شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا


مصرف سوخت را کاهش دهید


مصرف سوخت را کاهش دهید
انتخاب صحیح سیستم سرمایش و گرمایش در خانه ها در فصل های مختلف سال مصرف سوخت را تا ۳۰درصد کاهش می دهد و عامل موثری در کاهش هزینه خانواده ها است.
با توجه به اینکه ۷۰درصد از هزینه های انرژی در ساختمان برای گرم و خنک کردن آن به کار می رود به همین سبب انتخاب وسایل سرمایش و گرمایش مناسب در کاهش این هزینه ها بسیار موثر است.
وسایل گرمایش و سرمایش منازل و ساختمان های مختلف باید براساس موقعیت جغرافیایی، ظرفیت لوازم و بازده آنها و مساحت فضای مورد نظر از میان سیستم های مختلفی مانند گرمایش مرکزی، گرمایش شوفاژ، بخاری، گرمایش از کف، چیلر جذبی، کولر آبی و گازی انتخاب شوند و این انتخاب مناسب مصرف سوخت را تا ۳۰درصد کاهش می دهد.
● بهینه سازی مصرف سوخت در کشور
به منظور اجرای برنامه های بهینه سازی و در جهت تحقق و دستیابی به اهداف موردنظر برنامه پنج ساله سوم توسعه، سازمان بهینه سازی مصرف سوخت کشور (IFCO) وابسته به شرکت ملی نفت ایران (NIOC) تشکیل شد.
این سازمان در راستای اجرای سیاست های استراتژیک بخش انرژی کشور و نیز طبق ماده ۱۲۱ قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور در بخش انرژی مبنی بر اعمال صرفه جویی، منطقی کردن مصرف انرژی و حفظ محیط زیست و تحقق هر چه بهتر سیاست ها با اهداف جلوگیری از اتلاف منابع تجدیدناپذیر و ارتقای کارایی مدیریت انرژی فعالیت می کند. فعالیت های سازمان بهینه سازی مصرف سوخت کشور در زیربخش های خودرو، حمل و نقل ،ساختمان، مسکن و صنعت متمرکز شده است.
با توجه به موارد فوق الذکر سهم مصرف سوخت در ساختمان ها حدود ۳۸ درصد از سوخت کشور است.
چنانچه اقدامات بهینه سازی در ساختمان ها (مبحث نوزدهم مقررات ملی ساختمان) انجام نشود و طبق روال کنونی به مصرف ادامه دهیم طی سال های ۱۳۸۱ الی ۱۳۹۰ به میزان ۷۰ میلیارد دلار مصرف سوخت خواهیم داشت. (منبع و مأخذ سازمان بهینه سازی سوخت کشور است) موارد بهینه سازی در ساختمان ها به طور اختصار عبارتند از؛
ساختمان به واسطه نوع مصالح مصرفی و چگونگی قرارگیری اجزای پوسته خارجی می تواند دمای داخل خود را تا مدتی حفظ کند به دلیل اینکه همواره ساختمان با محیط اطراف خود مشغول تبادل دمایی است در تابستان گرمای بیرون از طریق سقف، دیوارها و پنجره ها به داخل ساختمان نفوذ می کند و در زمستان هوای داخل ساختمان که با صرف هزینه و مصرف سوخت گرم شده است از طریق پنجره ها و سقف و کف با بیرون تبادل حرارتی کرده و فضای داخل سرد می شود و ما دوباره باید برای گرم کردن آن سوخت مصرف کنیم .
اقدامات بهینه سازی سعی بر آن دارند که این تبادل گرمایی بین فضای کنترل شده داخل ساختمان و فضای بیرون را به حداقل برسانند .
● مواد و مصالح مورد استفاده برای عایق کاری حرارتی پوسته خارجی ساختمان
برای عایق کاری حرارتی پوسته خارجی ساختمان اعم از دیوارها، سقف ها و کف ها می توان از انواع عایق های حرارتی شامل موارد ذیل استفاده کرد؛
▪ فوم (پلی یورتان)
▪ یونولیت (پلی استایرن)
▪ پشم سنگ
▪ پشم شیشه
● پنجره ها
حدود ۴۰ درصد از اتلاف انرژی از طریق پنجره ها صورت می گیرد در صورتی که در زمستان به قاب پنجره و یا شیشه آن دست بزنید خواهید دید که سرد است. این دلیل تبادل حرارتی بین قاب پنجره و شیشه با فضای بیرون است.
برای رفع این مشکل با استفاده از شیشه های دو جداره تبادل حرارتی از طریق شیشه به حداقل ممکن خواهد رسید. برای کاهش تبادل حرارتی از طریق قاب پنجره دو راه حل وجود دارد؛
▪ استفاده از قاب پنجره که ضریب حرارتی بسیار پایینی دارد
▪ استفاده از نوعی قاب که بخش درونی و خارجی آن به وسیله یک عایق حرارتی از یکدیگر جدا شده اند
● درزگیری
زمستان ها که جلوی پنجره می ایستید احساس می کنید که هوای سرد از پنجره به داخل ساختمان وارد می شود. این نفوذ هوا باعث سرد شدن فضای داخل شده و مصرف بیشتر سوخت را برای گرمایش به همراه دارد برای رفع این نقیصه دو راه حل وجود دارد .
استفاده از پنجره های استاندارد که بین قطعات ثابت و متحرک از نوارهای درزگیر استفاده شده و دور شیشه های دو جداره آن لاستیک و اسفنج استفاده و دور شیشه ها لاستیک مخصوص نصب کنید.
● عایق کاری حرارتی پوسته ساختمان
این نوع عایق کاری ها مشتمل بر موارد ذیل است ؛
▪ عایق کاری حرارتی سقف ها
▪ عایق کاری حرارتی دیوارها
▪ عایق کاری حرارتی کف های مجاور فضای باز
▪ استفاده از پنجره های مناسب در پوسته خارجی
● جزئیات اجرایی
جزئیات اجرایی مشتمل بر موارد ذیل می شود که جزئیات آن طبق نقشه ضمیمه گویای آن است.
▪ عایق کاری دیوارها
▪ عایق کاری کف ها
▪ عایق کاری سقف ها
● مقایسه هزینه های اقدامات بهینه سازی و سایر هزینه های موجود در ساختمان ها
هزینه های اقدامات بهینه سازی در مقایسه با سایر هزینه های ساختمان از کمیت چندانی برخوردار نیست و علاوه بر آن بخشی از هزینه ها با توجه به کاهش حجم تاسیسات ساختمانی کاهش می یابد .نقطه نظر فنی و اقتصادی و نتایج حاصله از اقدامات بهینه سازی ساختمان
نقطه نظرات فنی حاصل از اقدامات حاصله از بهینه سازی در ساختمان عبارتند از؛
▪ کاهش مصرف سوخت
▪ کاهش هزینه های پرداخت شده توسط مردم برای سوخت مصرفی
▪ ایجاد شرایط مطلوب دمای ساختمان به دلیل بالا رفتن کیفیت ساخت بناها
▪ کاهش آلودگی محیط زیست ناشی از مصرف سوخت های فسیلی
● نقطه نظرات اقتصادی حاصل از نتایج اقدامات حاصله از بهینه سازی در ساختمان عبارتند از؛
▪ عایق کاری حرارتی پوسته ساختمان
▪ استفاده از پنجره های
● دو جداره استاندارد
▪ عایق کاری حرارتی کلیه تجهیزات سیستم گرمایش مرکزی
▪ کنترل ترموستاتیک سیستم گرمایش
● پایه و اساس کنترل و بررسی طراحی و نظارت بر اجرای طرح های تاسیساتی
به منظور طراحی تاسیساتی از نظر فنی و اقتصادی برابر دستورالعمل و ضوابط عمومی و خصوصی اعلام شده و رعایت کلیه مقررات ملی ساختمان یک ضرورت است.
بنابراین با توجه به موارد ذیل اساس و پایه طراحی تاسیساتی و نظارت بر اجرای طرح ها مشخص و اعلام می شود.
● پایه و اساس طراحی تاسیساتی (مکانیکی و الکتریکی)
برابر مقررات و آیین نامه های سازمان نظام مهندسی ساختمان، ساختمان هایی که دارای پنج طبقه و با متراژ بیش از ۲۰۰۰ مترمربع باشند نیاز به طرح مهندسی که توسط مهندسین پایه یک و مهندسین مشاور ذیربط طبق اصول و مبانی تعریف شده بایستی خواستار طرح تاسیساتی شده و سپس با توجه به موارد اعلام شده که بایستی در تهیه طرح رعایت شده باشد مورد بررسی و کنترل فنی (کنترل مضاعف) و تائید کمیته فنی شهرداری را نیاز دارد .
● پایه و اساس نظارت بر اجرای طرح های تاسیساتی
ساختمان هایی که طرح مهندسی و تائید شده کمیته فنی شهرداری را دارند عیناً در مراحل اجرای طرح بایستی توسط مهندسین ناظر تاسیساتی و با مشاورین فاز سه اجرایی ساختمان های بزرگ (پنج طبقه به بالا) کنترل و به مرحله اجرا درآید و در خصوص طرح هایی که زیر پنج طبقه است مسوولیت کنترل و بررسی با نظارت مستقیم بر اجرای طرح های ساختمانی و تاسیساتی است.
*ضمناً برای موارد فوق الذکر از منابع و مآخذ سازمان بهینه سازی سوخت کشور استفاده شده است.
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید