چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

پرونده حکومت باندی لبنان


پرونده حکومت باندی لبنان
این امر بحث های زیادی را درباره نقش حكومت مدرن در خاورمیانه و تاسیس حكومتی آرمانی به همراه داشت. حسن العلوی، نویسنده عراقی، در كتاب خود با عنوان «حكومت باندی» اوضاع كشور عراق در سایه حكومت حزب بعث به رهبری صدام حسین را بررسی می كند. وی با مقایسه «حكومت باندی» با حكومت مدرن به این نتیجه می رسد: در كشوری كه یك باند حاكم باشد، این باند حاكم است كه تصمیم می گیرد چه كسی حق حیات دارد و چه كسی ندارد، چه كسی باید به ثروت برسد و چه كسی باید در فقر بماند.
همچنین تعیین می كند كه چه كسی خائن و چه كسی میهن پرست است، چه كسی اجازه سخن گفتن دارد و چه كسی می بایست ساكت بماند. از نظر باند حاكم ملت به چند دسته «انسان، حیوان و موجودات پست تر» تقسیم بندی می شود.
معلومات فاش شده از پرونده ترور حریری نشان می دهد كه «حكومت باندی» تنها به حكومت بعثی صدام حسین محدود نمی شود و تحت عناوینی مختلف و با درجاتی متفاوت در جاهای دیگر نیز ظاهر می شود. چنین حكومتی به بدترین صورت ممكن در لبنان نمود پیدا كرد. در سایه این حكومت لبنان شاهد وقوع جنایت ترور نخست وزیر سابق خود رفیق حریری و همراهان وی و نیز ادامه ترورهای سیاسی پس از آن حادثه هولناك بود. سوابق فعالیتی مهلیس، رئیس هیات بین المللی بررسی ترور حریری، كه هفته گذشته با حضور در كنفرانسی خبری به سئوال های خبرنگاران پاسخ گفت، حكایت از آن دارد كه او در زمینه تعقیب تروریست ها، فردی با تجربه به شمار می آید. به نظر می رسد كه مهلیس در كنفرانس خبری، همه داشته های خود را مطرح نكرده است و سخنان او دام هایی برای به چنگ انداختن متهمان به دست داشتن در ترور را در بردارد. برخی به گمان رهایی به سرعت اسیر این دام ها شدند.
ماجرای ترور حریری سرانجام حكومت های باندی در كشورهای منطقه بحران زده خاورمیانه را مطرح می كند. متاسفانه لبنان نیز در حال تجربه چنین حكومتی است. «حكومت باندی» علاوه بر قتل شهروندان خود (هر آن كه بخواهد و در هر زمانی) و از بین بردن مخالفان، عاقبت استقلال كشور را تسلیم بیگانگان خواهد كرد. كشور عراق مثال بارز این امر به شمار می آید و آنچه این روزها در لبنان رخ می دهد نیز از همین نوع است.
مهلیس یك لبنانی نیست بلكه اهل برلین است. او مدعی عام و پیگیر جرایم سازمان یافته است. خواه این جرایم از سوی باندی معمولی صورت گیرد، خواه باندی حكومتی. مهلیس از شورای امنیت سازمان ملل دستور می گیرد و نه از پارلمان لبنان یا از قانون اساسی این كشور. به رغم شعارهای پرطنین، «حكومت باندی» در لبنان در نهایت استقلال كشور را تسلیم بیگانگان كرده است.حكومت باندی در لبنان سعی دارد تا به مردم ساده بقبولاند ترور حریری در راستای دفاع از هدف والایی صورت گرفته است. در حالی كه اگر در لبنان گرایش به ناسیونالیست عرب مطرح باشد، حریری مهم ترین نماینده آن بود. همچنین وی از طرفداران گرایش های توسعه گرایانه محسوب می شد. با این وجود، عده ای سعی دارند تا این تصور را نزد مردم ایجاد كنند كه حریری، عرب ناسیونالیست و لبنانی، دشمن ناسیونالیست عرب است. این یك تناقض آشكار است.
برخی برنامه های توسعه ارائه شده از سوی حریری را بر ضد فقرا می دانند و این در حالی است كه او امكانات تحصیلی و مداوا را برای ده ها فقیر، فراهم ساخت و فرصت بهره مند شدن از دستاوردهای توسعه را برای آنها مهیا كرد و لبنان را در مسیر توسعه قرارداد. یكی از اقدامات حكومت باندی، پس از آنكه استقلال كشور را تسلیم بیگانگان كرد، ابهام سازی در عرصه داخلی است. حكومت باندی مستقل نبوده و در درون حكومت دیكتاتوری شكل می گیرد و دستورات خود را از یك رهبر دریافت می كند. مزدوران حكومت باندی با آگاهی از گناهكاری خود به دلیل قتل و آواره ساختن مردم بی گناه، اقدامات خود را به دستوراتی كه از سوی عالی ترین مقام اجرایی به آنها ابلاغ شده است منسوب می كنند. در این راستا آنها مداركی را برای رهایی خود در مواقع ضروری، نگهداری می كنند. آنها این مدارك را نه تنها برای رهایی خود در مواقع فاش شدن نقش شان بلكه به عنوان ضمانتی برای حمایتشان در برابر كسانی حفظ می كنند كه دستورات را صادر كرده اند. بنابراین مزدوران حكومت باندی درصورت به دام افتادن، به شرط در امان ماندن از مقام های صادر كننده دستورات، مطالب زیادی برای گفتن دارند و مهلیس با اطلاع از این نكته، تلاش می كند تا آن را به كار گیرد. در صورت ادامه حاكمیت دیكتاتور، تنها شمار اندكی از مزدوران حكومت زنده خواهند ماند. قطع ارتباط حاكم با مزدوران جنایتكار و از میان بردن هرگونه اطلاعات و بستن پرونده ها از جمله دلایل حاكمان برای از بین بردن مزدوران خود به شمار می آید.
ماجرای ترور حریری ناگفته های زیادی دارد. لبنانی ها از زد و بندهایی در گوشه و كنار سخن می گویند. درصورت صحت داشتن چنین ادعاهایی مصداقیت بین المللی نیز همچون حكومت لبنانی كه مصداقیت خود را از دست داد، از اعتبار خواهد افتاد. این امر فاجعه ای برای همه به شمار می آید. ترور شخصیت مهمی همچون رفیق حریری در لبنان، آن هم در چنین برهه ای از زمان سبب شده است تا كشف حقیقت این ترور علاوه بر خانواده حریری و سنی های لبنان از سوی هر شهروند لبنانی كه امید به فردایی بهتر دارد، مورد توجه قرار گیرد. كشف حقیقت خواسته همه شهروندان عربی است كه آرزوی فرارسیدن روز رهایی از سلطه مزدوران باند حاكم و مافیای سیاسی و اقتصادی را دارند. مافیایی كه به واسطه سردادن شعارهایی ملی، سرنوشت میلیون ها انسان را در دست گرفته و هزاران نفر از آنان را آواره كرده است. برخی از این مردم را به زندان ها انداخته، صدایشان را در گلو خفه ساخته و شمار زیادی از آنها را به گورهای دسته جمعی سپرده است.
همه انتظار دارند كه گزارش مهلیس علاوه بر شناسایی طراحان و عاملان ترور حریری و همراهان وی از اهداف، شیوه ها و اهرم های حكومت باندی پرده بردارد. با تحقق چنین هدفی می توان گفت كه در مسیر درست تاسیس حكومت مدرن (حكومت شهروندی و قانون) در منطقه بحران زده خاورمیانه قرارگرفته ایم.

منبع: روزنامه البیان
د.محمد الرمیحی
ترجمه: مهدی هاشمی
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید