پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

روش‌های تهدید سلامتی توسط قندهای ساده


روش‌های تهدید سلامتی توسط قندهای ساده
چگونه چیزی كه شیرین است، تأثیرات تلخی بر روی سلامتی خواهد داشت پس یاد بگیرید از قند پرهیز كنید و موادی با ارزش غذایی بالاتر انتخاب كنید.
۱) قند باعث می‌شود تا گلوكز خون ناگهان بالا رفته و سپس ناگهان افت كند:
ناپایدار بودن قند خون منجر به نوسانات خلق، خستگی، سردرد و تمایل بیش از حد مجدد برای قند خواهد بود. این تمایل (اشتها) برای قند منجر به نوعی اعتیاد می‌شود یعنی با مصرف قند شما احساس بهتری خواهید داشت ولی این موقتی است، چند ساعت بعد اشتها و گرسنگی بیشتری را سبب خواهد شد. از طرف دیگر كسانی كه قند كمتری استفاده می كنند اشتهای كمتری برای مصرف مواد قندی و شیرینی دارند و از لحاظ روحی هم متعادل و با انرژی هستند.
علت موارد بالا این است كه با مصرف قندهای ساده، انسولین بصورت سریع و شدید ترشح شده و این انسولین مترشحه مقداری از قند را به داخل سلول برده صرف متابولیسم می‌نماید و قند اضافه را تبدیل به چربی كرده ذخیره می‌كند ولی این قضیه منجر به افت سریع قند در خون شده و مجدداً شخص احساس افت قند كرده و نیاز به شیرینی پیدا می‌كند.
۲) قند باعث چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی می‌شود:
چند مطالعه بزرگ نشان داده‌اند كه با مصرف غذاهای با قندهای ساده زیاد (كه سریعاً روی قند خون اثر می‌گذارند ) شامل شیرینی‌ها و غذاهای با قند بالا، احتمال چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی زیاد می‌شود. در ضمن احتمال كانسر (سرطان) نیز زیادتر خواهد شد.
۳) قند با سیستم ایمنی تداخل می‌كند:
دراین مورد مطالعه بر روی انسان خیلی كم انجام شده است، ولی مطالعات حیوانی نشان داده‌اند كه قند باعث ساپرس كردن پاسخ‌های ایمنی‌ می‌شود. مطالعات و تحقیقات بیشتری لازم است تا مكانیسم دقیق آن مشخص شود. فقط در حال حاضر ما می‌دانیم كه باكتریها و قارچها از قندها تغذیه می‌كنند و وقتی رشد این میكروارگانیسم‌ها از تعادل خارج شد، عفونت و بیماری ایجاد خواهد شد.
۴) برنامه غذایی با قند بالا باعث كاهش كروم می‌شود:
اگر شما قند و كربوهیدراتهای تصفیه شده زیاد مصرف كنید عنصر كروم كه وظیفه اصلی آن تنظیم قند خون است را كمتر دریافت خواهید كرد. كروم در غذاهای حیوانی، دریائی و گیاهی یافت می‌شود. قندها و كربوهیدراتهای تصفیه شده باعث می‌شود تا این غذاها از كروم تخلیه شوند.
۵) قندها روند پیری را تسریع می‌كنند:
قندها در پژمرده شدن پوست نیز شركت دارند برخی از قندهایی كه شما استفاده می‌كنید وقتی كه وارد خون می‌شوند نهایتاً به پروتئین‌ها متصل می‌شوند، روندی كه Glycation نام دارد. این ساختمانهای مولكولی جدید باعث كاهش قابلیت ارتجاعی در بافتهاشده از پوست گرفته تا شریانها و سایر ارگانها می‌باشند. هر چه قند در گردش خون بیشتر باشد، این تخریب سریع‌تر انجام می‌شود.
۶) قندها باعث پوسیدگی دندان می‌شوند:
با همهٔ تأثیرات تهدید كننده حیات قندها، ما تخریب اصلی آنها را گاهی فراموش می‌كنیم. وقتی قند بر روی دندان می‌نشیند، بیشتر از هر ماده دیگری باعث تخریب دندان می‌شود. علت اصلی آن هم تبدیل قندها به اسید (ترش مزه شدن دهان پس از مصرف شیرینی‌جات) می‌باشد.
۷) قندها منجر به بیماری لثه و این هم به نوبه خود منجر به بیماری قلبی می‌شود:
شواهد زیاد نشانگر این است كه عفونتها نظیر آنهایی كه منجر به مشكلات لثه می‌شوند، در پیشرفت بیماری عروق كرونر بسیار تأثیر دارند. معروف‌ترین تئوری این است كه تأثیرات وسیع پاسخ التهابی بدن به عفونت همه جا به هم مرتبط است.
۸) قندها روی رفتار و شناخت در كودكان تأثیر می‌گذارند:
اگر چه اكثر والدین عقیده دارند كه محققین تأثیرات قندها را بر روی رفتار كودكان نمی‌توانند مشخص كنند ولی این نكته به علت آن است كه احتمالاً درمطالعات از مقایسه مواد غذایی دارای قندهای طبیعی با مواد دارای قندهای مصنوعی استفاده می‌شود كه احتمالاً كودكان به هر دو نوع قند واكنش یكسان نشان می‌دهند. درمورد توانائی یادگیری در كودكان: بین سالهای ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۳، در ۸۰۳ مدرسه دولتی میزان شكر (قند در سفره)، رنگهای مصنوعی، طعم‌دهنده‌ها و ۲ نوع نگهدارنده از صبحانه وناهار این مدارس حذف شد. این روند ادامه داشت تا موقعی كه ۷/۱۵ درصد افزایش در رتبه‌بندی آكادمیك ملی ایجاد شد. (قبلاً بیشترین بهبودی كه مشاهده شده بود ۷/۱ درصد بود).
۹) قندها باعث افزایش استرس می‌شوند:
وقتی ما با استرس مواجه می‌شویم، هورمونهای استرس ما (كاتكول آمینهائی نظیر ادرنالین و نورادرنالین و كورتیزول) افزایش می‌یابند كه منجر به واكنشهای سریع جنگ یا گریز (fight-or-flight) می‌شوند. همین هورمونها وقتی قند خون افت می‌كند نیز دیده می شوند. پس وقتی كه قند خون به حداكثر می‌رسد (مثلاً پس از مصرف یك تكه كیك تولد)، یك افت جبرانی قند (قبلاً در شمارهٔ یك توضیح داده شد) ایجاد شده و منجر به آزاد شدن هورمونهای بالا می‌شوند كه یكی از وظایف این هورمونها افزایش قند خون می‌باشد تا در موقع جنگ یا گریز بدن دارای منبع سریع انرژی باشد. مشكل اینجاست كه این هورمونهای مفید می‌توانند باعث نگرانی، بی‌قراری و لرزش ما شوند.
۱۰ ) قند جای مواد مغزی مهم را می‌گیرد:
افرادی كه بیشترین مصرف قند و شیرینی‌جات را دارند، كمترین میزان مصرف مواد مغذی ضروری را دارا هستند، بخصوص ویتامین A، ویتامین C، فولات، ویتامین B۱۲، كلسیم، فسفر> منیزیوم و آهن و متأسفانه آنهائی كه بیشترین مصرف قند و شیرینی‌جات را دارند همان بچه‌ها و نوجوانان در حال رشد هستند كه بیشترین نیاز را به این مواد مغذی دارند.
تذكر مهم: هشدارهای بالا بدین معنی نیست كه قندها باید كاملاً از برنامهٔ غذائی حذف شوند فقط مهم این است كه مصرف آنها حتی‌الامكان به حداقل برسد.
منبع : پزشک آن لاین