چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

فیفا به دنبال جلوگیری از فرار «پاها»


فیفا به دنبال جلوگیری از فرار «پاها»
«بازیکنان خارجی، سطح مسابقات باشگاهی در اروپا را بالاتر برده اند اما این مسأله به قیمت ضعیف شدن تیم های ملی تمام شده است» هفته نامه بریتانیایی ساندی تایمز در تازه ترین شماره خود در ۱۸ نوامبر، در مقاله ای انتقادی به قلم «ئیان هاوکی» گزارشگر فوتبال اروپا در این روزنامه، درباره تبعات حضور شمار بالای بازیکنان غیربومی در تیم های باشگاهی اروپا نوشته است. در این مقاله آمده است وقتی ۲ هفته قبل تیم های یوونتوس و اینتر (پس از ۱۸ ماه برای اولین بار) برای رسیدن به صدر جدول سریA با هم دیدار کردند، نتیجه تساوی یک بر یک انتقاد شدید «سپ بلاتر» رئیس فیفا را در پی داشت.آقای بلاتر گفته بود در مورد آن مسابقه مسأله ای غیرقابل قبول وجود دارد و آن، استفاده افراطی از بازیکنانی است که ملیتی بجز کشور میزبان رقابت را دارند. ساندی تایمز که اینتر را تیمی شبیه به آرسنال توصیف کرده که عمدتاً بدون بازیکن بومی به میدان می رود، می نویسد اینتر به تدریج به شنیدن چنین سرو صداهایی عادت می کند.»
● ماتراتزی: غربت در وطن
این هفته نامه یادآوری می کند در تیم قهرمان جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان، از اینتر تنها یک بازیکن بومی (مارکو ماتراتزی) انتخاب شد و می نویسد فابیو گروسو، دیگر بازیکن بومی این تیم هم به طور دائم در مسابقات اینتر مورد استفاده قرار نمی گیرد. ساندی تایمز از زبان سانتیاگو سولاری، هافبک آرژانتینی اینتر می نویسد امروزه بسیاری از باشگاه های بزرگ اروپا مثل منچستریونایتد یا چلسی، در دست سرمایه گذاران خارجی هستند. استعداد مرز نمی شناسد. محصولات شرکت شانل، هر چند در ۱۰ سال گذشته مدیری آلمانی داشته اما هنوز هم به عنوان یک نماد مد فرانسوی شناخته می شود. این هفته نامه که درباره وضعیت در انگلستان می نویسد۵۵ درصد از ۲۰ تیم عمده انگلستان از خارج انگلستان آمده اند، از تمایل فیفا برای اجباری ساختن استفاده از حداقل ۶ بازیکن بومی در هر مسابقه خبر داده است.
● آکادمی های باشگاهی
با این وجود گزارشگر تایمز معتقد است با وجود دیدیه دروگبا در چلسی، امانوئل ابوئه و کولو توره در آرسنال و یحیی توره در بارسلونا، تیم ساحل عاج قوی تر از آن است که این بازیکنان در لیگ های داخلی یا آفریقایی بازی کنند. اما از سوی دیگر این روزنامه می نویسد سطح بازی باشگاه های ایتالیایی، اسپانیایی یا انگلیسی که در صدر رده بندی باشگاهی فیفا هستند، قابل مقایسه با عملکرد تیم های ملی این کشورها نیست که در شرایطی که یونان و رومانی به مرحله نهایی جام ملتهای اروپا صعود کرده بودند، آنها در آخرین مسابقه های خود در معرض خطر حذف از این تورنمنت قرار داشتند.
● فرار پاها
مرکز مطالعات ورزش در دانشگاه فرانش-کومته اخیراً در گزارشی به سفارش فیفا اعلام کرد کمتر از یک چهارم بازیکنان شاغل در ۵ لیگ برتر انگلستان، اسپانیا، ایتالیا، آلمان و فرانسه، از بازیکنان رشد یافته در آکادمی های فوتبال این باشگاه ها هستند که لزوما بومی این کشورها هم نیستند. ساندی تایمز با استناد به این گزارش یادآوری می کند بارسلونا که یکی از سازنده ترین برنامه های رشد و تربیت بازیکنان نوجوان را اجرا می کند، بهترین بازیکنان خود را از متولدان سال های ۸۸ و ۸۹ کشورهای مکزیک و برزیل یافته است. تعجبی ندارد که در جام جهانی قبل، اسپانیا از نظر یافتن بازیکنان بومی خوب تا جایی با مشکل مواجه شد که مارکوس سنا (برزیلی اسپانیایی شده) و ماریانو پرنیا (آرژانتینی اسپانیایی شده) را در جمع بازیکنان تیم ملی انتخاب کرد.
● عاقبت ملی گراها
اما با حکمی که در پرونده بوسمن صادر شد، شرایط به شدت تغییر کرد و آتلتیکو بیلبائو که در سال ۹۸ نایب قهرمان لیگ اسپانیا بود، پس از ورود سیل بازیکنان آمریکای جنوبی و آفریقایی به تیم هایی مثل بارسلونا، رئال مادرید و حتی اوساسونا و دپورتیوو لاکرونیا، نه تنها در ۹ سال گذشته تنها یک بار فصل را در جمع ۵ تیم برتر اسپانیا به پایان بردند، بلکه در فصل قبل با چنگ و دندان در لالیگا باقی ماندند. همچنین ساندی تایمز به مورد تیم «به ورن» اشاره می کند که ۳ سال پیش به لطف ۱۰ بازیکن ساحل عاجی خود به فینال جام حذفی بلژیک رسید اما با تغییر سیاست و کاهش شمار بازیکنان آفریقایی به اندازه بازیکنان بلژیکی، اکنون به دسته دوم بلژیک تنزل یافته و تنها در رده نهم این لیگ قرار دارد.
● بحران در اروپا
ساندی تایمز همچنین به بررسی وضعیت کشورهای مختلف در این باره پرداخته است. این هفته نامه می نویسد در میان ۵ لیگ عمده اروپا، ایتالیا کمترین تعداد بازیکنانی را دارد که از تیم رده های سنی پایین تر باشگاه خود به تیم اصلی رسیده اند (۱۵درصد) و در فصل گذشته تقریباً یک سوم بازیکنان این لیگ خارجی بودند (در اینتر: ۷۴ درصد). تایمز درباره اسپانیا، موافقتنامه تجارت و همکاری میان این کشور و کشورهای آفریقایی را مهم می داند که بر اساس آن دیگر محدودیتی بر تعداد بازیکنان خارج از اتحادیه اروپا در هر تیم (۳ نفر در زمین مسابقه) وجود ندارد. فرانسه در این بین بهترین بازده در آکادمی های باشگاهی را دارد و از هر بازیکن حرفه ای، یکی از رده های سنی پایین تر همان باشگاه به تیم اصلی رسیده است اما تیم ملی فرانسه به شدت متکی به آن دسته از فوتبالیست های فرانسوی است که در خارج از این کشور بازی می کنند. کما اینکه در آخرین بازی مقدماتی جام ملت های اروپا، از ۲۴ بازیکن دعوت شده به تیم تنها ۱۱ نفر در یک تیم فرانسوی شاغل هستند.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی