جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تحول در لینوکس با پارسیکس


تحول در لینوکس با پارسیکس
همانطور که می دانید لینوکس یک سیستم عامل آزاد و رایگان است. این سیستم عامل دارای شاخه های گوناگونی است که هر فردی می تواند با ویرایش و ارائه برنامه جدیدی به لینوکس آن را به نام خود ثبت و عرضه کند.
لینوکس دارای توزیعی های مختلفی است که یکی از این توزیع ها گنو نام دارد. گنو دارای ویژگی هایی است که آن را از توزیع های دیگر متمایز می کند.
توزیع ها به ۲ شیوه تجاری و رایگان ارائه می شود. یعنی در ازای دریافت برخی از آن ها باید هزینه پرداخت شود و برخی از آن ها رایگان است. بیشتر توزیع های غیر تجاری و برخی از توزیع های تجاری به صورت رایگان از سایت های مربوطه قابل دانلود است.
اما پارسیکس گنو/لینوکس یک توزیع ایرانی است که کار خود را در پاییز ۱۳۸۳ آغاز کرد.نسخه۴۵.۰ در ۵ بهمن ماه همان سال منتشر شد و اولین انتشار رسمی (نسخه ۱) پس از ۳سال توسعه با انتشار بیش از ۱۰ نسخه آزمایشی بود. این توزیع از نسخه ۰.۹ به بعد شخصیت های کارتون happy feet را به عنوان اسم رمز نسخه های خود برگزید. نسخه ۰.۹ با اسم رمزBarry، نسخه ۱ با اسم رمز Ramon ونسخه کنونی (۱/۵) هم با اسم رمزViola است. هم چنین از نسخه Barry به بعد، پشتیبانی از فناوری ۸۶-۶۴x در دستور کار تیم پارسیکس قرار گرفت به گونه ای که این سیستم عامل هم اکنون در ۲ نسخه۳۸۶i و۶۴amd عرضه می شود.
این توزیع برگرفته از Kanotix که آن نیز برمبنای دبیان است، ایجاد شده است. پارسیکس در یک دیسک به صورت زنده که قابلیت نصب را نیز دارد ارائه می شود.
از عواملی که باعث محبوبیت یک توزیع دسکتاپ (میز کار) می شود، می توان محیط گرافیکی جذاب و چشم نواز، نصب برنامه های محبوب و به روز به صورت پیش فرض، دارا بودن کتاب ها و مستندات آموزشی، پشتیبانی از زبان های متعدد، قابلیت به روز رسانی و پشتیبانی فنی و امنیتی را نام برد. پارسیکس توزیعی است که علاوه بر همه این موارد، از زبان فارسی نیز به عنوان زبان پیش گزیده در کنار زبان انگلیسی استفاده می کند.
پارسیکس هم چنین ازGnome به عنوان میز کار پیش گزیده خود استفاده می کند. دلیل انتخاب گنوم به عنوان میز کار پیش فرض، قدرت، راحتی کار و سبکی است که استفاده از آن را برای سیستم های قدیمی و با مقدار حافظه و پردازنده کمتر نیز فراهم می کند.
پارسیکس گنو/لینوکس بازی هایی نیز برای سرگرم کردن دارد که انجام دادن آن ها به تمرکز، دقت و زمان کافی نیاز دارد. بازی محبوب شطرنج (Chess) یکی از آن هاست.
در خصوص عکس نیز پارسیکس یکی از بهترین و قدرتمندترین برنامه ها را ارائه می دهد، برنامه معروف.gimp. این برنامه همانند برنامه فتوشاپ در سیستم عامل مایکروسافت عمل ویرایش و ساخت عکس را به صورت بیتی انجام می دهد و رقیب سرسختی برای آن برنامه محسوب می شود. با gimp شما قادر خواهید بود عکس های با پسوندهای مختلف و متنوع از جمله psd را وارد و پس از ویرایش آن ها را با پسوندهای متنوع دیگری ذخیره کنید.
● FireFox در پارسیکس
برای استفاده از اینترنت نیز، پارسیکس بهترین برنامه های مرورگر را در اختیار کاربر قرار می دهد.
مرورگر وبIceWeasel همان FireFox معروف، پیام رسان pidgin که توانایی ارتباط با سرویس های پیام رسان IRC ،ICQ،AOL،MSN،Yahooهم چنین Google talk و بسیاری دیگر را دارد، برنامه مدیریت دانلود Gwget ،خبرخوانLiferea ، مدیریت ایمیل با نامBalsa ، مدیریت فایل هایBittorrent، رابط گرافیکی ایجاد کانکشن دایل آپ و سرویس اینترنت پرسرعتADSL، برنامه مدیریت وب سایت از طریق پروتکلFTP، دیوار آتش (firestarter) که برای به اشتراک گذاری اینترنت نیز به کار می رود و برنامه گفت وگو از طریق کانال IRC؛ XchatIRC از دیگر برنامه های موجود در بخش اینترنت این سیستم عامل گنو/لینوکسی است.
● Office در پارسیکس
پارسیکس برای افرادی که با مجموعه برنامه های office سروکار دارند نیزبرنامه های جالبی دارد؛ برنامه واژه پرداز، صفحه گسترده، مدیریت کنفرانس (presentation)، نقاشی، فرمول نویسی، محاسبات، ایجاد و ویرایش فایل های HTML وXML از مجموعه برنامه هایopenoffice ، مدیریت فاکس با مودم e fax و.... حسابداری accounting نیز از دیگر برنامه های موجود در پارسیکس است.
● برنامه نویسی در پارسیکس
پارسیکس دارای مفسر و کامپایلر های قدرتمند و کتابخانه های فراوان برای برنامه نویسان است. مفسرهای قدرتمندperl ، bash و پایتون، کامپایلر های زبان C و ++C از آن جمله است. کافی است برنامه ویرایش گر متن یا همانgedit را باز کرده و پس از تایپ برنامه خود، آن را با پسوند مناسب ذخیره کنید. خواهید دید که متن برنامه به رنگ های خاصی نمایش داده می شود که با کمک آن و خطایابی(debugger) می توانید از صحت برنامه خود مطمئن شوید.
پارسیکس هم چنین دارای اپلت های مفید و جالبی است که برای برنامه ریزی و ساماندهی بسیاری از کارها مفید است. به عنوان مثال اپلت computertemp برای علاقه مندان سخت افزار مفید است. از طریق این اپلت (اگر سنسورهای دمای سیستم شما را شناسایی کند) قادر به مدیریت و مشاهده دمای پردازنده، دیسک سخت و حتی مادربورد خود نیز خواهد بود. گزارش دهی و اعلام خطر درجه حرارت و نمایش دما به چند شیوه متنی، گرافیکی، متن و گرافیک، از دیگر قابلیت های این اپلت است. از دیگر اپلت های مفید موجود در پارسیکس می توان به networkmonitor اشاره کرد که همان گونه که از نامش بر می آید نشانگر شبکه است. به کمکnetworkmonitor می توانید از اتصال و یا نبود اتصال سیستم خود به شبکه آگاه شوید و هم چنین در صورتی که به اینترنت متصل باشید، سرعت دریافت و ارسال داده ها را نیز برای شما نمایش می دهد.
محیط جذاب و زیبا و تم های منحصر به فرد پارسیکس هم می تواند ترغیب کننده افراد به استفاده از این سیستم عامل زیبا باشد. در نسخه جدید پارسیکس (ویولا) پشتیبانی از دسکتاپ سه بعدی دوباره اضافه شده است.
در پارسیکس گنو/ لینوکس شما قادر خواهید بود تا در هر لحظه و به طور رایگان، سیستم خود را به روز و حتی برنامه های نصب شده را نیز به آخرین نسخه موجود در مخازن ارتقا دهید. برای این منظور همانند هر سیستم مبتنی بر دبیان کافی است در ترمینال کاربر ریشه را وارد apt-get update apt-getdist-upgrade کنید. در این صورتapt آخرین تغییرات مخازن را روی سیستم شما منظور می کند.
پارسیکس گنو/ لینوکس و تقریبا همه برنامه های موجود در آن به صورت کاملا آزاد و تحت قانون GPL منتشر می شود. پارسیکس را می توانید به طور رایگان از وب سایت رسمی این پروژه به نشانی www.parsix.org دریافت کنید. استفاده از انجمن های وب سایت پارسیکس به منظور مطرح ساختن پرسش ها و مشکلات و عضویت در فهرست پستی به منظور اطلاع از آخرین اخبار و وضعیت پروژه نیز آزاد و رایگان است.
منبع : روزنامه خراسان