شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

پرچم‌های افراشته دنیای مجازی


پرچم‌های افراشته دنیای مجازی
این روزها که عصر ارتباطات و اطلاعات را از سر می‌گذرانیم، تغییر و تحولات در بازاریابی و اطلاع‌رسانی و حتی کسب درآمد مشهود است. پخش کارت‌های تبلیغاتی کم‌کم کارایی خود را از دست می‌دهند. تماس‌های تلفنی برای معرفی محصولات، دورانی کوتاه داشت که به سر رسید. آنچه این روزها با تبلیغات روی بیلبوردهای شهری یا پخش آگهی‌های بازرگانی میان برنامه‌های محبوب رادیو و تلویزیون رقابت می‌کند، سایت‌هایی است که می‌توان از آن‌ها به عنوان تاثیرگذارترین ابزار اطلاع‌رسانی و بازاریابی در دنیای امروز نام برد؛ ابزاری با طول عمر زیاد و هزینه کم.
سایت‌ها امروزه کاربردهای گوناگونی دارند. به طوری که جایی برای معرفی خدمات، محصولات و کارایی آن‌ها، شناسنامه کاری افراد، محلی برای انتشار آرا و افکار، ابزاری برای برقراری ارتباط محسوب می‌شوند.
● قدم اول
اولین اقدام برای راه‌اندازی سایت ثبت دامنه است. دامنه نامی است که به هر سایت در اینترنت اختصاص می‌یابد و امکان دسترسی کاربران به سایت شما را فراهم می‌کند. هر دامنه از یک نام دلخواه به انتخاب شما و یک پسوند از پیش تعریف شده تشکیل می‌شود. این پسوندها شاملinfo، org ، net ، com ، ir و... می‌شود که هر کدام برای سایت‌های خاصی کاربرد دارند.
● انواع دامنه
کاربرد دامنه‌ها بر اساس پسوندشان متفاوت است. عمومی‌ترین و آشناترین دامنه‌ها در سطح جهان، com.، .net و دامنه info. است. دامنه com. مخفف Commerical و برای تمام افراد حقیقی و حقوقی از یک تا ده سال قابل ثبت است.
دامنه net. برگرفته از اصطلاح Network برای سایت‌هایی که در زمینه شبکه فعالیت دارند استفاده می‌شود. اکنون این دامنه مانند دامنه com. شده است و افراد و شرکت‌ها فارغ از نوع فعالیتشان از آن استفاده می‌کنند.
دامنه org. مخفف Organization است و معمولا از سوی ارگان‌ها و سازمان‌ها به کار می‌رود.
دامنه info. را نیز می‌توان از جمله اولین دامنه‌های اینترنتی دانست که با هدف استفاده نامحدود معرفی شد. همان‌طور که مشخص است، این دامنه مخفف Information است و بیشتر برای سایت‌های اطلاع‌رسانی و افرادی که از سایت خود به عنوان شناسنامه کاری استفاده می‌کنند، کاربرد دارد.
به غیر از این دامنه‌ها که در سطح بین‌المللی محبوبیت دارند، هر کشوری دارای دامنه‌ای است که حکم پرچم در دنیای مجازی را دارد. برای مثال، دامنه ir. برای کشور ایران، دامنه us. برای آمریکا، دامنه in. مختص هندوستان یا eu. مخصوص کشورهای اروپایی.
این دامنه‌ها می‌توانند دارای زیر مجموعه نیز باشند. برای مثال، دامنه .co.ir مورد استفاده شرکت‌های کوچک و بزرگ ایرانی است.
● میزبان کیست؟
پس از ثبت دامنه، انتخاب میزبان یکی از حساس‌ترین انتخاب‌ها به شمار می‌رود. سرعت، فضایی که در اختیار کاربر قرار می‌گیرد و امکاناتی که سرور به کاربر می‌دهد از جمله مهم‌ترین نکاتی است که کاربران باید به‌ آن‌ها توجه داشته باشند. از ویژگی‌های یک میزبان خوب می‌توان به رعایت استانداردهای بین‌المللی، امنیت بالا و پشتیبانی خوب اشاره کرد.
میزبان وب یا وب هاستینگ، در واقع سروری است که محتوای سایت کاربر روی آن آپلود می‌شود. به این ترتیب کاربران با خرید سرویس هاستینگ در واقع یک فضای اختصاصی همراه با امکاناتی برای مدیریت محتوای سایتشان خریداری می‌کنند.
طی چند سال اخیر برخی از سرویس‌های وبلاگ‌نویسی برای حفظ مشترکان خود و جذب عضو جدید امکانی در نظر گرفته‌اند تا برای کاربران دارای دامنه، نقش میزبان را ایفا کنند.
● پهنای باند و ترافیک
برای در اختیار گرفتن میزبان باید به پهنای باندی -که در اختیار کاربران قرار می‌گیرد- نیز توجه داشت.
پهنای باند میزان داده‌ای است که می‌تواند بین وب‌سایت و کاربران یا سرورهای دیگر مبادله شود. برای مثال، اگر شما فایل یک مگابایتی را روی سایت قرار دهید و ۱۰ نفر آن را دریافت کنند، ۱۰ مگابایت از پهنای باند سایت شما استفاده خواهد شد. همچنین با بازدید کاربران از سایت با توجه به تعداد بازدیدکنندگان مقداری از پهنای باند استفاده خواهد شد. نکته قابل توجه این است که حتی هنگامی که فایل در سایت آپلود می‌شود نیز مقدار از پهنای باند سایت مصرف خواهد شد.
بنابراین با توجه به محتوایی که روی سایت قرار می‌گیرد مانند فایل‌های صوتی و تصویری، فلش و... باید فضای مورد نیاز و پهنای باند را تعیین کرد.
● تفاوت سرور‌ها
میزبانان برای آپلود سایت‌ها از سرور استفاده می‌کنند. سرور در واقع یک کامپیوتر فعال در شبکه است که همواره می‌توان به اطلاعات موجود در آن دسترسی داشت زیرا یک نقطه اتصال دائمی در شبکه وب محسوب می‌شود. علاوه بر این خاصیت، یک سرور باید سیستمی با کارایی بالا باشد یعنی بتواند اطلاعات زیادی را در خود ذخیره و حجم زیادی از اطلاعات را در کمترین زمان جابه‌جا کند.
بیشتر میزبانان از دو سرور لینوکس و ویندوز برای این کار استفاده می‌کنند. کارایی هر کدام از این سرورها متفاوت است. سرورهای ویندوز امکانات بیشتری نسبت به سرور لینکوس دارند و از نظر هزینه نیز بالاتر هستند. این در حالی است که سرورهای لینوکس دارای پایداری (Stable) بیشتری دارند. از نظر سرعت بین این دو سیستم عامل تفاوت چندانی وجود ندارد. سرورهای لینوکس دارای قابلیت مدیریت از راه دور ساده‌تر و ایمن‌تری نسبت به ویندوز هستند. سهولت کار با سرور لینوکس بیش از سرور ویندوز است.
● طراحی
طراحی سایت‌ها امروز یکی از پردرآمدترین کارها برای گرافیست‌ها و برنامه‌نویسان محسوب می‌شود. طراحی سایت مهم‌ترین بخش راه‌اندازی سایت برای جذب مخاطب است. سایت‌ها به دو دسته‌ استاتیک (ثابت) و داینامیک (پویا) تقسیم می‌شوند.
تفاوت عمده سایت‌های استاتیک و داینامیک نه در ظاهر بلکه در امکاناتی است که برای دارنده سایت فراهم می‌آورد. در سایت‌های داینامیک دارنده سایت می‌تواند با در اختیار داشتن کلمه عبور در سایت خود تغییراتی ایجاد کند. این تغییرات می‌تواند تغییر در صفحات سایت، اضافه و کم کردن صفحات، اضافه و حذف تبلیغات سایت و... را شامل شود. ایراد عمده سایت‌های داینامیک مشکل جست‌وجو در موتورهای جست‌وجوگر است که اهمیت بالایی دارد.
از طرف دیگر سایت‌های استاتیک بیشتر برای شرکت‌هایی که قصد دارند در اینترنت حضور یابند و تغییر در وب سایت آن‌ها به چند مورد در ماه محدود می‌شود، مناسب است.
علاوه بر اینکه می‌توان از طراحان سایت برای آرایش ظاهر سایت استفاده کرد این روزها قالب‌های آماده‌ای نیز هستند که به فروش می‌رسند و کاربران می‌توانند به انتخاب خود یکی از این قالب‌ها را بدون صرف زمان انتخاب کنند.
شبنم کهن‌چی
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری