چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
تئوری بهینهسازی چیست ؟
آرزوی انسان برای رسیدن به كمال مبین تئوری بهینهسازی است . انسان میخواهد بهترین را تجسم و توصیف كرده و به آن دست یابد (بیتلر و دیگران ،۱۹۷۹) ؛ اما از آنجایی كه میداند نمیتواند تمام شرایط حاكم بر بهترین را به خوبی شناسایی و تعریف نماید در بیشتر موارد به جای جواب بهترین یا بهینه مطلق ، به یك جواب رضایتبخش (وارنر ،۱۹۹۶) بسنده میكند . همچنین انسان در قضاوت عملكرد دیگران ، معیار بهترین را در نظر نمیگیرد بلكه آنان را به صورت نسبی مورد ارزیابی قرار میدهد (گلدبرگ ،۱۹۸۹) ؛ بنابراین انسان به دلیل ناتوانی خود در بهینهسازی ، به بهبود ارزش ویژهای میدهد .
بیتلر و دیگران (۱۹۷۹) بهینهسازی را چنین شرح میدهند : فعل بهینه ساختن كه كلمه قویتری نسبت به بهبود میباشد عبارتست از دستیابی به بهینه و بهینهسازی اشاره به عمل بهینه ساختن دارد . بنابراین تئوری بهینهسازی شامل مطالعات كمی بهینهها و روش یافتن آنهاست . همچنین بهینه به عنوان یك واژه فنی دلالت بر اندازهگیری كمی و تحلیل ریاضی دارد در حالی كه بهترین ، دارای دقت كمتر بوده و بیشتر برای امور روزمره استفاده میشود .
در بیشتر موارد آنچه كه با هدف بهینهسازی انجام میدهیم بهبود است . بهینهسازی به دنبال بهبود عملكرد در رسیدن به نقطه یا نقاط بهینه است . این تعریف دو قسمت دارد : ۱- جستجوی بهبود برای رسیدن به ۲- نقطه بهینه . تفاوت روشنی بین فرایند بهبود و مقصد یا نقطه بهینه وجود دارد . هنوز هم معمولا در رویههای بهینهسازی تمركز بر همگرایی است (آیا به نقطه بهینه میرسد؟) و عملكرد ضمنی رویه به طور كلی فراموش میشود . این اهمیت نسبت به همگرایی مربوط به ریشههای بهینهسازی در ریاضیات است اما همان طور كه اشاره شد در عمل چنین اهمیتی طبیعی و معقول نمیباشد (گلدبرگ ،۱۹۸۹) . این مقایسه قصد بیارزش نشان دادن همگرایی و دقتهای معمول ریاضی را ندارد چرا كه این حوزه خود مبنای ارزشمندی برای مقایسه روشهای بهینهسازی ارائه میكند .
در مقایسه الگوریتمهای بهینهسازی دو معیار همگرایی و عملكرد مطرح میشود . بعضی از الگوریتمها دارای همگرایی بوده ولی ممكن است عملكرد ضعیفی داشته باشند ، یعنی فرایند بهبود آنها از كارایی و سرعت لازم برخوردار نباشد ؛ برعكس بعضی دیگر از الگوریتمها همگرایی نداشته ولی عملكرد آنها خیلی خوب است .
می توان هدف از فرایندهای جستجو را در سه دسته زیر بیان كرد :
۱- بهینهسازی
۲- یافتن جواب عملی
۳- شبه بهینهسازی
در شرایطی كه ما به یافتن جواب در همسایگی جواب بهینه راضی باشیم هدف جستجو را شبه بهینهسازی مینامند . شبه بهینهسازی دارای دوطبقه است ؛ اگر هدف ، یافتن جواب عملی خوب در فاصله تعریف شدهای از جواب بهینه باشد به آن بهینهسازی نزدیك گفته میشود . اگر شرط فاصله تعریف شده برای جواب بدستآمده حذف گردد و تنها یافتن جواب نزدیك بهینه با احتمال بالا هدف باشد به آن بهینهسازی تقریبی گفته میشود .
بیشتر مسائل عملی آنقدر مشكل هستند كه در آنها هدف ، شبهبهینهسازی در نظر گرفته میشود تا از این طریق تعادلی بین كیفیت جواب بدست آمده و هزینه جستجوی آن جواب برقرار گردد . همچنین از آنجایی كه تعداد محاسبات مسائل بهینهسازی تركیبی به اعداد نجومی میرسد حذف شرط بهینگی یك ضرورت اقتصادی است . در شبهبهینهسازی باید الگوریتمهایی ارائه كرد كه حدود مناسب میزان محاسبات و نزدیكی به بهینگی را تضمین نموده و تعادلی بین آنها برقرار نمایند . این الگوریتمها باید مجهز به پارامترهای قابل تنظیم باشند تا كاربر بتواند با تغییر آن پارامترها تعادل مطلوب بین جواب بدست آمده و میزان محاسبات را برقرار نماید . (پیرل ،۱۹۸۴)
منبع : پایگاه جامع مهندسی صنایع ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست