سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

لشکر یادگار همت


لشکر یادگار همت
بحمدالله این لشکر عزیز که یادگار سرداران شهید بزرگوار و دارای گذشته ای مشحون از افتخارات بزرگ در دفاع از ایران اسلامی و مقابله با دشمنان اسلام و مسلمین است، امروز یکی ازنقاط قوت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شمار می آید.
● فرماندهی معظم کل قوا حضرت آیت الله العظمی خامنه ای ۲۰/۳/۷۵
دفاع مقدس ملت سلحشور ایران در برابرتجاوز همه جانبه دشمنان انقلاب اسلامی، برگ زرینی در تاریخ سراسر حماسه وسرافرازی مردمان این کهن از خود به یادگار گذاشته است. یادگاری گرانبها ،مشحون از ایمانی مستحکم، اخلاصی بی بدیل، رشادتی کم نظیر، شجاعتی خارق العاده و مظلومیتی مطلق و سخت باور نکردنی!
حماسه دفاع مقدس ،داستان راستین ملت به خدا پیوسته و ازبند شرک رسته ای است که به گناه پایمردی بر سراصول ایمانی وآرمانی خویش در معرض وزش مهیب ترین طوفانهای تجاوز و تخریب ، توطئه وترور وخشونت لجام گسیخته سفاک ترین قدرت های منطقه ای و جهانی قرار گرفت تا بلکه در برابر اربابان نظام سلطه استکباری ، زانوی ادب! برزمین زند و... لیکن هیهات!
... و ما می خواهیم پس از بیست وشش سال روایتگر خلاصه مراحل تاسیس، شکوفایی، گسترش و چند و چون مجاهدت پیروزمندانه لشکری باشیم که در برگیرند ه ناب ترین شاگردان مکتب خمینی کبیردرمدرسه عشق و شهادت بوده است. لشکری که صرف شنیدن نام نامی آن؛ محمد رسول الله(ص) مایه قوت قلب مدافعان میهن اسلامی در جبهه وابتلای ژنرال های دشمن متجاوز به رعشه مرگ آور می شد. لشکری که دردوکوهه ولادت یافت، درفتح المبین سلاح به دست گرفت و کمر سپاه چهارم ارتش عراق را در جبهه شمال خوزستان با سرپنجه حیدری بسیجیانش در هم شکست.
بناداریم راوی سرگذشت اجمالی و پر ماجرای کار وپیکار جوانمردان راستین گرد آمده در زیر درفش محمد رسول الله(ص)باشیم همانان که درآن هشت فصل عجیب آخرالزمانی، خود را در محضر خدای حضرت روح الله فانی دیدند و سراپرده بقای جاودانه را طلب کردند و نشان آن را درقاف سبز و سرخ احدی الحسنیین یافتند. پس بسان آن سی مرغ افسانه ای حکایت منطق الطیر، قفس بستگی های مو هوم و عادات مذموم را در هم شکستند و طریق پر نشیب وفرازهجرت وجهاد درراه خدا را برگزیدند تا در سدره المنتهای شهادت به سیمرغ سدره نشین سپهر عاشورا، اباعبدالله الحسین(ع)الحاق یابند: فمنهم من قضی نحبه و منهم من ینتظر...
و سرانجام... لشکری که برای تجدید بیعت با فرزند صدق علی مرتضی(ع)،سلیح نبرد برتن راست کرد وبا عزمی حیدری ورزمی حسینی، دشت تفتیده شلمچه را در نبردغدیر تبدیل به میدان معرکه ضرب الرقاب متجاوزین نمود.
در ساعت سی دقیقه بامداد آذر ۱۳۶۰ عملیات طریق القدس(کربلا یک) با هدف فتح شهر اشغالی بستان وقطع خطوط ارتباطی شمالی ،جنوبی دشمن در عمق خاک ایران آغاز شد. یگانهای نوبنیاد زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، در این نبرد گسترده نقشی اساسی ایفا کردند به گونه ای که ضربت سختی بر محاسبات قبلی دشمن وارد آوردند.
برای حفظ و تثبیت پیروزی بستان ، به همت فرمانده منطقه هفت کشوری (سردارشهید محمد بروجردی )، دو رشته عملیات در جبهه های غرب به اجرادر آمد: یکی در جبهه گیلانغرب، موسوم به مطلع الفجر دیگری در جبهه اورامانات ،موسوم به محمد رسول الله(ص). در آن برهه تک اصلی ، تک بستان بود که از هشتم آذر ماه آغاز شد و تا بیست و دوم همین ماه به مدت چهارده شبانه روز نبرد بی وقفه ادامه داشت. دوعملیات مطلع الفجر دربیستم آذر ماه ۱۳۶۰ ومحمد رسول الله(ص) در دوازدهم دی همین سال درجبهه های غرب ، از آن جهت واجد اهمیت حیاتی بودند که در واقع نقش تک پشتیبانی را برای تثبیت عملیات فتح بستان، سردر گم ساختن فرماندهان دشمن ودر نهایت ، به هم ریختن آرایش جنگی ارتش عراق در جبهه طریق القدس ایفا کردند.
مقارن ساعت دوبامداد دوازدهم دیماه ۱۳۶۰ تمامی گردان های ادغامی (ارتش سپاه و بسیج) بر فراز ارتفاعات نقطه رهایی از طریق دو محور پنج قله و شمسی استقرار یافتند و راس ساعت شش ونیم صبح با رمز لااله الاالله، محمد رسول الله(ص) عملیات آغاز شد.
● طرح تشکیل تیپ ۲۷ محمد رسول الله(ص):
در اثنای عملیات محمد رسول الله(ص) برادر محسن رضایی دیداری از منطقه پاوه و مریوان داشتند و همین بازدید باعث آشنایی نزدیک ایشان با حاج همت و حاج احمد متوسلیان شد.
ایشان خود چنین می گوید:
ما برای پیاده کردن طرح عملیاتی موسوم به کربلا دو که بعدها فتح المبین نامیده شد نیاز بکارگیری تیپ های زیادی داشتیم ولی در عمل تا آن زمان بیش از چهار تیپ در اختیار نداشتیم . لذا ما راه افتادیم و سعی کردیم برادرهای قابل وبا صلاحیت خودمان را پیدا کنیم وبه آنها بگوییم که وقت آن رسیده تا شما بیایید و یگانهای رزمی بیشتری برای نیروی زمینی سپاه تشکیل بدهید.
از جمله کسانی که در این رابطه ذهن مرا به خودشان مشغول کرده بودند حاج احمد متوسلیان فرمانده سپاه مریوان وحاج همت فرمانده سپاه پاوه بودند. با این دو برادر طی جلسه ای در آنجا، به آنها گفتم که شما باید برای سپاه یک تیپ تشکیل بدهید.
در این زمینه گفتگوهای زیادی بین فرمانده کل سپاه و برادران حاج احمد متوسلیان و حاج همت انجام شد واین اولین گام برای تشکیل تیپ در زمستان ۶۰ بود.
پس از مذاکرات مقرر شد احمد متوسلیان به همراه برادران حاج همت ،رضا چراغی ،محمد رضا دستواره و حسن زمانی سفری به جبهه های خوزستان داشته باشند و پس از مشاهده وضعیت خطوط جنوب و برآورد کردن موقعیت هریک از مناطق، نظر نهایی را پیرامون تشکیل تیپ به اطلاع فرماندهی کل برسانند.
از آنجایی که بنا بر تدابیر فرماندهی کل سپاه تیپ در شرف تاسیس در عملیات آتی می بایست تحت فرماندهی قرارگاه نصر قرار گیرد و هیچکس مانند حسن باقری (غلامحسین افشردی ) نسبت به موقعیت منطقه آشنا نبود، لذا برادران کادر تیپ در اولین فرصت برای کسب اطلاعات بیشتر از کم وکیف موقعیت عملیاتی غرب دزفول عازم اهواز شدند.
در تاریخ بیست وهشت دی ماه ۱۳۶۰ در پادگان گلف اهواز با برادرباقری ملاقات انجام گرفت وپس از آشنایی با موقعیت جغرافیایی جنوب و مناطق عملیاتی و همچنین حضور در منطقه براساس نقشه های عملیاتی مقرر شدنیروهای اطلاعاتی دردو منطقه مهم و حساس جبهه غرب دزفول محور شاویه وبلتاپراکنده شده وشروع به کار کنند.
روز سیزده بهمن ۱۳۶۰تک بازدارنده ارتش عراق با هدف بر هم زدن آرایش نیروهادر شمال خوزستان و باز پس گیری بستان در منطقه چزابه آغازشد ،این یورش گسترده فرصت بسیار مغتنمی را در اختیار احمد متوسلیان ، حاج محمود شهبازی وهمت قرار داد تا ضمن عزیمت به منطقه چزابه شرایط صحنه جنگ در جبهه خوزستان را از نزدیک و لحظه به لحظه مورد بررسی قرار دهند. چرا که دشمن با تمام توان شامل: لشکر۶ زرهی و دو تیپ و پانزده گردان پیاده هر یک به استعدادهزارسربازبه میدان آمده بود تاشکست خود را در نبرد طریق القدس را جبران و بار دیگر شهر آزاد شده بستان را اشغال کنند. توهمی چنان عمیق که موجب شد صدام حسین شخصا به منطقه بیاید و از کنارپل سابله فرماندهی نیروهای مهاجم عراقی را به عهده بگیرد.
محمود مرادی یکی از نیروهای اطلاعاتی می گوید: طی چهل وهشت ساعتی که ما به اتفاق نیروها در آنجا بودیم تا حدود زیادی باتکنیک جنگ دردشت آشنا شدیم این تجارب عینی و مشاهدات میدانی برای ما خیلی مغتتنم بود اغراق نیست بگویم که برای شکل گیری تیپی که می بایست تشکیل می دادیم در چزابه یک کلاس تئوری وعملی عالی برپا شده بود.
بعد از ظهر شنبه ۱۷ بهمن ۱۳۶۰ در حالی که چهار شبانه روز از نبرد لاینقطع چزابه سپری می شد احمد متوسلیان ، حاج محمود وهمت موقتا نیروهایشان را در خط پدافندی تیپ ۱۴ امام حسین (ع)برجای نهاده و برای دیدار با محسن رضایی رهسپار قرارگاه تاکتیکی کربلا شدند.
محسن رضایی در باره این ملاقات می گوید: از نظر من دیگر زمان تشکیل رسمی تیپ فرارسیده بود. انتخاب فرماندهی را گذاشتم به عهده خودشان که در همانجا تصمیم گرفتند،حاج احمد متوسلیان فرمانده تیپ، محمود شهبازی قائم مقام و حاج همت هم مسئولیت رئیس ستاد و پشتیبانی تیپ باشد.
پادگان دوکوهه (که به علت حملات پی درپی توپخانه و بمباران عراق تقریبا متروکه وخالی بود وهیچ یگان نظامی در این پادگان حضور نداشت ) به عنوان مقر تیپ در نظر گرفته شد تانیروها هم پادگان را حفظ کنندو هم آن را به عقبه تیپ خودشان مبدل کنند.
پس از اقامه نماز در قرارگاه تاکتیکی کربلا تشکیل تیپ رسما اعلام شد.
حال نوبت به نامگذاری تیپ رسیده بود، واحمد متوسلیان در همین ارتباط می گوید:
اسم تیپ را گذاشتیم تیپ محمد رسول الله(ص)که این اسم اعتقاد ما را به مکتب و سنت رسول الله(ص)نشان می دهدو این نام یک زمینه قبلی داشت و آن عملیات محمد رسول الله(ص)بود که توسط ما در منطقه مریوان و پاوه در بیست وهفتم رجب عید مبعث رسول گرامی اسلام (ص)انجام شد.
بنابراین...
در تاریخ ۱۷ بهمن ماه سال ۱۳۶۰ این یگان بعنوان تیپ ۲۷ محمد رسول الله (ص) نام گذاری و فعالیت خود را در پادگان دو کوهه آغاز نمود.
تیپ ۲۷ حضرت محمدرسول الله (ص) در هفدهم بهمن ۱۳۶۰ به فرماندهی حاج احمد متوسلیان به جرگه یگان های رزمی سپاه پیوست. تیپ در همان اوایل تاسیس آماده شد تا در عملیات بزرگ فتح المبین نقشی کلیدی ایفا نماید. این تیپ با ۹ گردان ماموریت یافت تا با نفوذ در عمق مواضع دشمن،توپ خانه سنگین آن ها را در ارتفاعات علی گره زد از کار بیندازد.
در این عملیات، تیپ ۲۷ طی چهار مرحله توانست ضربات سنگینی را در مناطق تپه چشمه ،شاوریه ،بلتای بالا و پایین به دشمن بعثی وارد نموده و مناطق وسیعی از سرزمین های اشغالی را آزاد کند.
دومین عملیاتی که تیپ ۲۷ در آن حضور یافت، عملیات الی بیت المقدس بود که کمتر از یک ماه پس از عملیات فتح المبین طرح ریزی و اجرا شد. در این عملیات تیپ ۲۷ با دوازده گردان پیاده ماموریت داشت تا با پیشروی در عمق ۱۷ کیلومتری خطوط دشمن، خود را به جاده اهواز خرمشهر رسانده و از آن جا به سمت ایستگاه نیم نودو وگرمدشت پیشروی نماید، این ماموریت سخت و مشکل با ایستادگی رزمندگان این تیپ ۲۷ به خوبی انجام گرفت. در مرحله دوم، تیپ با شکستن دژ دشمن در شلمچه، زمینه آزادسازی خرمشهر را مهیا نمود. پس از آن در مرحله سوم عملیات، تیپ ۲۷ با بستن راه فرار دشمن در محدوده نهرخین آن ها را به محاصره در آورد. در آخرین مرحله نیز با مقاومت سرسختانه ای در مقابل پاتک های دشمن، آزادسازی خرمشهر را تثبیت نمود.
پس از عملیات پیروزمند الی بیت المقدس تیپ ۲۷ به ماموریت برون مرزی اعزام شد که در همین ماموریت، سردار دلاور اسلام حاج احمد متوسلیان به اسارت در آمد.
بازگشت تیپ به ایران مصادف بود با انجام مرحله سوم عملیات رمضان به فرماندهی حاج محمد ابراهیم همت که با تمام ساز و برگ هایش در این مرحله از عملیات وارد کارزار شد، در نتیجه توانست با شکار تانک های دشمن در منطقه پاسگاه زید ماشین جنگی عراق را زمین گیر کند.
پس از عملیات رمضان، تیپ ۲۷ با ارتقاء به لشکر، به سمت غرب کشور حرکت کرد تا در جبهه میانی وارد عمل شود. عملیات بعدی مسلم بن عقیل (ع) نام داشت که در منطقه سومار به مرحله اجرا در آمد. در این عملیات، لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص) با نفوذ از محور گیسکه و وسلمان کشته توانست تا چند کیلومتری شهر مندلی عراق پیشروی نموده و ضربات سختی را به دشمن وارد کند.
در مرحله دوم این عملیات که به عنوان عملیات زین العابدین(ع) نام گذاری شد، لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص) مجددا نوک پیکان عملیات محسوب می شد که با کشته و زخمی نمودن تعداد قابل توجهی از سربازان دشمن و با اسارت گرفتن تعدادی از آن ها توانست ماموریت خود را به نحو احسن انجام دهد.
سفر به رملستان های فکه و دست و پنجه نرم کردن با موانع گسترده طبیعی و مصنوعی، ماموریت بعدی لشکر محمد رسول الله (ص) محسوب می شد. عملیات والفجر مقدماتی با هدف نفوذ به عمق مواضع و انهدام نیرو های دشمن در حد فاصل تنگه چزابه تاسه راهی فکه طرح ریزی شد. لشکر ،۲۷ در این عملیات ماموریت داشت تا با عبور از میادین وسیع مین و کمین های دشمن، خود را به جاده فکه -العماره رسانده و در خیز دوم به مجتمع نفتی بزرگان عراق دسترسی پیدا کند. در مرحله اول رزمندگان لشکر ۲۷ به خصوص گردان های کمیل، انصار الرسول(ص)، حنظله، و عمار یاسر توانستند پاسگاه های عراقی رشیدیه ،صفریه و طاووسیه را تصرف نموده و در کانال دوم عراقی ها مستقر شوند.
دو ماه پس از عملیات والفجر مقدماتی، عملیات والفجر یک در منطقه شمال فکه (شرهانی -ابوقریب) آغاز شد. لشکر ۲۷ در این عملیات ماموریت داشت، تا با تصرف ارتفاعات ۱۴۶ و ۱۱۲ دشمن را مجبور به عقب نشینی از مواضع پدافندی خود نماید. یک هفته جنگ بی امان و شبانه روزی در حالی به اتمام رسید که لشکر ،۲۷ فرمانده شجاع و دلاور خود حاج رضا چراغی را از دست داده بود.
پس از عملیات والفجر یک، نظر فرماند هان جنگ به سمت جبهه های غرب معطوف شد. از این رو منطقه شاخ شمیران و بمو برای اجرای عملیات بعدی در نظر گرفته شد. قبل از انجام این عملیات، لشکر ۲۷ به منظور ادامه عملیات والفجر در منطقه مهران کله قندی وارد عمل شد.
از سوی دیگر پس از حدود شش ماه، شناسائی های طاقت فرسا و دقیق، عملیات بمو لغو و کلیه یگان ها جهت ادامه عملیات والفجر ۴ که در منطقه عمومی پنجوین آغاز شده بود به آن منطقه اعزام شدند. در مرحله سوم این عملیات، لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص) با هدف تصرف ارتفاعات ۱۹۰۴- ۱۹۰۰- ۱۸۶۶ کانی مانگا و دشت پنجوین وارد عمل شد.
رزمندگان لشکر ،۲۷ بر روی ارتفاعات کانی مانگا، جنگ سختی را با دشمن آغاز کردند. جنگی که نزدیک بیست روز به طول انجامید، بیست روز جنگ بی امان با دشمنی تا دندان مسلح. در این عملیات نیز لشکر ۲۷ مانند دیگر عملیات ها چندین سردار دلاور خود را از دست داد. سردارانی چون: اکبر حاجی پور، اصغر رنجبران، مهدی خندان، ابراهیم معصومی و...
پس از خاتمه عملیات والفجر ،۴ بار دیگر نیروهای اسلام به سمت جنوب آمدند تا در هورالهویزه عملیات بزرگی را تدارک ببینند. عملیات آبی - خاکی خیبر در منطقه عمومی طلائیه- جفیر آغاز شد. لشکر ۲۷ در این عملیات ماموریت داشت تا در یک جبهه، با شکستن دژ مستحکم عراق در منطقه طلائیه و در جبهه ای دیگر با نفوذ به جزایر مجنون، دشمن را در حلقه محاصره خود قرار دهد. جنگ سختی بین رزمندگان اسلام و دشمن درگرفت. جنگی که پانزده روز به طول انجامید و عاقبت با شهادت فرمانده دلاور و محبوب لشکر ۲۷ شهید حاج محمد ابراهیم همت به تثبیت مواضع خودی انجامید.
عملیات خیبر تجربه خوبی بود تا بتوان عملیات های آینده را هم طرح ریزی کرد، از این رو طرح عملیات آبی ـ خاکی دیگری ریخته شد. در آخرین روزهای سال ،۱۳۶۳ عملیات بدر در منطقه شرق دجله آغاز شد. در این عملیات، لشکر ۲۷ به فرماندهی حاج عباس کریمی ماموریت داشت تا در حد میانی عملیات، ضمن عبور از آب راه هور، خود را از جزیره جنوبی به جزیره شمالی مجنون رسانده و از آن جا با نفوذ به عمق مواضع دشمن در دشت الهاله و رودخانه دجله بر بزرگراه العماره بصره تسلط پیدا کند. در این عملیات نیز مانند دیگر عملیات ها سنگینی و فشار دشمن، بر رزمندگان لشکر ۲۷ محمد رسول الله (ص) وارد می شد، به طوری که وضعیت به مرحله ای رسید که فرمانده و معاون لشکر ۲۷ با آر پی جی هفت به شکار تانک های دشمن پرداختند. با شهادت حاج عباس کریمی، فرمانده لشکر، این نبرد نا برابر نیز به پایان رسید.
یازده ماه پس از عملیات بدر، عملیات عظیم والفجر ۸ با عبور رزمندگان اسلام از رودخانه عظیم اروندرود شروع شد. در این عملیات، لشکر ۲۷ ماموریت داشت تا از جاده فاو ام القصر به سمت مواضع نیروهای عراقی پیشروی نماید. در مرحله اول عملیات، شهر فاو، تمام حیثیت و آبرویشان به فنا رفته بود، هر چه در چنته داشتند رو کردند تا بلکه بتوانند مواضع از دست رفته را باز پس بگیرند. اما استقامت و پایداری نیروهای اسلام بالاخص رزمندگان لشکر ۲۷ در محور ام القصر باعث شد تا دشمن نتواند به اهداف خود دست یابد. عاقبت، این نبرد نابرابر نیز پس از هشتاد روز مقاومت و ایثار رزمندگان اسلام و عقب نشینی دشمن به پایان رسید. پس از عملیات والفجر ۸ عراق در یک حرکت تبلیغاتی و به منظور دادن روحیه به نیروهای خود، دست به اقداماتی زد که آن را پدافند متحرک نامید. در این عملیاتها عراق توانست بر بعضی از مناطق استراتژیک، از جمله شهر مهران دست پیدا کند. با سقوط شهر مهران، امام عزیز، دم مسیحایی خود را در کالبد رزمندگان دمیدند و فرمودند که مهران باید آزاد شود. در دهم تیر ماه ،۱۳۶۵ عملیات کربلای یک با هدف آزادسازی شهر مهران از چند محور شروع شد. لشکر ۲۷ با در اختیار داشتن چندین گردان آماده، ماموریت پیدا کرد تا با گذشتن از خط دشمن، ضمن عبور از رودخانه فصلی گاوی ،ده بهروزان و چندین رده خط پدافندی دشمن، خود را به ارتفاعات قلاویزان برساند. این عملیات نیز با موفقیت کامل انجام گرفت و منجر به آزادسازی شهر مهران گردید. در این عملیات، قائم مقام لشکر ،۲۷ حاج سید محمد رضا دستواره به خیل شهدا پیوست.
پس از عملیات کربلای یک و تا قبل از شروع عملیات کربلای۵ ، لشکر ۲۷ مسئولیت پدافند از خط مهران را نیز بر عهده داشت. با اعزام سپاهیان محمد (ص) به جبهه ها و تکمیل گردان ها، لشکر ۲۷ ماموریت پیدا کرد تا نقش کلیدی در عملیات بزرگ کربلای ،۵ ایفاء نماید.
گردان های لشکر ،۲۷ در گام اول با هدف دستیابی به کانال پرورش ماهی، رسیدن به جاده شلمچه- بصره و بستن عقبه دشمن از سمت کانال زوجی از قلب مواضع نیروهای دشمن، پیشروی خود را شروع کرده و با پشت سر گذاشتن مواضع وسیع و غیرقابل نفوذ دشمن در شلمچه توانستند به اهداف اولیه عملیات دست یابند. از طرف دیگر دشمن بعثی، با احساس خطر از نفوذ رزمندگان اسلام، اقدام به پاتک های سنگین زرهی نمود به طوری که آتش توپ خانه و هواپیماهای دشمن لحظه ای قطع نمی شد. فشار تانک های پیشرفته دشمن به حدی بود که یگان های مجاور لشکر ، مجبور به ترک مواضع خود شدند. از این رو نیروهای لشکر ۲۷ در یک منگنه فشار قرار گرفته و با تمام توان خود به مقابله با پاتک های دشمن پرداختند.
در مرحله تکمیلی کربلای ۵ قرار شد رزمندگان لشکر ۲۷ با تصرف دژهای نونی شکل ماشین جنگی عراق را در شلمچه از کار بیندازند که در این مرحله متحمل فشارهای سنگین زرهی دشمن شدند. در مجموع، عملیات کربلای که از ۱۹/۱۰/۶۵ شروع شده بود، با انجام عملیات کربلای ۸ تا نیمه دوم فروردین ۱۳۶۶ به طول انجامید.
نزدیک به یک صد روز جنگ بی امان ادامه داشت تا این که با تثبیت مواضع رزمندگان اسلام و تشکیل خط پدافندی، این نبرد سنگین هم به پایان رسید. در این عملیات حاج علیرضا نوری، قائم مقام فرماندهی لشکر به همراه تعداد زیادی از فرماندهان و معاونین گردان ها به شهادت رسیدند.
در مردادماه ،۱۳۶۶ لشکر ۲۷ مجددا جهت انجام عملیات، راهی منطقه غرب کشور شد تا در عملیات نصر ۷ حضور پیدا کند. در این عملیات، ماموریت لشکر ،۲۷ تصرف یال دوپازا و تثبیت ارتفاعات دوپازا بود که به نحو احسن انجام گرفت. شرکت در عملیات سخت و طاقت فرسای بیت المقدس ،۲ در منطقه ماووت، دست و پنجه نرم کردن با دشمن در سرمای چندین درجه زیر صفر منطقه دلبشک و سید صادق ماموریت دیگری بود که لشکر ،۲۷ آن را نیز به انجام رساند.
ارتفاعات سرسبز شاخ شمیران عراق، در اولین روزهای بهاری سال ۱۳۶۷ میزبان دریادلان بسیجی بود تا در رزمی دیگر پنجه در پنجه دشمن اندازند. تصرف ارتفاعات شاخ شمیران ،شاخ سورمر ،تیمورژنان و سد دربندی خان از اهداف این عملیات بود که طی چندین روز جنگ بی امان به پایان رسید.
بعد از عملیات بیت المقدس عراق با تقویت سازمان رزم خود، به انجام عملیات های محدود برای بازپس گیری مناطقی که در تصرف ایران بود اقدام کرد و بعضا هم موفق شد. عراق توانست فاو، مجنون، شلمچه، فکه و... را باز پس بگیرد.
جهت مقابله با پیشروی های دشمن، طرح عملیات بیت المقدس ،۷ در منطقه پاسگاه زید-کوت سواری ریخته شد، که بلافاصله هم به مرحله اجرا درآمد. در بیستم خرداد ،۱۳۶۷ لشکر ۲۷ ماموریت پیدا کرد تا با عبور از کانال ادب، خود را به کانال پرورش ماهی، در منطقه شلمچه برساند. چند روز پس از این عملیات، دشمن پاتک سنگینی را در منطقه ابو قریب آغاز کرد. جهت مقابله با دشمن، رزمندگان گردان عمار یاسر به همراه سردار دلاور اسلام حاج غلامرضا صالحی به منطقه اعزام شدند که پس از نبردی شدید، عاقبت با شهادت تعدادی از رزمندگان گردان عمار یاسر و سردار دریا دل و باصفا، حاج غلامرضا صالحی، قائم مقام فرماندهی لشکر، دشمن به عقب رانده شد.
در آخرین روزرهای تیرماه ،۱۳۶۷ با پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی جمهوری اسلامی ایران، استکبار جهانی و به خصوص عراق در یک بن بست استراتژیکی قرار گرفته و به قولی خلع سلاح شدند. آن ها به تصور این که ایران، توان رزمی اش را از دست داده و همین امر باعث شده تا قطعنامه ۵۹۸ را بپذیرد، بر آن شدند تا با هجوم گسترده دیگری، ایران را از پای درآورند. از همین رو نیروهای فریب خورده منافقین با تجهیز و جمع آوری کلیه نیروهای خود از اقصی نقاط دنیا، اقدام به انجام عملیاتی برای اشغال شهرهای غرب کشور به منظور پیشروی و تصرف تهران نمودند. از سوی دیگر نیروهای تقویت شده عراق، با حمله گسترده دیگری ضمن عبور از مرزهای جنوبی تا ۲۰کیلومتری اهواز پیشروی نموده و درصدد برآمدند تا شهرهای خرمشهر، آبادان و حتی اهواز را به اشغال خود در آوردند که بار دیگر نهیب حیدری امام خمینی (ره) به مدد این کشور آمد و با فرمان ایشان، سیل نیروهای مردمی به سوی جبهه های نبرد هجوم آوردند. به گونه ای که در کمتر از یک هفته، هم منافقین و هم نیروهای عراقی را تا پشت مرزهای بین المللی به عقب راندند.
در این مقطع نیز لشکر ،۲۷ با گسیل بخشی از نیروهای خود برای مقابله با توطئه منافقین و بخشی دیگر جهت مقابله با نفوذ عراق در منطقه شلمچه، نقش چشم گیری در سرکوبی این توطئه ها ایفا نمود.
با پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی طرفین و مشخص شدن آتش بس، عملا جنگ به اتمام رسید، اما لشکر ۲۷ تا دو سال پس از جنگ نیز ماموریت پدافند از منطقه پاسگاه زید را بر عهده داشت.
علاوه بر ماموریت پدافند از منطقه، کار تفحص و جستجوی پیکرهای مطهر شهدا، نیز از جمله اقداماتی بود که لشکر ۲۷ پس از اتمام جنگ به آن اهتمام ورزید و تا کنون آن را ادامه داده، که در این مسیر نیز شهدایی را تقدیم کرده است و ثمره آن، کشف پیکر بیش از پنج هزار شهید گرانقدر بوده است. افزون بر ماموریت های رزمی، لشکر ۲۷ محمد رسول الله(ص) پس از پایان جنگ در سنگر سازندگی، به فعالیت پرداخت که در این راستا، شرکت در ساخت بزرگراه تهران - ساوه، سد عظیم کرخه و… را می توان نام برد. در مجموع می توان گفت: لشکر پرافتخار محمد رسول الله (ص) در طول هشت سال دفاع مقدس و شرکت در چندین عملیات بزرگ و عاشورایی، چهار فرمانده لشکر، شش قائم مقام لشکر، دو رئیس ستاد، ده فرمان ده تیپ، بیش از یکصد و پنجاه فرمانده و معاون گردان و هزاران نیروی سپاهی و بسیجی تقدیم انقلاب اسلامی نموده است که هم اکنون نیز با پیروی از رهنمودهای مقام معظم رهبری در سازمان دهی، مدیریت، آموزش و انضباط، تعمیر و نگهداری، پشتیبانی و سازمان دهی هزاران نفر از بسیجیان، لشکر مصمم است تا راه خونین شهداء را ادامه دهد.
اقتباس وتلخیص از کتاب همپای صاعقه ،نوشته حسین بهزاد، گلعلی بابایی
با تشکر از معاونت روابط عمومی و تبلیغات لشکر ۲۷ مکانیزه محمد رسول الله (ص)
منبع : روزنامه جوان