دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

مدل گوشی‌ات چیه؟


مدل گوشی‌ات چیه؟
موبایل با انواع واقسام مدل‌های مختلف وتمام جزئیاتش، ازحافظه ودوربین واندازه گرفته تا مگاپیکسل‌ها ورم چند گیگ و تم‌های عجیب وغریب، یکی دوسالی می شود که جای هربحث وگفتگوی دیگری را درمحافل واجتماعات نوجوانان وجوانان را گرفته است.
این یکی را هم که می خرید، می شد هشتمین گوشی موبایلی که ازعید پارسال تا حالا عوض کرده بود. خودش هم درست و حسابی نمی دانست چه می خواهد! هرماه یک مجله موبایل می گرفت دستش وروزی چهار، پنچ مرتبه ازاول تا آخرش را دوره می کرد. آخرسرهم به محض این که می فهمید یک گوشی با چند مگا پیکسل بالاتروحافظه چند گیگ بیشترازگوشی خودش به بازارآمده پایش را می کرد توی یک کفش که باید گوشی اش را عوض کند وبه قول دوستان مدلش را ارتقا دهد.
“خب! مدل گوشیت پایین باشه که کسی بهت محل نمی ده. تازه هرروزیه مدل جدید میاد توبازارکه کلی ازقبلیا بالاتره.”
به گزارش برنا، امیرفروشنده یکی ازمغازه های عرضه موبایل می گوید: پنج‌شنبه، جمعه ها که می شه این جوونها ول کن ما نیستن. میان خودشونوتوشلوغی مغازه جا می کنن توتا فقط بدونن مدل جدید چی اومده!
اوخرید گوشی های موبایل مدل بالارا فقط مخصوص بالاشهری ها نمی داند و ادامه می دهد: بعضی ازاین جوونا شام شب ندارن بخورن، اونوقت میان دنبال بالاترین مدلایی که اومده تو بازارمی گردن. ولی عوضش چن تا مشتری خیلی پولدارم داریم که رنگ لباساشونوبا موبایلشون ست می کنن. هروقت مهمونی دعوت می شن میان دنبال یه گوشی جدید.
● موبایل سنگ ترازوی آبرو
الهام اسدی، آسیب شناس اجتماعی درمسائل نوجوانان وجوانان، استفاده ازتلفن همراه را یکی ازعوامل ابرازشخصیت در میان جوانان و نوجوانان امروزمی داند ومی گوید: این روزها داشتن گوشی موبایل آخرین مدل برای گروه سنی۱۴سال به بالا یک نوع افتخاربه حساب می آید. اسدی ادامه می دهد: زمانی که نوجوان درمدرسه، جمع دوستان یا افراد فامیل قرارمی گیرد ومدل های مختلف گوشی های موبایل دوربین دارومدل بالا را دست آنها می بیند، دوست دارد تا اوهم به طریقی ابراز وجود کند. اما هنگامی که مشکلات اقتصادی خانوادگی به اواجازه چنین خودنمایی را نمی دهد، سرخورده می شود. آن موقع یا ازجمع کناره گیری می کند، یا سعی می کند به هر طریقی خود را به سطح آنها برساند.
● اعتیاد ازنوع تلفن همراه
اززمانی که موبایل، این پدیده هشت، نه سانتی پایش را به زندگی نوجوانان وجوانان باز کرده، روابط آنها با پدرومادرهایشان بدجورتیره وتارشده است.
مادریکی ازمشترکان که برای گرفتن پرینت موبایل پسرش به یکی ازمراکزخدمات مشترکین تلفن همراه آمده است با گله وشکایت می گوید: فکر می کردم اینوبخرم بدم دستش خیالم راحت میشه. دیگه انقد دل نگرون نیستم ببینم کجا میره کجا میاد. ولی خداشاهده ازاون موقع تا حالا یه آب خوش ازگلوم پایین نرفته. آنطورکه می گوید، پول قبض موبایلپسرشبالای۳۰۰هزارتومان آمده است.” من نمی دونم اینا به هم چی میگن. تازه حرفاشون که تموم میشه می‌افتن به جون این دکمه های موبایل وهی اس ام اس می زنن. چن روزدیگم حتما آرتروزانگشت می‌گیرن می افتن گوشه خونه.
یک پژوهشگرمسائل نوجوانان وجوانان درباره استفاده بیش ازاندازه این گروه ازموبایل می گوید: بسیاری ازجوانان در زمینه استفاده ازموبایل تا جایی پیش می روند که روزی سه، چهار ساعت حرف می زنند وتعداد اس ام اس هایشان هم از صد عدد بالاترمی رود. خسرورسولی از این موضوع به عنوان یک نوع عادت روانی یا اعتیاد نام می برد وتوضیح می دهد: این افراد حتی یک لحظه هم نمی توانند از تلفن همراهشان جدا باشند. سکوت و قطع ارتباط، آزارشان می دهد.
اوبیشتر پیام هایی که ازطریق اس ام اس رد وبدل می شود را غیرضروری وبی معنا می داند و می گوید: استفاده ازتلفن همراه بیشتر ازاین که برای انجام امورضروری باشد، به وسیله ای برای سرگرمی ووقت گذرانی تبدیل شده است.
● آفتی برای درس ومدرسه
موبایل واس ام اس وبلوتوث وخلاصه همه این حرف ها یکی دو سالی می شود که آنهایی را که پشت نیمکت ها ی مدرسه نشسته‌اند را هم درگیرکرده است. یک مشاورتحصیلی نیزدراین مورد می گوید: افت تحصیلی بسیاری ازدانش آموزان در یکی، دوسال اخیربه خاطراستفاده بیش ازاندازه آنها ازتلفن همراه است.فاطمه رکنی ادامه می دهد: متاسفانه بسیاری ازمدارس، در مقابل استفاده دانش آموزان ازتلفن همراه، ممنوعیتی ایجاد نمی کنند.
همین امر باعث می شود تا آنها هیچ تمرکزی هنگام درس نداشته باشند. اوخانواده ها را هم دراین امرمقصرمی داند و توضیح می دهد: خیلی ازوالدین برای این که نگران رفت وآمد فرزندانشان هستند، موبایل را ازسن پایین دراختیارشان قرار می دهند وحاضرند تمام قبض تلفن آنها را هم بپردازند.
رکنی می افزاید: این دلسوزی‌ها ودل نگرانی های والدین باعث می‌شود تا نوجوانان خیلی زود با پدیده ای آشنا شوند که هیچ اطلاعی ازفرهنگ استفاده آن ندارند. درآن صورت به استفاده نادرست ازآن رومی آورند.
منبع : روزنامه رسالت