دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
تحکیم موضع ایران و سوریه
![تحکیم موضع ایران و سوریه](/mag/i/2/3snl9.jpg)
در زمینه چرایی سرکوب مردم غزه در طول هفتههای گذشته پرسشهای فراوانی پیش روی تحلیلگران هست که کنکاش در زوایای مختلف این موضوع را میطلبد. علاوهبر مسائل داخلی رژیم صهیونیستی و رقابتهای انتخاباتی موجود در میان احزاب و رهبران این رژیم که زمینه و دستمایه لازم برای آغاز این جنگ را فراهم کرد، رشد جنبش مقاومت حماس آن هم در شکل قانونی و بهعنوان دولت منتخب مردم و فربهتر شدن روزبهروز این جنبش از نظر مقبولیت، مشروعیت و توان مقاومت واقعیتی است که رژیم صهیونیستی را به خشم و عکسالعمل وامیدارد. در حالی که دولت خودگردان که طرف مذاکره رژیم صهیونیستی در صلح بوده با مرور زمان به حاشیه رفته است، سیاست محاصره و فشار همهجانبه طی سالهای گذشته نتیجه معکوس به بار آورده و حماس به توان و تسلیحات بیشتری دست یافته است. بدون تردید رژیم صهیونیستی با آگاهی به این واقعیت که دولت جدید ایالات متحده آمریکا تلاش خواهد کرد راهکارهای جدیدی را در عرصه بینالملل برای حل مناقشه خاورمیانه ارائه کند و حداقل در شروع کار بر دیپلماسی تکیه خواهد کرد پایان دوره ریاستجمهوری بوش را فرصتی مناسب برای سرکوب و تضعیف دولت قانونی حماس یافت و با این گمان که برای اولین بار هماهنگی کاملی میان این رژیم، دولت خودگردان، آمریکا، برخی کشورهای اروپایی و برخی از کشورهای عربی پدید آمده است جنگ غزه را با هدف نابودی حماس آغاز کرد. هدف حداکثری رژیم غاصب اسرائیل در این حمله بدون تردید نابودی کامل حماس، زیر سوال بردن اصل مقاومت و نامشروع جلوه دادن آن، مقابله با حزبالله، ایران و سوریه و همچنین احیای مجدد طرح <از همگسیختگی کامل> و تغییر نقشه خاورمیانه بود که در سال ۱۹۹۶ توسط دستیاران دیک چنی تهیه شد و از سال ۲۰۰۱ با روی کار آمدن جورج بوش زمینه اجرای آن فراهم شد.
هدف حداقلی تعریفشده برای اسرائیل تضعیف حماس، تقویت فتح و مجبور کردن حماس به درخواست آتشبس تحت فشارهای مردمی ناشی از بمباران شدید غزه بود.
نتیجه این حمله اما افزودن برگی بر دفتر جنایات و کشتارهای خونین مردم، زنان و کودکان توسط رژیم صهیونیستی بوده و تردیدی نیست که بر همه جهانیان روشن است که اسرائیل در دستیابی به سایر اهدافش با شکست کامل مواجه شده است. یکی از تحلیلگران غربی پس از پایان جنگ نوشته بود: <حماس میتواند از این پس در خیابانهای غزه و فلسطین سر خود را بالا بگیرد.> برای حماس مقاومت مردانه در این جنگ افزایش محبوبیت و مقبولیت را دربرداشته است. بروز نیافتن هیچگونه اعتراض حتی کوچک مردمی نسبت به حماس در طول جنگ در غزه و شرکت گسترده مردم در نمایش پیروزی جنبش مقاومت پس از جنگ مهر تاییدی بر این واقعیت است. رژیم صهیونیستی نهتنها به هدف نابودی یا تضعیف حماس دست نیافته بلکه مشروعیت خویش را بیش از گذشته بهویژه نزد افکار عمومی جهان از دست داده است. غزه دیر یا زود بازسازی خواهد شد چنانکه دولتهای بیتفاوت عرب برای آرام کردن ناراحتی وجدان خویش و پاسخگویی به افکار عمومی در زمینه مساعدت به بازسازی غزه از هم پیشی میگیرند اما بر خاکستر ویرانهها در غزه بنای بلند مقاومت سر برخواهد آورد و از خونهای به ناحق ریخته نیز رود خروشان ظلمستیزی جریان خواهد یافت. مقاومت در این جنگ علاوه بر اینکه هیمنه خیالی اسرائیل را که از چهل سال پیش و پس از جنگ شش روزه شکل گرفته بود یکبار دیگر پس از جنگ ۳۳ روزه درهم ریخت، تغییر رویکرد مبارزه از <چپ- ناسیونالیست> به <جهادی- شهادتطلبانه> را تقویت و تثبیت کرد و نگاه مردم مسلمان و دولتهای منصف منطقه را به نتیجهبخش بودن نوع مبارزه اخیر معطوف ساخت. ازجمله نتایج دیگر این جنگ برای مقاومت ناکام گذاشتن یکی از بزرگترین اهداف اسرائیل که همانا یارگیری از میان فلسطینیان است، بود.
از این پس میانهروهای فلسطین از روندهای ساختگی صلح که بدون حضور صاحبان اصلی فلسطین تا به حال برگزار شده است، حمایت نخواهند کرد. از نظر بینالمللی اسرائیل با کشتار بیرحمانه و تن ندادن به قطعنامه شورای امنیت و حمله به مدرسه سازمان ملل در غزه بیش از گذشته وجهه خود را از دست داد. برژینسکی سیاستمدار آمریکایی اعتراف کرد که این جنگ در منطقه خاورمیانه موجب تقویت موضع ضداسرائیلی قطر و ترکیه شده و به بیثبات کردن موضع مصر که همپیمان آمریکا است و تضعیف دولت این کشور انجامیده است. رژیم صهیونیستی با تصور اینکه نابودی و تضعیف حماس به تضعیف ایران و موقعیت منطقهای آن خواهد انجامید همه سرمایه خود را هزینه کرد و ایالات متحده آمریکا به شکل شرمآوری این رژیم را در این سرکوب همراهی کرد در حالی که بدون تردید جنگ غزه به تقویت مقاومت در منطقه، افزایش مشروعیت حماس و تحکیم موضع ایران و سوریه در منطقه انجامید. سخنان رهبران کشورهای عربی در اجلاس اقتصادی کویت و تقبیح شدید اعمال اسرائیل توسط آنان هرچند <نوشدارویی بعد از مرگ سهراب> است اما تایید و تاکیدی بر واقعیاتی است که در بالا اشاره شد.
مهدی سنایی
نماینده مردم نهاوند و استادیار روابط بینالملل دانشگاه تهران
نماینده مردم نهاوند و استادیار روابط بینالملل دانشگاه تهران
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست