پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


قطر


قطر
● جمعیت
آخرین آمارمنتشره جمعیت قطر را ۷۴۴۰۲۹ نفر اعلام داشته است كه یك صدم جمعیت ایران است. از این تعداد كمتر از ۳۰ درصد قطری و مابقی را مهاجرین خارجی از كشورهای مختلف شامل هند ( با جمعیتی حدود ۱۷۰ هزار نفر و بیشترین تعداد خارجی های مقیم قطر ) ، پاكستان ، بنگلادش ، ایران ، نپال ، فیلیپین ، مصر، سوریه ، یمن ، لبنان و ..... تشكیل می دهند. حدوداً ۲۰ هزار ایرانی(عمدتاً كارگر ) در قطر ساكن هستند.دوحه، پایتخت قطر با جمعیت ۳۳۹۸۴۷ نفر سكنه ، حدوداً ۴۵درصد از جمعیت كشور را در خود جای داده است.
شهرهای دیگر قطر عبارتند از : الریان ( در غرب دوحه با جمعیتی حدود ۲۷۲۸۶۰ نفر ) ، الخور ( در ۵۷ كیلومتری شمال دوحه با جمعیتی در حدود ۳۱۵۴۷ نفر ) ، ام سعید ( در ۴۵ كیلومتری جنوب دوحه با جمعیتی در حدود ۱۲۶۷۴ نفر ) ، دخان( در ۸۴ كیلومتری غرب دوحه ) ، الشمال ( در ۱۰۷ كیلومتری شمال دوحه ) ، الزباره ( در ۱۰۵ كیلومتری غرب دوحه ) ، الوكره ، ام صلال و الجمیله.شایان ذكر است آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسكن قطر در سال ۱۹۹۷ انجام پذیرفته بود كه بر اساس آن جمعیت كشور ۵۲۲۰۲۳ نفر اعلام و محاسبات مربوط به درآمد سرانه و سایر اطلاعات اقتصادی تا پایان سال ۲۰۰۳ بر مبنای تخمین نرخ رشد جمعیتی آن سرشماری به عمل آمد. برای نمونه درآمد سرانه ۳۰۷۰۰ دلاری سال ۲۰۰۳ قطر بر اساس تخمین جمعیتی ۶۳۰ هزار نفری از سوی مراجع ذیربط اعلام شده بود.
● مذهب
۹۵ درصد از جمعیت قطر را مسلمانان تشكیل می دهند. حدوداً ۱۷درصد جمعیت آنها شیعه و از ملیت های مختلف هستند. شیعیان قطر ۶ مسجد و ۱۵ حسینیه دارند.
● آب و هوا
كشور نیمه بیابانی قطر دارای تابستانی بسیار گرم و مرطوب است كه بعضاً درجه حرارت آن به بالاتر از ۴۶ درجه سانتیگراد می رسد و دارای پائیز وزمستان های معتدل ( بین ۱۰ تا ۲۰ درجه سانتی گراد ) است. میزان بارندگی این كشور كم ( حدود ۱۲۰ میلی متر در سال ) است. آب زیرزمینی در قطر مناسب شرب یا كشاورزی نیست لذا آب مصرفی این كشور توسط دستگاه آب شیرین كن ( از دریا ) و واردات آب از سایر كشورها تأمین می شود.
● زبان رسمی
زبان رایج در این كشور عربی است اما زبان انگلیسی نیز به عنوان زبان دوم در جامعه قطر به ویژه در مدارس و دانشگاه ها تكلم می شود. علاوه بر آن، زبان های اردو و فارسی در بین بخشی از مردم رواج دارد.
● راه های ورود به كشور
▪ زمینی : از طریق پاسگاه های ابوسمره و سودانثیل
▪ هوایی : از طریق فرودگاه بین المللی دوحه
▪ دریایی : از طریق ۲ بندر دوحه و ام سعید ( مسیعید )وقت اداری از یكشنبه تا پنجشنبه
▪ ادارات دولتی : از ۷ صبح تا یك بعد از ظهر
▪ شركت ها و مؤسسات خصوصی : صبح از ۸ تا ۱۲ و عصر از ۱۴ تا ۱۸
● تعطیلات رسمی
▪ روز استقلال؛ سوم سپتامبر.
▪ عید سعید فطر؛ از اول شوال ( ۴ روز )
▪ عید سعید قربان ؛ از ۱۰ ذیحجه ( ۵ روز )
▪ علاوه بر تعطیلی روزهای جمعه ، از اول اوت ۲۰۰۳ دوایر دولتی قطر در روزهای شنبه نیز تعطیل است.
● پرچم ملی
پرچم قطر دارای ۲ رنگ سفید و عنابی است كه ۹ فلش این ۲ رنگ را ازیكدیگر متمایز ساخته است.
● موقعیت جغرافیایی
شبه جزیره قطر به مساحت ۱۱۵۲۱ كیلومتر مربع در جنوب خلیج فارس قرار داشته و از جنوب به طول ۶۰ كیلومتر دارای مرز خشكی با عربستان است. این كشور از ۳ جهت دیگر با آب های خلیج فارس محدود شده است و از غرب با بحرین و از شمال با جمهوری اسلامی ایران و از شرق با امارات همسایه است. كشور قطر غیر از سرزمین اصلی، دارای تعدادی جزیره كوچك می باشد. حداكثر طول كشور ۱۶۰ كیلومتر و عرض آن ۵۵ تا ۹۰ كیلومتر است.
● مناطق سیاحتی و دیدنی قطر
▪ جزیره مصنوعی نخیل : مقابل كورینش ( جاده ساحلی ) كه خود یك مركز تفریحی است و در نزدیكی هتل شرایتون دوحه واقع شده است و دارای كافه تریا ، رستوران ، امكانات ورزشی و سرگرمی بوده و ساعات بازدید از آن هر روز از ساعت ۹ صبح تا ۹ شب است.
▪ قلعه دوحه ( كوت ) : یكی از قلعه های نظامی باقیمانده در دوحه كه در خیابان جاسم بن محمد واقع است.
▪ قلعه ام صلال محمد : در منطقه ام صلال محمد و در ۲۱ كیلومتری دوحه واقع و در اواخر قرن ۱۹ ساخته شده است.
▪ قلعه زباره : در شهر زباره و در ۱۰۵ كیلومتری شمال غرب دوحه واقع است.
▪ موزه ملی : در بخش شرقی كورینش دوحه واقع و دارای آثار اسلامی و موزه دریایی است.
● رادیو و تلویزیون
رادیو قطر از ماه ژوئن ۱۹۶۸ میلادی شروع به كار كرده و در طول شبانه روز جمعاً بیش از ۵۰ ساعت برنامه به زبان انگلیسی ، فرانسه و عربی و اردو پخش می كند.تلویزیون قطر نیز در ۱۵ اوت سال ۱۹۷۰ میلادی تأسیس و روزانه از طریق ۲ كانال عربی و انگلیسی جمعاً ۲۵ ساعت برنامه پخش می كند.
این كشور از سال ۱۹۹۶ میلادی شبكه ماهواره ای الجزیره راراه اندازی كرد كه این كانال به دلیل ارایه اخبار و تحلیل های جامع از اوضاع خاورمیانه از جذابیت خاصی برخوردار بوده و توانسته است از بدو تأسیس خود تا كنون موفق به جذب بیش از ۳۵ میلیون بیننده شود.كانال الجزیره ورزشی از ماه سپتامبر ۲۰۰۳ میلادی به عنوان یك شبكه مستقل ورزشی آغاز به كار كرده است.
شبكه الجزیره همچنین با همكاری مؤسسه قطر برای آموزش ، علوم و توسعه جامعه و شركت مشاوره فرانسوی بنام لوگاردر ایمیج اینترنشنال شبكه مخصوص كودكان را در شهریور ماه ۱۳۸۴ راه اندازی كرد. علاوه بر آن شبكه الجزیره طرح ایجاد یك كانال تخصصی در امور اقتصادی را در دست بررسی دارد.صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و رادیو و تلویزیون قطر بر اساس تفاهم نامه ای كه در تاریخ ۳۰/۲/۱۳۷۸ امضاء كرده اند با یكدیگر در زمینه های مبادله خبر ، تبادل برنامه و فیلم و سریال ، پخش ویژه برنامه هایی به مناسبت روز ملی و ... همكاری می كنند.
● ساعات پخش اخبار
كانال عربی تلویزیون قطر در ساعات ۳ عصر و ۸ شب اقدام به پخش اخبار می نماید. كانال انگلیسی تلویزیون قطر در ساعت ۱۰ شب اخبار پخش می كند.
(این شبكه معمولاً از نیمه شب تا ساعت ۳۵/۱۰ صبح فردا برنامه های شبكه الجزیره را پخش می كند ). شبكه ماهواره ای الجزیره نیز به صورت شبانه روزی برنامه دارد و به فاصله هر یك ساعت یكبار نیز اقدام به پخش اخبار می كند.
● خبرگزاری قطر
خبرگزاری رسمی كشور قطر در ماه مه ۱۹۷۵میلادی تأسیس شد. این خبرگزاری چند نشریه به زبان های انگلیسی ، عربی ، اسپانیولی و پرتغالی منتشر می كند. خبرگزاری یاد شده بر اساس یادداشت تفاهم نامه امضاء شده، دارای رابطه همكاری و مبادله خبر با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران است.
● تاریخچه روابط
ایران جزو اولین كشورهایی بود كه پس از استقلال قطر، دولت این كشور را به رسمیت شناخت. روابط دیپلماتیك ایران و قطر رسماً از تاریخ ۲۴ مهرماه ۱۳۵۰ ( با گذشت یك ماه از استقلال آن كشور ) در سطح سفیر آغاز شد و تا پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ادامه داشت. پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران روابط سیاسی ۲ كشور تا سال ۱۳۶۶ در سطح كاردار و از این سال به بعد ، به سطح سفیر ارتقاء یافته است.
● مؤسسات ایرانی مقیم در دوحه
مؤسسات كشورمان در قطر شامل سرپرستی مدارس جمهوری اسلامی ایران ( بیش از ۱۵۰۰ دانش آموز در مقاطع مختلف تحصیلی در قطر تحصیل می كنند ) ، بانك صادرات ایران ، دفتر هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران ، رایزنی فرهنگی و وابستگی كارمی باشند. همچنین از شهریور ۱۳۷۷ وابسته نظامی جمهوری اسلامی ایران به طور یك جانبه به دوحه اعزام شده است.
● نرخ مكالمات
▪ از ساعت ۷ صبح تا ۷ شب ـ ۳۶/۳ ریال قطری.
▪ از ساعت ۷ شب تا ۷ صبح ـ ۶۸/۲ ریال قطری.
▪ روزهای جمعه و تعطیلات رسمی ـ ۶۸/۲ ریال قطری.( هر یك دلار آمریكا = ۶۴/۳ ریال قطری ).
▪ در قطر كد كلیه شهرها با یك صفرآغاز می شود.تلفن های همراه در قطر بدون پیش شماره و مانند تلفن معمولی شماره گیری می شوند.
● ذخایر انرژی
طبق آمار منتشره از سوی بانك جهانی ، قطر پس از روسیه و ایران دارای سومین منبع ذخیره گازی دنیا است و میزان ذخیره گاز این كشور ۹۰۰ تریلیون فوت مكعب است. منابع كشف شده نفت قطر نیز ۱۵/۲۰۴ میلیارد بشكه تخمین زده شده است. اصولاً درآمد نفتی، محور اصلی اقتصاد این كشور را تشكیل داده و سهم آن در بودجه كشور حدود ۵۹ درصد است.
دولتمردان قطری توجه ویژه ای به توسعه صنعت گاز معطوف داشته و به همین منظور سرمایه گذاری های عظیمی با مشاركت شركت های معتبر خارجی درزمینه های خطوط لوله انتقال گاز ، صدور گاز طبیعی مایع شده ( LNG ) و تبدیل گاز به سوخت مایع( GTL ) كرده اند كه حجم سرمایه گذاری ها ظرف ۵ سال گذشته بالغ بر ۲۰ میلیارد دلار بوده و قرار است تا سال ۲۰۱۰ حدود ۴۰ میلیارد دلار دیگر نیز در این زمینه سرمایه گذاری كنند.
پروژه ۳/۴ میلیارد دلاری خط لوله گاز دولفین جهت انتقال روزانه ۲ میلیارد فوت مكعب گاز قطر به امارات ، برای مدت ۲۵ سال از ۳ ماهه سوم سال ۲۰۰۶ مورد بهره برداری قرار گرفته است.تولید گاز طبیعی مایع شده (LNG ) قطر در پایان سال ۲۰۰۴ حدود ۱۱ میلیون تن اعلام شده و قرار است تا پایان سال ۲۰۰۵ به ۱/۱۶ میلیون تن برسد و تا سال ۲۰۱۲ نیز با تولید سالانه ۷۷ میلیون تن ، قطر را به بزرگترین صادر كننده LNG جهان تبدیل خواهد كرد.
قطر با مشاركت اولیه ساسول آفریقای جنوبی و طرح تكمیلی مشترك با شركت شورون آمریكا قرار است تا سال ۲۰۱۰ مجموعاً با سرمایه گذاری ۵/۴ میلیاردی دلاری تا سقف روزانه ۱۳۰ هزار بشكه سوخت مایع سازگار با طبیعت نظیر گازوئیل، نفتا و .... تولید نماید. همچنین با شركت های رویال داچ شل جهت سرمایه گذاری ۵ میلیارد دلاری ، كونوكو- فیلیپس با سرمایه گذاری ۵/۲ میلیارد دلاری ، ماراتون با سرمایه گذاری ۳/۴ میلیارد دلاری در حال مذاكره جهت احداث كارخانه تبدیل گاز به سوخت مایع است.
منبع : روزنامه ابرار