرو فرستادیم.
در تعریف‌ (من‌ و سلوی) بین‌ مفسرین، اختلاف‌ است‌ كه‌ جمع‌ بندی‌ معنای‌ آنها این‌ كه‌ (سلوی) نوعی‌ پرنده‌ بریان‌ شده‌ بود كه‌ به‌ احتمال‌ قوی‌ بلدرچین‌ است‌ و (من) صمغ‌ یا شیرهای بود كه‌ طعم‌ شیرین‌ داشت‌. خلاصه‌ این‌ كه‌ بنی‌اسراییل‌ پس‌ از آنكه‌ از چنگال‌ فرعون‌ نجات‌ یافتند در سرزمین‌ سینا استقرار یافتند و پس‌ از تكلم‌ موسی‌ با خدا در طور سینا و گوساله‌پرستی‌ بنی‌اسراییل‌ قرار شد آنها در آن‌ صحرای‌ سوزان‌ به‌ سمت‌ سرزمین‌ كنعان‌ بروند و چون‌ آب‌ و آذوقه‌ نداشتند خداوند در منطقه‌ای‌ برای‌ آنها آب‌ و غذا به‌ طور غیبی‌ مهیا كرد. چنین‌ بود كه‌ به‌ آنها گفته‌ شد در این‌ قریه‌ سكنی‌ گزینید و هرگونه‌ كه‌ خواستید ازنعمت‌های‌ آن‌ بخورید و حطه‌ بگویید. (حطه) در لغت‌ عبرانی‌ به‌ معنای‌ گناه‌ است‌ و بعضی‌ می‌گویند در لغت‌ عربی‌ به‌ معنای‌ فروریختن‌ و در این‌ جا به‌ معنای‌ آمرزش‌ گناهان‌ است‌ و از دروازه‌ آن‌ با سجده‌ و تواضع‌ وارد شوید تا خطاهای‌ شما را ببخشیم‌ و پاداش‌ نیكوكاران‌ را بیفزاییم‌ آنگاه‌ ستمكارانشان‌ سخن‌ را به‌ چیزی‌ غیر از آنچه‌ به‌ آنان‌ گفته‌ شده‌ بود تبدیل‌ كردند سپس‌ بر آنان‌ به‌ خاطر كیفر ستم‌هایشان‌ عذابی‌ از آسمان‌ فروفرستادیم.
● حیله‌كاری‌ بنی‌اسرائیل‌
ای‌پیامبر از یهودیان‌ درباره‌ شهری‌ كه‌ در كنار دریا بود بپرس. روز شنبه‌ یهودیان‌ مامور بودندكه‌ ماهی‌ها را صید نكنند ولی‌ آنها تجاوز و تعدی‌ به‌ حدود الهی‌ می‌كردند. روز شنبه‌ كه‌ ماهی‌ها بر آنها آشكار و هویدا می‌شدند آنها را صید می‌كردند و روزهای‌ غیر شنبه‌ كه‌ ماهی‌ها نمی‌آمدند آنها هم‌ ممنوع‌ از ماهی‌گیری‌ نبودند ولی‌ با حیله‌هایی‌ كه‌ برای‌ روز شنبه‌ طرح‌ كرده‌ بودند، ماهی‌ها را در شنبه‌ به‌ دام‌ می‌انداختند و بقیه‌ روزها آنها را جمع‌آوری‌ می‌كردند و به‌ این‌ گونه‌ بنی‌اسرائیل‌ را به‌ خاطر فسقی‌ كه‌ مرتكب‌ شدند امتحان‌ و آزمایش‌ می‌كردیم‌ و باز ای‌ پیامبر(ص) از یهود بپرس‌ از گروه‌ یهود كه‌ ناهیان‌ منكر را از نهی‌ منكر باز می‌داشتند و می‌گفتند چرا قومی‌ را پند می‌دهید كه‌ خداوند هلاك‌كننده‌ یا عذاب‌كننده‌ آنان‌ به‌ عذابی‌ شدید است!
ناهیان‌ منكر پاسخ‌ می‌دادند این‌ وعظ‌ ما عذرخواهی‌ به‌ پروردگار شماست‌ تا باشد كه‌ شما تقوی‌ پیشه‌ كنید و چون‌ پندی‌ كه‌ به‌ آنان‌ داده‌ شده‌ بود فراموش‌ كردند ما ناهیان‌ منكر را نجات‌ دادیم‌ و ستمكاران‌ را به‌ خاطر فسادی‌ كه‌ می‌كردند به‌ عذابی‌ شدید گرفتار كردیم‌ و چون‌ آنها از آنچه‌ كه‌ نهی‌ شده‌ بودند گردنكشی‌ كردند به‌ آنها گفتیم‌ كه‌ بوزینگان‌ مطرود باشید و یاد كن‌ كه‌ پروردگارت‌ فرمود بر مجازات‌ شدگان‌ تا روز قیامت‌ كسانی‌ را خواهد گماشت‌ كه‌ به‌ آنان‌ سخت‌ترین‌ عذاب‌ را بچشاند و پروردگار تو به‌ سرعت‌ عذاب‌ می‌دهد و هم‌ او بخشنده‌ و مهربان‌ است.
● حكم‌ خدا درباره‌ بنی‌اسرائیل‌
ما بنی‌اسرائیل‌ را در زمین‌ به‌ صورت‌ امت‌ها قطعه‌قطعه‌ و متفرق‌ كردیم‌ تا اینكه‌ در جای‌جای‌ زمین‌ متفرق‌ شدند بعضی‌ از آنها صالح‌ و نیكوكارانند بعضی‌ دیگر فاسد بودند و ما آنها را باخوشی‌ها و بلاها آزمودیم‌ تا آنان‌ به‌ سوی‌ خدای‌ بزرگ‌ بازگردند و نسل‌ها بعد از نسل‌ بنی‌اسرائیل‌ آمدند و پسینیان‌ جانشین‌ پیشینیان‌ شدند و كتاب‌ تورات‌ را به‌ ارث‌ بردند و با آن‌ دانش‌ دین‌ الهی، متاع‌ پست‌تر و زخارف‌ دنیا را می‌گرفتند. حتی‌ علمای‌ بنی‌اسرائیل‌ فقط‌ با پول‌ گرفتن‌ حتی‌ در امور دینی‌ به‌ كارها سامان‌ می‌دادند و این‌ كار گرچه‌ با گناه‌ و معصیت‌ چون‌ رشوه‌ گرفتن‌ همراه‌ بود ادعا می‌كردند به‌ زودی‌ آمرزیده‌ خواهیم‌ شد و حال‌ آن‌ كه‌ اگر بازهم‌ متاعی‌ همانند آن‌ به‌ دستشان‌ می‌آمد همچنان‌ آنرا می‌ربودند .آیا از آنان‌ در كتاب‌ آسمانی‌ پیمان‌ گرفته‌ نشده‌ است‌ كه‌ برخداوند جز راستی‌ و درستی‌ نسبت‌ ندهند؟
و در آن‌ آموزش‌ هم‌ یافته‌اند كه‌ سرای‌ آخرت‌ برای‌ پرهیزكاران‌ بهتر است‌ آیا نمی‌اندیشید؟ و كسانی‌ كه‌ از یهود به‌ كتاب‌ الهی‌ تمسك‌ جستند و نماز به‌ پا داشتند ما اجر آنان‌ را كه‌ از مصلحان‌ هستند ضایع‌ نمی‌كنیم‌ و ای‌ پیامبر یاد كن‌ آنگاه‌ كه‌ ما كوه‌ طور بر سر آنان‌ برافراشتیم‌ گویی‌ كه‌ سایبانی‌ بر سر قوم‌ یهود بود و آنان‌ گمان‌ بردند كه‌ كوه‌ بین‌ زمین‌ و آسمان‌ بر سر آنان‌ فرود خواهد آمد و این‌ها به‌ این‌ خاطر بود كه‌ قوم‌ یهود از نشانه‌های‌ الهی‌ وجود خدای‌ بزرگ‌ را جدی‌ بگیرد و سپس‌ خداوند به‌ قوم‌ یهود فرمود آنچه‌ به‌ شما دادیم‌ به‌ جد و جهد بگیرید و آنچه‌ از احكام‌ بیان‌ داشتیم‌ را به‌ خاطربسپارید باشد كه‌ تقوی‌ و پارسایی‌ پیشه‌ كنید.
منبع : خانواده سبز