پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پرخوری در شب


پرخوری در شب
زمانی که خسته از فعالیت روزانه به خانه بر می‌گردید، اولین کاری که می‌کنید روشن کردن تلویزیون و گوش دادن به اخبار یا یک گفتگوی خبری است، ولی در این بین خوردن یک غذای سبک نیز اجتناب ناپذیر است. تعجب انگیز است که این میل از کجا سرچشمه می‌گیرد. شاید با یک احساس گرسنگی خفیف، درست در همین لحظه خود را در مسیر آشپزخانه می‌یابید و اینقدر این وسوسه قوی می‌شود که به شما فرصت فکر کردن نمی‌دهد. خوردن غذای سبک هر از گاهی آنهم در آخر شب چندان نگران کننده نمی‌تواند باشد. اما پر خوری کمی نگران کننده است. متخصصان بر سر این موضوع که آیا این عادت می‌تواند ریشه یک مشکل اساسی باشد بر سر بحث هستند.
● دو نوع اختلال خوردن در شب
سندرم خوردن در شب، یک نوع بیماری با درصد بالای ابتلا است.افراد مبتلا اصولا در هنگام خواب گردی اقدام به خوردن می‌کنند یا در یک وضعیت بین خواب و بیداری.آنها معمولاً راجع به این که چه کار می‌کنند کاملا هوشیار نیستند و تنها بعد از بیدار شدن متوجه باقیمانده چیزهایی می‌شوند که خورده‌اند و در رختخواب خود ریخته‌اند مثلا کاغذ بسته بندی شکلات.ولی به خاطر نمی‌آورند که چه زمان این اتقاق افتاده است. این اختلال از هر ۱۰۰ نفر انسان یک تا دو نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این اختلال اولین بار در دهه۱۹۵۰کشف شد. محققان اخیرا کشف کرده‌اند که این اختلال با چاقی نیز پیوند دارد. یعنی می‌توان گفت ۹ تا ۱۴درصد افراد تحت درمان چاقی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. همچنین این اختلال در بیماران روانی شایع‌تر است.همچنین اغلب افراد مبتلا به این اختلال به نوعی اعتیاد دارند و بیشتر آنها از افسردگی رنج می‌برند. البته علت ارتباط این اختلال با افسردگی و اعتیاد هنوز مشخص نشده است.
شاید این سندرم باعث ایجاد اختلال در هورمون‌های تنظیم کننده اشتها، خلق و خو و خواب می‌شود.
● درمان
محققان به این نتیجه رسیده‌اند که بین خواب و خوردن ارتباط وجود دارد و به همین ترتیب کم‌خوابی و افزایش وزن به دنبال هم اتفاق می‌افتد. پس داشتن خواب کافی می‌تواند از دستبرد دیر هنگام به یخچال جلوگیری کند.
- در صورت داشتن این مشکل به پزشک روانشناس مراجعه کنید تا از وجود یا نبود سایر اختلالات روانی که ریشه در این عادت دارد، مطمئن شوید.
- هر نوع اختلال روانی نهفته مثل افسردگی و یا اضطراب را درمان کنید. این امر می‌تواند عادت خوردن در شب را بهبود بخشد.
- مطالعات اولیه ثابت کرده است که داروهای ضد تشنج مثل توپامکس و یا داروی ضدافسردگی مثل سرترالین به درمان این عادت نیز کمک می‌کند.
- با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا با دادن یک برنامه غذایی روزانه صحیح از پرخوری شب هنگام جلوگیری کنید.
- تکنیک‌های کاهش استرس می‌تواند از بروز این عادت جلوگیری کند.
منبع : روزنامه اطلاعات