پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

راه nاُم


راه nاُم
ناامیدی، یأس و خستگی کلمات آشنائی در زندگی روزمره ما هستند که به راحتی از آنها استفاده می‌کنیم. شاید کسانی که اهل پویائی و تلاش هستند، با حضور این کلمات در زندگی خود بیشتر روبه‌رو می‌شوند و افرادی موفق خواهند بود که راه مقابله با آنها را بیاموزند.
یکی از اساسی‌ترین اصول زندگی، این است که پیش از ابتلا به این‌گونه حالات روحی، از ایجاد آن جلوگیری کنید. پیش از این‌که خسته شوید، استراحت کنید و پیش از رسیدن به اوج یأس و ناامیدی، دست به کار شوید. مطمئناً همه قبول دارند که این حالات روحی به‌صورت ناگهانی بروز نمی‌کنند و به‌طور کلی، مجموعه‌ای از عوامل در کنار یکدیگر جمع می‌شوند تا در طی زمان، این حالات را به وجود بیاورند.
استراحت به موقع یکی از راهکارهای مؤثر است. با استراحت کافی، خستگی پیش از حضور دائم، از زندگی شما دور می‌شود و مغز این امکان را پیدا می‌کند که اطلاعات خود را منظم کرده و هماهنگ‌تر عمل کند. در این حالت به راحتی می‌توانید با بدنی باطراوت و شاداب و روحی آرام و ذهنی پویا به جنگ ناامیدی و خستگی بروید. شاید با انجام تمامی این کارها، باز هم به مقصود خود نرسید و بر مشکل غلبه نکنید ولی مطمئن باشید در صورت حمله بی‌وقفه، مشکل را به زانو در خواهید آورد.
تجربه ثابت کرده ۹۹ درصد نگرانی‌های ما مربوط به مسائلی است که هرگز اتفاق نمی‌افتند! بارها استرس فراوانی را به خود وارد کرده‌ایم فقط برای این‌که نگران مسائلی در آینده بودیم. در حالی‌که بیشتر آنها نه تنها اتفاق نیفتاده‌اند بلکه به بهترین حالت حل شده‌اند، اما ما با این نگران شدن‌های پی‌درپی، به روح و جسم خود صدمات جبران‌ناپذیری را وارد کردیم.
یکی دیگر از راهکارهای خوب، اندیشیدن به راه nام (راه‌های مختلف) است. وقتی که بسیار خسته، ناراحت و عصبی هستید و فکر می‌کنید که دیگر هیچ راه فراری برایتان نمانده و به ناچار در این مشکلات غرق می‌شوید، نفس عمیقی بکشید، دفتری برداشته و بدون این‌که خودکار را از روی آن بردارید (یعنی بی‌وقفه، بدون فکر کردن به موضوع) هر چه دلتان می‌خواهد، بنویسید به‌طور مثال: ”خسته‌ام، چه صبحانه مزخرفی بود. لباسم اتو نداره، این‌جا همه‌اش مشکل داره. مثل این‌که همسایه مهمون داره، خدایا این مصیبت را چه‌جوری تحمل کنم، واقعاً دیوانه شدم. می‌دونم که این‌دفعه امکان نداره بتونم نجات پیدا کنم. خداجون ناامیدم نکن، نه می‌دونم که نمی‌کنی. راستی باید فردا ناهار با دوستم بیرون برم. یادم باشه امشب باهاش قرار بگذارم. وای خدایا باز این مشکل داره رو اعصابم راه می‌ره. چرا باید به این مهمونی برم، اصلاً حوصله ندارم. ناامیدم، عصبی‌ام...“
این‌گونه نوشتن، هرچه‌قدر که ذهنتان مایل است (حداقل یک صفحه) به شما کمک می‌کند تا تمامی آن‌چه در ذهنتان شما را آزار می‌دهد و فکرتان را مشغول کرده، بر روی کاغذ بیاید. پس از نوشتن حس می‌کنید ذهنتان تخلیه شده و حالا می‌توانید به چیزهای دیگر هم بیندیشید. شاید در حالت عادی فکر کنید مگر ممکن است من به میهمان همسایه و مزه صبحانه و قرار ناهار فردا و اتوی لباسم فکر کنم ولی پس از نوشتن می‌بینید که حجم بزرگی از ذهنتان درگیر این مسائل بوده است. پس از این کار، به خود بگوئید: ”خب حالا وقت آن رسیده که ببینم چه کار دیگری می‌توانم برای این مشکل انجام بدهم.“ تمامی راه‌حل‌های ممکن و افرادی را که می‌توانید از آنها کمک بگیرید، بنویسید و آنها را اولویت‌بندی کنید. در طرف دیگر کاغذ مواردی که مشکل شما را حادتر می‌کند، بنویسید تا یادتان بماند از آنها اجتناب کنید.
نخستین گام در این روش، این است که باور داشته باشید همیشه یک راه وجود ندارد شما گاهی می‌توانید به گونه‌ای شگفت‌انگیز برخورد کنید. اکثر وقایع شگفتی‌آور دنیا مانند گل‌های استثنائی بازیکنان فوتبال، نوشتن یک کتاب خوب یا ساخت یک فیلم مطرح، نجات از یک ورشکستگی مطلق و... در حالی‌ به وجود می‌آید که در ۹۹ درصد موارد، سازندگان آن در مصاحبه‌های متعدد می‌گویند: ”نمی‌دانم چه‌طور این پدیده رخ داد، فقط می‌دانم که این کار من نبود. انگار نیروئی خارق‌العاده به سراغم آمد و کمکم کرد.“
شما استثنا نیستید. شما هم می‌توانید یکی از این شگفتی‌آفرین‌ها باشید به شرط آن‌که به راه nاُم هم بیندیشید. نادر ابراهیمی می‌گوید: ”حوادث ناب و زیبا، سر وقت ما نمی‌آیند. این ما هستیم که باید به جست‌وجوی این حوادث برخیزیم. هیچ قله‌ای خود را به زیر پای هیچ کوهنوردی نمی‌کشد. خوشبختی در بسیاری از اوقات اضطراب‌انگیز است. من در لحظه‌هائی از خوشبختی، سخت می‌ترسم تنها شوربختان از آینده نمی‌ترسند.
اما آن‌که از سلامت روح برخوردار است حق دارد نگران باشد. خسته شدن حق ماست این‌که خسته شویم و از نفس بیفتیم، طبیعی است. خسته نشدن خلاف طبیعت است هم‌چنان که خسته ماند. دیگر نگوئیم ”تا زنده‌ایم خسته نخواهیم شد“ بلکه بگوئیم ”ما هرگز خسته نخواهیم ماند.“

ندا نصیری
منبع : مجله موفقیت