پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

برچسب مصرف انرژی


بدون شك ما و همه مردم روی زمین به دنبال تهیه بهترین وسیله جهت استفاده در زندگی خود هستیم و تهیه بهترین وسیله خصوصاً در مورد وسایل برقی كه در عصر تكنولوژی دارای تنوع بسیاری است و هر روزه با تعداد قابل توجهی از آنها سر و كار داریم از اهمیت بیشتری برخوردار است.
چرا كه در انتخاب و خرید وسایل برقی، اطمینان از ایمنی. كیفیت، كمیت در بازدهی و مقدار مصرف انرژی دستگاه‎های مورد نظر با توجه به خدماتی كه ارائه می‎دهند برای مصرف‎كنندگان دارای اهمیت و ضرورت بسیاری است.
نشان استاندارد بر روی وسایل برقی بیانگر بازدهی و میزان مصرف انرژی در آنها نیست، بلكه فقط نشان‎دهنده ایمنی و عملكرد خوب دستگاه مورد نظر است.
آیا تنها اطمینان از ایمنی و عملكرد دستگاه برای تهیه بهترین وسیله برقی خانگی كافی است.
مسلماً خیر: چرا كه اطمینان از ایمنی و عملكرد یك دستگاه لزوماً ضامن كارایی و پایین بودن میزان مصرف انرژی در آن وسیله نیست.
عدم توجه تولیدكنندگان داخلی به مرغوبیت، بازدهی مفید، میزان مصرف انرژی در وسایل انرژی بَر و همچنین عدم توجه به طراحی و ساخت مناسب و منطبق بر استانداردهای معتبر و بهینه جهانی و همچنین استفاده بی‎رویه مصرف‎كنندگان و عدم اطلاع آنها از نحوهٔ استفاده درست از این وسایل سبب گردیده است بخش خانگی و تجاری در كشورمان مصرف‎كنندهٔ حدود ۲۷% از كل انرژی نهایی در كشور باشد.
در حال حاضر وسایل خانگی ما نسبت به مدل‎های بهینه جهانی حداقل ۴۰ درصد بیشتر انرژی مصرف می‎كنند.
این مشكلات دولت را بر آن داشت تا با تدوین استاندارد مصرف انرژی در وسایل انرژی بَر خانگی، به رفع آنها اقدام كند. به همین منظور، دولت تدوین این استاندارد را در وسایل برقی خانگی ضروری اعلام نمود و با تشكیل كمیته تعیین معیارهای مصرف انرژی كه متشكل از نمایندگان وزارتخانه‎ها و سازمان‎های مختلف بود، اقدامات اولیه در جهت تهیه و تدوین این استاندارد از سال ۱۳۷۵ در كشور آغاز شد.
معاونت انرژی وزارت نیرو با همكاری وزارت صنایع، نفت، سازمان مدیریت و برنامه‎ریزی، مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بمنظور بهینه‎سازی مصرف انرژی در لوازم انرژی بَر خانگی اقدام به تدوین معیارهای مصرف انرژی و طراحی برچسب انرژی نموده است كه در این زمینه آزمایشگاه ملی صرفه‎جویی انرژی به منظور آزمایش ۲۹ وسیله انرژی بَر، در سال ۱۳۷۸ تأسیس شده است.
در حال حاضر با راه‎اندازی ۷ آزمایشگاه امكان آزمایش ۷ وسیله برقی شامل: یخچال و فریزر، كولر آبی و گازی، هیترهای برقی، ماشین لباسشویی، لامپ، لوازم برقی موتوردار آشپزخانه و موتورهای الكتریكی فراهم شده است.
برچسب انرژی امروزه در اغلب كشورهای جهان وجود دارد و مصرف‎كننده را با میزان كارائی هر یك از وسایل انرژی بَر آشنا می‎كند. همچنین اطلاعات مشترك در همه وسایل و اطلاعات اختصاصی مربوط به هر وسیله انرژی بَر را در اختیار مصرف‎كنندگان قرار می‎دهد.
برچسب انرژی از قسمت‎های مختلفی تشكیل شده است كه هر قسمت نمایانگر اطلاعاتی است كه به طور مثال خریداران ماشین لباسشویی می‎توانند با توجه به این اطلاعات در هنگام خرید، دستگاهی را انتخاب كنند كه در مقایسه با سایر مدل‎های مشابه دارای كارائی و بازدهی بیشتری باشد.
سه بخش اولیه این برچسب كه در تمامی وسایل انرژی بَر خانگی مشترك می‎باشد به ترتیب نمایانگر علامت تجاری و نام شركت‎ سازنده و مدل دستگاه می‎باشد. بخش چهارم برچسب انرژی بوسیله ۷ حرف لاتین از A تا G درجه‎بندی شده است كه هر یك از حروف مٌعَرف درجه‎ای از كارایی دستگاه می‎باشد. حرف A نشانگر بیشترین بازدهی دستگاه و حرف G نشانگر كمترین بازدهی دستگاه است. بنابراین هر چه رتبه دستگاه بیشتر باشد، كارایی آن نسبت به میزان انرژی كه مصرف می‎كند بیشتر است. مصرف‎كنندگان می‎توانند در هنگام خرید وسایل برقی خانگی با دقت و توجه به حرف لاتین درج شده در این قسمت از میزان كارایی و بازدهی دستگاه اطلاع یابند.
بخش پنجم نمایانگر مصرف انرژی دستگاه بر اساس استاندارد ملی تدوین شده در بخش آزمون استاندارد می‎باشد و سایر بخش ۵ بیانگر اطلاعات اختصاصی در مورد هر یك از وسایل می‎باشد. بطور مثال بخش‎های ششم و هفتم در ماشین لباسشویی نشانگر میزان قدرت پاك‎كنندگی و قدرت خشك‎كن دستگاه می‎باشد و آخرین بخش نیز آرم مؤسسه استاندارد را نشان می‎دهد.
استفاده از برچسب انرژی مزایا و فواید گوناگونی برای مصرف‎كنندگان اینگونه وسایل دارد كه از آن جمله می‎توان به موارد زیر اشاره كرد:
چگونگی كسب اطلاع از بازدهی و میزان مصرف انرژی در وسایل برقی :
معرفی برچسب انرژی

۱ـ انتخاب درست و آگاهانهٔ مردم در هنگام خرید وسایل برقی خانگی
۲ـ آشنا ساختن مصرف‎كنندگان با میزان كارآیی و بازدهی وسایل برقی خانگی
۳ـ بهینه‎سازی و كاهش مصرف انرژی
۴ـ كاهش هزینه انرژی مصرفی در خانواده‎ها
۵ـ كاهش آلودگی محیط زیست
۶ـ ارائه اطلاعات اختصاصی ویژه هر وسیله برقی
۷ـ ارائه اطلاعات مشترك در مورد كلیه وسایلی برقی شامل علامت تجاری شركت سازنده , نام شركت سازنده, مدل دستگاه و نشان استاندارد
منبع : سازمان بهره وری انرژی ایران