جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

بررسی اقتصادی استفاده از کنجاله کانولای واریته جدید ( هیولا) در جیره جوجه های گوشتی


کانولا نامی است که برای واریته هایی از کلزا بکار می رود که میزان اسیداروسیک آن کمتر از ۲ درصد کل اسیدهای چرب بوده و حاوی کمتر از ۳۰ میکرومول گلوکوزینولات در هر گرم ماده خشک بدون روغن باشد. پروتئین کنجاله کانولا حدود ۴۰% بوده و به عنوان منبع غنی پروتئینی ارزان درجیره طیور قابل استفاده است. البته هر چند که از طریق اصلاح نبات میزان گلوکوزینولاتها و اسید اورسیک بسیار کاهش یافته است ولیکن هنوز بطور کامل حذف نشده اند. به دلیل این مواد ضد مغذی و چندین مشکل دیگر تحقیقات زیادی در سراسر دنیا انجام گرفته تا این خوراک پروتئینی برای دام و طیور مورد استفاده قرار گیرد. عظیمی و همکاران (۱۳۷۶) تحقیقی جهت بررسی اثر استفاده کنجاله کانولا بر عملکرد جوجه های گوشتی انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که استفاده بیشتر از ۱۰ درصد کنجاله کانولا در جیره جوجه ها باعث کاهش عملکرد می گردد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر کنجاله کانولای واریته جدید ( هیولا) که حاوی ۱۵% درصد اسید اروسیک و ۸۲/۹ میکرومول در هر گرم گلوگوزینولات بر عملکرد جوجه های گوشتی می باشد. به نظر می رسد با توجه به مواد ضد مغذی کمتر در واریته های جدید از سطوح بالاتر کنجاله کانولا در جیره جوجه های گوشتی بتوان استفاده نمود.این تحقیق به منظور بررسی اثرات کنجاله کانولا واریته جدید ( هیولا) بر روی عملکرد جوجه های گوشتی و اقتصادی بودن استفاده ازآن در جیره انجام شد. در این آزمایش از ۴۰۰ قطعه جوجه نر گوشتی سویه تجاری آرین مدت ۸ هفته استفاده گردید . جیره های آزمایشی شامل جیره (۰) ، ۵ ، ۱۰ ، ۱۵، ۲۰ درصد کنجاله کانولا بودند. تمامی جیره های آزمایشی از لحاظ انرژی و پروتئین یکسان بودند، در پایان دوره آزمایشی بین میانگین خوراک مصرفی و افزایش وزن گروه های مختلف آزمایشی تفاوت معنی داری وجود نداشت از لحاظ میانگین ضریب تبدیل غذایی بین گروههای مختلف آزمایشی تفاوت معنی داری وجود داشت. با افزایش کنجاله کانولا در جیره نسبت وزن تیروئید به وزن زنده ( میلی گرم به کیلو گرم ) افزایش معنی داری نشان داد. اما درصد وزن کبد به وزن لاشه بین گروه های مختلف آزمایشی اختلاف معنی داری نداشت. در پایان آزمایش جیره ها از لحاظ اقتصادی مورد ارزیابی قرار گرفتند و مقادیر ۳۶۳۷ ، ۳۵۴۵ ، ۳۴۵۹، ۳۴۳۳ و ۳۵۴۲ ریال به ترتیب برای گروههای آزمایشی ۰ ، ۵ ، ۱۰ ، ۱۵ ، ۲۰ درصد کنجاله کانولا در جیره بدست آمد در ضمن جیره حاوی ۱۵ درصد کنجاله کانولا کمترین هزینه را برای تولید یک کیلو گرم وزن زنده ایجاد کرد.
منبع : مؤسسه مرغداری ایران