پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


مطالعه درخانه


مطالعه درخانه
اولین نشانه موفقیت بچه ها درمدرسه، مطالعه درخانه است. برای اینکه بچه ها درخانه مطالعه کنند باید یک الگوی رفتاری داشته باشند که درخانه مطالعه می کند.
اگر والدین کتاب بخوانند، احتمالا فرزند انشان نیز اهل خواندن می شوند. اگر والدین اهل مطالعه نباشند، احتمالا فرزند انشان نیز اهل مطالعه نخواهند شد. به نظر این بچه ها خواندن فعالیتی است که صرفا به مدرسه مربوط می شود. پس خیلی ساده است:
اگر می خواهید فرزندتان درمدرسه موفق باشد و اگر می خواهید به مطالعه عشق بورزد، اگر می خواهید فرزندتان را کتابخوان بار بیاورید، خودتان باید مطالعه کنید.
اگر روزنامه را هنگام صرف صبحانه تورق
می کنید خوب است اما به هیچ وجه کافی نیست آنچه فرزندتان نیاز دارد این است که ببیند به طور مرتب برای خواندن کتاب وقت زیادی می گذارید. اگر اهل مطالعه نیستید مقداری کار می برد:
ـ باید ببینید که به خواندن چه مطالبی علاقه دارید.
ـ باید درخانه کتاب داشته باشید.
ـ باید تلویزیون را خاموش کنید.
ـ باید کاری درنظر بگیرید که فرزندانتان درزمان مطالعه شما به آن بپردازند. هرچه قدر هم که کتاب خواندن برنامه زمانی شما را تحت فشار قراردهد و از وقت شما برای انجام کارهای دیگر بکاهد، نتیجه آن درطولانی مدت باارزش است.
اگر خودتان از مطالعه کردن لذت نمی برید، چطوری می توانید انتظار داشته باشید. فرزندتان لذت ببرد؟
اگر فکر می کنید فرزندتان باید صرف این که بچه است کاری را انجام بدهد که خود شما انجام نمی دهید، کارتان از روی دورویی است. اگر وقت بگذارید و کتاب بخوانید به طور غیر مستقیم به فرزندتان می گویید که خواندن مهم است اما اگر برایش سخنرانی کنید و او را پند و اندرز دهید و برایش موعظه کنید، هرگز نمی توانید این پیام را به او منتقل کنید.
● با صدای بلند خواندن:
درک مطلب بچه ها هنگام خواندن، به طور طبیعی از توانایی آنها هنگام برقراری ارتباط کلامی کمتر است. بچه ها هنگامی که مدرسه را شروع می کنند صدها کلمه را می فهمند اما فقط چند کلمه را می توانند بخوانند یا بخش کنند. این اختلاف زمانی از بین می رود که بچه ها درخواندن مهارت به دست بیاورند و کلماتی را که قبلا به صورت شفاهی استفاده می کردند، به طور مرتب به صورت نوشتاری ببینند.
علاوه برآن سطح توانایی بچه ها درخواندن، از سطح علایق آنها نیز پایین تر است. بچه های کلاس اول قادر به درک مطالبی بسیار پیچید ه تر از«بابا آب داد» هستند. اما چون هنگام خواندن مهارت کافی برای درک مطالب نوشتاری پیچیده ندارند، دچار محدودیت می شوند.
یکی از مهم ترین کارهایی که می توانید درطول عمرتان برای بچه ها انجام بدهید این است که باصدای بلند برایشان کتاب بخوانید.
این کار را می توانید کمی بعد ازتولد آنها شروع کنید و تا پیش دبستانی و سال ها بعد نیز ادامه بدهید.
هنگامی که با صدای بلند برای بچه ها کتاب می خوانید، فرصت خوبی پیدا می کنید که نوشته ها را باهم تجربه کنید. با این کار فرزندانتان به زبان توجه می کنند و مهارتهای ضروری درک مطلب آنها که درمدرسه و در سال های بعد به آن نیاز دارند، پرورش می یابد.
برای موفقیت تحصیلی بچه ها، درک مطلب، پرورش دایره ای لغات و قدرت تشخیص لغات آنها با میزانی که والدین با صدای بلند برایشان کتاب می خوانند رابطه ای مستقیم دارد.
مهم تر از آن این که وقتی با صدای بلند کتاب می خوانید به بچه ها می فهمانید که برای کتاب ارزش و اهمیت قائلید و کتاب خواندن بخش مهمی از تماملات خانوادگی شما را تشکیل می دهد.
▪ چگونه با صدای بلند بخوانید:
ـ با حالت ولحن مناسب بخوانید. برای هریک از شخصیت ها ازیک صدای خاص استفاده کنید.
ـ ازعلائم نقطه گذاری کمک بگیرید یالحن خواندنتان را عوض کنید یا برای افزایش تاثیر خواندنتان مکث کنید.
ـ با علاقه بخوانید و با متن درگیر شوید؛ اگر اتفاقات هیجان انگیز است، بالحنی هیجان زده بخوانید، اگر ترسناک است بالحنی بخوانید که نشانه ترس است.
ـ از سوال های جدی و هوشمندانه استفاده کنید.
ـ قبل از اینکه ورق بزنید، از بچه ها بپرسید که به نظرشان چه اتفاقی خواهد افتاد. و از آنها بخواهید نام شخصیت هایی را که در تصاویر دیده می شوند، بگویند.
ـ تماس چشمی برقرار کنید. شما بازیگر هستید فرزندتان تماشا چی.
ـ سرتان را بالا بیاورید و به حالت چهره فرزندتان توجه کنید به همراه او بخندید و برای اظهار نظر درباره روند داستان مکث کنید.
ـ درنهایت پیشنهاد می کنیم با صدای بلند خواندن مهم تر از این است که از آن چشم پوشی کنید. هیچ وقت برای شروع این کار دیرنیست.
منبع : روزنامه جوان