یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

استفاده از بلوک ملاس- اوره در تغذیه گاومیش های شیرده استان خوزستان


استفاده از بلوک ملاس- اوره در تغذیه گاومیش های شیرده استان خوزستان
جهت مطالعه تاثیر استفاده از بلوک های ملاس و اوره بر مصرف خوراک، تولید و ترکیبات شیر گاومیش های شیرده آزمایشی در قالب طرح مربع لاتین در دو مربع ۴×۴ با استفاده از ۸ راس گاومیش شیرده انجام شد. ردیف های مربع شامل دوره های ۲۸ روزه اجرای آزمایش و ستون های مربع شامل شکم های مختلف زایش گاومیش ها بود. تیمارها (جیره های غذایی) شامل:
۱) جیره غذایی رایج در منطقه،
۲) جیره غذایی استاندارد بر اساس ۱۰۰ درصد مصرف روزانه،
۳) جیره غذایی براساس ۸۰ درصد مصرف روزانه،
۴) جیره غذایی براساس ۷۰ درصد مصرف روزانه بودند.
در تیمارهای ۳ و ۴ علاوه بر خوراک داده شده از بلوک های ملاس- اوره به طور آزاد در تغذیه دام ها استفاده شد. ترکیب بلوک های ملاس و اوره شامل ۵۰ درصد ملاس، ۱۰ درصد اوره، ۲۰ درصد پیت نی شکر، ۱۰ درصد آهک، ۵ درصد نمک و ۵ درصد آرد استخوان بود. از نظر تولید شیر روزانه و ترکیبات شیر بین تیمارها اختلاف معنی داری مشاهده نشد (p<۰.۰۵). میانگین های تولید شیر تصحیح شده بر اساس ۴ درصد چربی در تیمارهای اول تا چهارم به ترتیب ۱۱.۹۸، ۱۲.۵۷، ۱۲.۰۳ و ۱۱.۴۴ کیلوگرم در روز بود که اختلافات بین آن ها معنی دار بود (p<۰.۰۵).
کمترین ماده خشک مصرفی روزانه ۱۲.۴۹) کیلوگرم(، کمترین هزینه خوراک مصرفی روزانه ۶۳۵۴.۹۰) ریال) و کمترین هزینه خوراک با ازای یک کیلوگرم شیر تولیدی تصحیح شده ۵۶۸.۴۰) ریال) مربوط به تیمار چهارم بود و اختلاف بین تیمارها معنی دار بود (p<۰.۰۵). میانگین مصرف روزانه بلوک ملاس و اوره در تیمارهای سوم و چهارم به ترتیب ۱.۴۷± ۰.۱۴ و ۱.۴۱ ±۰.۱۱ کیلوگرم بود با این حال، ایجاد محدودیت غذایی در این دو تیمار باعث کاهش وزن دام ها شد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که بلوک های ملاس و اوره می توانند جایگزین ۱۰ درصد مجموع خوراک مصرفی روزانه گاومیش های شیرده شوند.
محمدرضا مشایخی
کامران رضا یزدی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید