یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


نفت ۹۵ دلار به نفع کیست؟


نفت ۹۵ دلار به نفع کیست؟
مدتی است افرادی باخرسندی از گرانی نفت، توقع بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی کشور را دارند. اما آیا واقعا این توقع درست است .برای درک بهتر این موضوع خوب است بدانیم که:
۱) کشورهایی که از اقتصاد تک پایه بهره می‌جویند و با فروش نفت امرار معاش میکنند و یا توسعه می‌یابند میزان صادرات و واردات آنان به گونه‌ای است که تمامی کالاهای مورد نیاز و فنی خود را به قیمت فروش منابع بین نسلی به دست می‌آورند. (از مواد خوراکی گرفته تا صنعتی،)
۲) انسجام اروپا بعنوان اتحادیه اروپا، پول ملی یکسان و حرکت‌های منسجم سیاسی واقتصادی آرام آرام آنان را بصورت رقیب جدی اقتصادی و تکنولوژیک و سیاسی آمریکا تبدیل نموده به طوری که در سال‌های گذشته حتی در ایران بحث مبادلات با غرب، با تئوری اروپا منهای آمریکا مطرح می‌گردید.
۳) رشد اقتصادی چشم گیر چین وحضور در تمامی بازارهای جهان، چین رابه قطب جدید اقتصادی سیاسی و رقیب دیگر آمریکا در منطقه آسیا مطرح کرده است.
۴) هم اروپا هم چین نیازمند به سوخت فسیلی وانرژی برای ادامه حیات درصحنه رقابت وحتی حفظ خود هستندو هم کشورهای تولید کننده نفت نیازمند به فروش آن و ادامه حیات خویش.
باتوجه به مسائل فوق حرکت‌های سیاسی، نظامی، اقصادی آمریکا میبایست به گونه‌ای شکل می گرفت که بر گلوگاه‌های اروپا-چین وتولید کنندگان چنگ بیاویزد و با مهار چند جانبه اروپا، چین و آسیا بر کل جهان سیطره نوین داشته باشد و از طرف دیگر با ایجاد بحران‌های کاذب زمینه‌ این فشار را چند برابر نماید.
افزایش قیمت نفت که پیش بینی ۱۰۰ دلار آن به راحتی در دسترس است، باعث فشار سنگین بر اروپا و چین که بیشترین وابستگی به انرژی رادارند بویژه چین که رشد اقتصادی مطلوبی را بدست آورده است بسیار کارساز بوده به طوری که اتحادیه اروپا و سران صنعتی کاملاً تابع آمریکا گردیده و در عوض آمریکا با کاهش توان برابری دلار در قبال یورو این حرکت اروپاییان را قدر نهاده است برای درک بیشتر مساله به نکات زیر می‌پردازیم.
الف) ارایه قیمت نفت بر مبنای دلار است،
ب) خرید اروپا یرای نفت بر مبنای یورو است،
ج ) افزایش توان خرید یورو سی‌درصد (۳۰ %) بالاتر از دلار،
در نتیجه عملاً به فرض اگر قیمت نفت حتی به صد دلار (۱۰۰ دلار) برسد خرید آن برای اروپا عملاً هفتاد دلار (۷۰ دلار) خواهد بود.
د) کشورهای برخوردار از اقتصاد تک پایه منطقه از جمله ایران برای خرید کالاهای اساسی خود که عمدتاً از اروپا تامین می‌گردد باید از یورو استفاده نمایند.در نتیجه ازدلار بیشتری برای آن هزینه کنند.
ه ) اروپا به بهانه افزایش قیمت نفت، قیمت اجناس و مواد اولیه خود را۱۰ تا ۴۰ درصد افزایش داده است. در حقیقت توازنی در اروپا ایجاد شده است، این افزایش قیمت نفت تا وقتی که همراهی با آمریکا باشد مشکلی برای آنان نخواهد بود اما در کشورهای منطقه تورم حاصل از این افزایش در آمد وگرانی خرید کالاهای اساسی از قند وشکر گرفته تا دارو و لوازم منزل ومواد اولیه تولیدات داخل "خود را نشان خواهد داد.
آمریکا برای بدست آوردن این اهرم با طرح مقابله با تروریسم بین الملل وحذف دیکتاتور در عراق حضور نظامی خویش راتوجیه وبا ایجاد بحرانهای کاذب هم استمرار حضور خویش را توجیه وهم بر افزایش قیمت نفت دلیل مناسب ایجاد می کند.
اگر باز دقت کنیم میابیم که تنها دو کشور از افزایش قیمت نفت سود سرشار می‌برند، آمریکا و روسیه.
هر دو تولید کننده نفت و تولید کننده کالاهای اساسی هستند و آمریکا به علت حضور در عراق و تسلط بر چاه‌های نفت این کشور با چپاول نفت عراق و اکتشافات و استخراج چاه‌های نفتی حتی با افزایش تولید بیش از ۴ میلیون بشکه در روز و گران فروختن آن ، هم هزینه های لشکر کشی راتامین میکند هم چین و اروپا را کنترل می‌کند، هم اجناس اولیه را به کشورهای تولید کننده نفت گران می‌فروشد هم تورم اقتصادی را در کشورهای حاشیه منطقه افزایش می‌دهد و حتی بر همسایگان آنان که خریداران نفت هستند، مثل ترکیه و پاکستان و حتی در آفریقا و با رشد قیمت‌ها فشارهای لازم اقتصادی را بر دولت‌های مورد نظر وارد می‌کند و هرگز نیز حاضر نیست بحران عراق و به زعم آمریکایی‌ها بحران هسته‌ای ایران پایان یابد، چه" بهانه‌ای برای حضور و افزایش قیمت لازم است!
دراین غوغای استکبار هوشیاری سیاستمداران و اقتصاددانان کشور در شرایط کنونی الزامی است . در صورتی که سیاست‌های انقباضی اقتصادی از هم اکنون اعمال نگردد با توجه به رشد نقدینگی ناهنجار در کشور شاهد تورم چشمگیر و خسارت جبران ناپذیر بر کشور خواهیم بود.
انشاالله عزیزان ما با بودجه بندی بر مبنای یورو نه دلار ودیپلماسی فعال در اوپک برای مبنا قرار دادن قیمت نفت به یورو نه دلار ،توازنی بین خرید وفروش را فراهم نمایند .ودر دراز مدت جهت حفظ توازن تجاری وفرار از بحرانهای سیاسی تفکرایجاد "پول واحد اعضای اوپک "را مد نظر داشته باشند.
دکتر سید احمد مدنی
منبع : سایت تحلیلی خبری عصر ایران


همچنین مشاهده کنید