چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

طراحی جامع‌ترین نرم‌افزار آزمون مهارت در ایران


طراحی جامع‌ترین نرم‌افزار آزمون مهارت در ایران
با پر رنگ‌تر شدن نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات و تاثیرگذاری آن بـــــر جنبه‌های گوناگـــــون زندگـــــی بشـــــر، تسلط بر مهارت‌های مختلف ایـــــن فنـــــاوری نه تنها می‌تواند در شكوفایی استعدادهای افراد بسیار موثر باشد، بلكه فرصت‌های شغلی بسیـــار مناسبی را نیـــــز در اختیار وی می‌گذارد. با نگاهـــــی گذرا بــه دنیای دیجیتالی كنونی به راحتی می‌توان ادعا كرد، بـــــه منظور بهره‌گیری كامل از امكانات عصـــــر حاضر، داشتن حداقل مهارت‌های كار با ابزارهای نویـــــن برای هـــــر فرد حاضـــــر در جامعـــــه اطلاعاتی یك ضرورت محسوب می‌شـــــود. در این میان آنچه اهمیت فراوانـی دارد، معیار سنجش توانایـــــی افراد در میزان تسلط بر كامپیوتر و نرم‌افزارهای اداری بــه عنوان شاخصه‌هــــای اصلی جامعــــه اطلاعاتی است كه از یك سو برای كارفرما (بـه عنوان دریافت كننده خدمات) و از سوی دیگر برای كارجو (به عنوان فرد صاحب مهارت) دغدغه‌های بسیاری به همراه دارد.
كارفرما در هنگام استخدام، بــرای تشخیص میزان تسلط شخص مورد نظر ناچار به استفاده از نوعی آزمون سنجش مهارت است، اما اینكه چنین آزمونی تا چه حد دقیق و نشان‌دهنده توانایی‌های واقعی كارجـــــو است، مسئلـــــه‌ای چالش برانگیز به شمـار می‌رود. همین مشكل بـــــرای كارجو نیـز از این لحاظ كـــــه بتواند در آزمون مربوطه توانایی‌های خود را بروز دهد، وجود دارد.
در واقع تشخیص مهارت افراد در استفاده از كامپیوتر و نرم‌افزارهای اداری معمول در زندگی روزمره، به یكی از مسائل مهم در استخدام افـــــراد بـــــا كارآیی مورد نظر تبدیل شـــده و بعضا شاهد هستیم از روش‌هـــــای كاملا شخصـــــی و سلیقه‌ای برای این منظور استفاده می‌شود؛ از این رو تهیه و استفاده از ابزاری كه بتواند به صورت استاندارد و یكپارچـــــه و فارغ از اعمال نظرهای شخصی، میزان مهارت افراد را تعیین كند، بسیــــــار مهم و ضروری بـــــه نظر می‌رســـــد.
در این راستا، ابزارهای متفاوتی تا بـه حال عرضه شده‌اند كه می‌توان آنها را به دو دسته كلی تقسیم كرد:
الف) نرم‌افزارهایی كـــه سعی می‌كنند با طرح سوال‌های هوشمند و چند جوابی، مهارت عملی اشخاص را بسنجند.
ب) نرم‌افزارهایی كه به صورت عملی سعـــــی در تشخیص مهارت فرد دارند.
نرم‌افزارهـــــای دسته دوم خـــــود به دو گروه طبقه‌بندی می‌شوند:
۱ ) برنامه‌هـــــایی كـــــه سعی در شبیه‌ســـــازی محیط واقعی دارند.
۲ ) برنامه‌هایـــــی كه در محیط واقعـــــی سعی در تعیین دقیق میزان تسلط آزمون دهنده دارند.
متاسفانـــــه سیستم‌های آزمون شبیه‌سازی شده به علت سادگی نسبـــــی در طراحی و سرعت زیـــــاد در طرح سوالات جدید، توسط سازندگان این برنامه‌ها تبلیغ شده و رو به رشد هستنــد؛ حال آنكه این سیستم‌ها اصولا سیستم برگزاری آزمون نیستند و بیشتـــــر به عنوان یك ابزار آموزشی باید مورد استفاده قرار گیرند. این قبیل سیستم‌هـــــا علاوه بر اشكالات اجرایـــــی در پیاده‌ســـــازی آزمون (به طوری كه یك فـــــرد ناوارد، با دانستن برخـــــی ترفندها می‌تواند نمره كامل آزمـــــون را به دست آورد)، بـــــه علت طراحی نامناسب، اصولا فلسفه برگزاری آزمون را هم زیر سوال می‌برند. ایـــــن در حالی است كه در سیستم برگزاری آزمون در محیط واقعـــــی، نـــــه تنها امكان مهارت سنجـــــی دقیق وجود دارد، بلكه اشكالات ابزارهای شبیه‌سازی نیز در آنها به چشم نمی‌خورد.
در این راستا مجتمع فنی تهران با ۶ سال تجربه مفید و منحصر به فرد در برگزاری آزمون‌های الكترونیكـــــی بین‌المللی در ایران از جمله آزمون‌هـــــای مربـــــوط بـــــه مدارك مایكـــــروسافت (Microsoft)، سیسكو (Cisco)، پـــــروسافت (Prosoft)، ســـــان (Sun) و غیره و همچنین آزمون‌هـای الكترونیكی مهارتی MOS، ICDL و IC۳ كه در محیط واقعـــــی Office برگـــــزار می‌شونـــــد، اقدام بـــــه طراحی نرم‌افزار آزمون مهارتـــی كرده است. این نرم‌افزار با در نظر گرفتن تمامی ویژگی‌های مثبت و منفی نرم‌افزارهای بین‌المللی، در سال ۸۲ برای نخستین بار در ایران طراحی و پیاده‌سازی شد و در سال ۸۳ به دنبال اجرای طرح حمایت از تحقیقات و تولیـــــد محصولات ICT، بـــــا حضور در جشنواره مربوطه موفق به دریافت لوح ویژه تقدیر از هئیت داوران این جشنواره شد.
علاوه بر این، با امضای تفاهم نامه‌ای بین سازمان مدیریت و برنامه‌ریـزی كشور و مجتمع فنی تهران، این مجتمع مامور نصب و راه‌اندازی مراكز برگزاری آزمــون الكترونیكـــــی مهارت‌هـــــای هفت‌گانه فناوری اطلاعات در تمامی سازمان‌های مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌ها شد و هم اكنون در حدود ۱۲ هزار آزمون مهارت تـــــوسط این نرم‌افزار در مراكز مختلف برگزار شده است. در ادامه به برخی از ویژگی‌ها و مشخصات این نرم‌افزار اشاره می‌شود.
● مشخصات نرم افزار آزمون مجتمع فنی تهران
به طوركلی، قابلیت‌هـا و مشخصـــــات نرم‌افزار آزمون مهارت‌های هفت‌گانه IT مجتمع فنی تهران را می‌توان به دو دسته ویژگی‌های خاص و ویژگی‌های عمومی طبقه‌بندی كرد.
▪ ویژگی‌های خاص
ـ بـــــرگـــــزاری آزمــــــــــون در محیـــــط واقعـــــی نـــــرم‌افــــــــــزار ۲۰۰۰ Microsoft Office منظــور از محیط واقعی این است كه در هنگـــــام آزمـــــون، كاربـــــر عملا در نرم‌افزار Microsoft Word یا Microsoft Excel و سایر نرم‌افزارهای Office كار می‌كند و نه در یك محیط شبیه‌سـازی شده و این مهم‌تریـــــن خصوصیت این نرم‌افزار و اصولا هر نرم‌افزاری است كه ادعای برگزاری آزمون مهارتی را دارد.
ـ امكان ادامه آزمون در صورت ناتمام ماندن آزمون به هر دلیل و حتـــــی از روی هر دستگاهی غیــر از دستگاهی كه آزمون در ابتدا برروی آن آغاز شده است.
ـ تخصیص آزمون برای هر شخص در تاریخ و ساعت خــــاص و از طریق اینترنت و مشاهده تعداد آزمون باقیمانده.
ـ مشاهـــــده كامل عملكـــــرد آزمون دهندگان بعد از اتمام آزمون به‌گونه‌ای كه تمامی فعالیت‌های انجام شده توسط آزمون دهنده ذخیره شده و بعد از اتمـــام آزمون قابل مشاهده و بررسی است. با این ویژگی هر گونه اعتراضی توسط آزمون دهنده قابل بررسی و رسیدگی خواهد بود.
ـ امكان جست‌وجوی پیشرفته با توجه به خصوصیاتی كه از هر كاربــر در اختیار داریم؛ برای مثال جست‌وجوی كاربــــری كه اسم یا شمـــــاره تلفن یـــــــا آدرس خاصی دارد. همچنین امكان جست‌وجو با توجه به قوانین خاصی درمورد شماره‌ كاربــــری، مثـــــلا كسانی كه شمــــاره كاربـــری آنها در یك بازه خاصـــــی باشد یـــــا عـــــدم وجود یك شماره كاربری خاص و بسیاری حالات دیگر، وجود دارد.
ـ گزارش‌گیـــــری كامل از آزمـــــون‌دهندگان و آزمون‌هــــا و امكان سفارشی كردن گزارش با توجه به انتخاب موارد مورد نظر كاربر.
ـ نصب بسیار راحت قسمت‌های سرور و كلاینت به طور كامل (در قسمــــت سرور، حتـــــی نصــــب Microsoft SQL Server و پایگاه‌ داده‌هـــــای مربوطـــه و تهیه نسخه پشتیبان به طور خودكار انجام می‌شود.)
ـ ‌ مشاهده نمره‌ نهایــــی هر آزمون بـــــه صورت نمودار و به تفكیك مهارت؛ بـــــه گونه‌ای كه هر شخص به نقاط قـــــوت و ضعف خود در هریك از قسمت‌ها پی خواهد برد.
انتقال فایل‌هـــــای ثبت عملكرد (Log) مربوط بـــــه آزمون اشخاص به یك پایگاه داده جانبی به منظور آرشیو كردن اطلاعات و امكان بازیابی آنها برای بررسی مجدد.
▪ ویژگی‌های عمومی
ـ پیاده‌سازی كامل نرم‌افزار به حالت كلاینت - سرور.
ـ دستـــــرسی بـــــه قسمت‌هـــــای مختلف نــرم‌افزار با تعریف سطوح امنیتی.
ـ تخصیص آزمون آزمایشـــــی بـــــه منظور برگزاری آزمون آزمایشی و بررسی كلاینت‌ها.
ـ ‌ نمایش دستورالعمل آزمون در ابتدای هر آزمون به منظور راهنمایی آزمون دهنده.
ـ جلوگیـــــری از برگزاری همزمـــــان آزمون در بیش از یك ایستگـــــاه كـــــاری (Workstation) برای یك آزمـــــون دهنده خاص.
ـ نمایش زمان باقیمانده در تمام مدت آزمون و اعلام اخطار به آزمون دهنده در لحظات حساس به منظور توجه به زمان باقیمانده.
ـ انتخاب سوالات برای آزمون دهنده به صورت تصادفی از بانك اطلاعات سوالات مربوط به هر ماجول آموزشی
منبع : وب ایران