یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا
نمـاز جمعه رسانهای اثربخش در توسعه فرهنگی
نماز جمعه یكی از مراسم عبادی، سیاسی، اجتماعی در اسلام است كه اهمیت آن از نظر سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ضرورت عمدهای برای تحقیق و بررسی پژوهشگران ایجاد میكند.شناخت مطالب طرح شده در نماز جمعه تصویری از گذشته را ارائه میكند. از سوی دیگر برای برنامهریزیهای فرهنگی سیاسی آینده نیز بسیار مفید خواهد بود. در این تحقیق سعی بر توجه به این دو هدف خواهد شد.
هدف این تحقیق مطالعه توصیفی خطبههای نماز جمعه تهران در طی سالهای ۷۴-۱۳۷۰ است. روش تحقیق «تحلیل محتوا» است. بر این اساس ۳۰۴۰ عنوان مربوط به ۲۵۳ مراسم نماز جمعه (در فرمهایی مشخص) در بیش از ۴۰۰ برگه جمعآوری، و پس از كد گذاری در هفت حوزه اصلی طبقهبندی گردید. سرانجام توزیع فراوانی موضوعات اصلی خطبههای نماز جمعه در حوزههای مختلف فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، دفاعی و حقوقی مشخص شده است.
دین اسلام به ترسیم انواع روابط انسان میپردازد كه در سه شكل عمده بیان شده است:
۱) ارتباط انسان با خدا،
۲) ارتباط انسان با مردم
۳) ارتباط انسان با خودش.
مظهر رابطه انسان با ذات باریتعالی، نماز است. خداوند متعال فلسفه نماز را ذكر و یادآوری ذات ربوبی بیان فرموده است (سوره طهـ۱۴). اگر چه نماز به جنبههای فردی رابطه انسان با خداوند اشاره دارد، علاوه بر آن به جنبههای سیاسی و اجتماعی در موضوع نماز نیز عنایت شده است. سطح خرد، نماز یومیه و سطح میانه، نماز جماعات (بویژه در مسجد) و سطح كلان، اقامه نماز جمعه است. اهمیت نماز جمعه به گونهای است كه عنوان یكی از سورههای قرآن بدان اختصاص یافته است. خداوند در چارچوب سوره جمعه به تشریع وظیفه و احكام نماز جمعه بر مسلمانان پرداخته است. آیات ۹ تا ۱۱ سوره جمعه، جایگاه رفیع نماز جمعه در نظام عبادی اسلام را بیان كرده است.
یكی از مهمترین رهاوردهای انقلاب و یادگار حضرت امامخمینی(ره) اقامه نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۸ بود.
در تعریف نماز جمعه میتوان به اجمال بیان كرد كه:۱
«۱) نماز جمعه دو خطبه دارد كه توسط امام جمعه ایراد میشود و از اجزای نماز به شمار میآید.
۲) نماز جمعه باید به جماعت برگزار گردد. ادای آن به صورت فرادا صحیح نیست.
۳) حداقل كسانی كه باید جماعت جمعه را تشكیل بدهند با احتساب امام جمعه پنج نفر است. با كمتر از این تعداد نماز جمعه برگزار نمیشود.
۴) تا شعاع یك فرسنگی نماز جمعه، نباید نماز جمعه دیگری اقامه شود.
۵) مستحب است امام جمعه به هنگام خواندن خطبه بر اسلحه یا عصا تكیه كند و عمامه بر سر و عبا بردوش افكند و با تمیز ترین لباس و عطر و وقار و متانت، خویش را بیاراید.
۶) مستحب است كه امامجمعه از نظر روحی شجاع، و از لحاظ اندیشه و تفكر تیز و توانا و از نظر سخنوری، بلیغ و فصیح باشد.» در این مقاله پس از ذكر اهمیت و ضرورت بررسی جامعه شناسی نماز جمعه و طرح نگرشهای اجتماعی به این نماز عبادی، سیاسی، روش تحقیق مقاله تشریح، و نتایج آن ارائه شده است.
● نماز جمعه از دیدگاه جامعه شناسی و اندیشههای اجتماعی
ابعاد جامعه شناسی نماز جمعه را به قرار ذیل میتوان مورد اشاره قرارداد:
۱) اندیشههای اجتماعی اسلام كه دارای گوناگونی و فراوانی است، زمینههای مناسبی برای تحقیق و پژوهش فراهم میكند تا بدین وسیله هرچه بیشتر حقانیت احكام و معارف اسلام به عنوان دینی جامع آشكارتر گردد. یكی از اندیشههای اجتماعی اسلام توجه به مراسم دینی بویژه برگزاری نمازجمعه است.
۲) یكی از اصول اجتماعی اسلام، دعوت مسلمانان به وحدت، برادری، انسجام و یكپارچگی است تا با یكرنگی و برابری در جوی آرامش گونه به زندگی بپردازند. مبنای نظام اجتماعی در دین مبین اسلام، اخوت، صلح و آرامش است. نماز جمعه یكی از مظاهر و جلوههای مؤثر و قابل توجه در تحكیم انسجام اجتماعی در نظام اسلامی تلقی میشود.
۳) با توجه به اهمیت اندیشههای اجتماعی دین اسلام ملاحظه میشود كه اسلام به اندیشه جمع گرایانه عنایت خاصی داشته است و در قالب احكام سیاسی اقتصادی اسلام میتوان شواهدی مبتنی بر توجه به ابعاد جمع گرایانه ملاحظه كرد. اگر چه نماز به منظور ایجاد ارتباط انسان با خداوند متعال است بر مظاهر اجتماعی آن به گونهای خاص در دین اسلام تأكید شده است. نماز جمعه به عنوان كنگرهای ملی و عمومی تلقی شده است.
۴) اسلام خواهان، این است كه فرد مسلمان خود را جدای از نظام اسلامی تصور نكند و به عنوان جزئی از سیستم به فعالیت سیاسی اجتماعی خود ادامه دهد. دستورهای گوناگون اسلام، بیانگر تأكید بر موضوع مشاركت اجتماعی است تا مسلمان با احساس مسئولیت اجتماعی در زمینههای گوناگون مورد نیاز، شركت فعالی داشته باشد و به منافع جمعی سایر مسلمانان نیز توجه كند. نماز جمعه از این نظر نمونه مشخص مشاركت اجتماعی به شمار میآید.
۵) با توجه به دستورها و بیانات حضرت امامخمینی(ره) درباره ابعاد سیاسی نماز جمعه، ملاحظه میشود كه مردم مسلمان با شركت در مراسم نماز جمعه به نوعی، حضور در صحنههای انقلاب اسلامی را نشان میدهند و بویژه در كشورهای اسلامی سنگر نماز جمعه ابزاری برای معرفی میزان مشاركت سیاسی مسلمانان تلقی میگردد.
۶) جامعه شناسان در تعریف گروه، اجتماع و جامعه به مفهوم ارتباطات توجه خاصی دارند و ارتباطات اجتماعی را محور اساسی تشكیل جامعه تلقی میكنند.
در تحلیلهای اجتماعی، توجه خاصی به شكل و كیفیت ارتباط میگردد. مطالعه تأثیر متقابل جامعه و وسایل ارتباط جمعی، محور بحث در جامعه شناسی وسایل ارتباط جمعی است. با تكیه بر این حوزه مناسب خواهد بود كه نماز جمعه را (كه ابتكاری در دین اسلام است) رسانهای عمومی تلقی كرد كه همانند ابزار و وسیلهای برای انتقال و ارتباط پیام، نقش ایفا میكند.
۷) فرهنگ، ویژگیهایی دارد كه یكی از آنها این است كه در طول زمان و مكان انتقال مییابد. بنابراین مباحث فرهنگی ماهیتی پویا و متحول دارند و پدیدهای راكد و ساكن تلقی نمیشوند. انتقال فرهنگی یكی از موضوعات قابل توجه در مباحث جامعه شناسی است كه سعی بر تحلیل علل و عوامل مؤثر بر آن خواهد داشت. منظور از انتقال فرهنگی این است كه ارزشها و هنجارها و اصول و ضوابط زندگی اجتماعی از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود. یكی از روشها و وسایل انتقال فرهنگی در جامعه اسلامی، سنگر نماز جمعه است.
۸) با تأكید بر ابعاد فرهنگی، میتوان اشاره كرد كه نماز جمعه عامل ارتقای سطح آگاهیهای عمومی در خصوص زندگی اجتماعی سیاسی اقتصادی افراد است و با فرهنگ عمومی ارتباط مستقیم دارد.
علاوه بر آن نماز جمعه موجب انتشار و گسترش عناصر فرهنگی در جامعه اسلامی میشود تا بدین وسیله بتوان هرچه بهتر به گسترش و انتشار عناصر فرهنگی در سطح جامعه اقدام كرد.
۹) یكی از مفاهیم اساسی در جامعه شناسی، اجتماعی شدن یا جامعه پذیری است. منظور از اجتماعی شدن، فرایندی است كه فرد، اصول و ضوابط زندگی اجتماعی و ارزشها و هنجارهای فرهنگی را فرا میگیرد. اساس اجتماعی شدن بر نوعی فرایند یادگیری از سوی فرد نسبت به شیوه و زنندگی اجتماعی مبتنی است. از نظر دانشمندان عوامل متعددی مثل خانواده، آموزش و پرورش، دین، وسایل ارتباطی در اجتماعی شدن فرد نقش اساسی ایفا میكنند.
یكی از كاركردهای نماز جمعه، تكمیل فرایند اجتماعی شدن افراد است. هر مسلمان از طریق نماز جمعه به گونهای با اصول و ضوابط لازم زندگی در جامعه اسلامی آشنا میشود.
۱۰) یكی دیگر از مفاهیم اساسی جامعه شناسی، اصطلاح كنترل اجتماعی است. مفهوم كنترل اجتماعی مجموعه وسایل و امكاناتی است كه بر چگونگی رعایت اصول لازم زندگی اجتماعی نظارت و كنترل میكند. فرد توسط وسایل كنترل اجتماعی به نوعی خود را تحت مراقبت احساس میكند تا هرچه بهتر اصول و ضوابط نظام اجتماعی را جامه عمل بپوشاند و از آنها پیروی كند. كنترل اجتماعی مكمل اجتماعی شدن تلقی میشود. بنابراین هر فرد اصول و ضوابط زندگی را فرامیگیرد و از سویی دیگر خود را تحت مراقبت و كنترل و نظارت در مییابد. كنترل اجتماعی میزان رعایت و الزام افراد در اجرای ارزشها و هنجارها را افزایش میدهد. كنترل اجتماعی یا بر عوامل درونی و داخلی متكی، و یا بر عوامل بیرونی و خارجی متكی است. عمدهترین تأكید بر عوامل درونی كنترل اجتماعی، توجه به فرایند آموزش و یادگیری و سرانجام درونی شدن یا نهادی شدن ارزشها و هنجارهاست. هرچه فرد ارزشها و هنجارها را بیشتربپذیرد و با تمام وجود آنها را قبول كند، رعایت آن اصول از جانب افراد بیشتر خواهد بود. نهادهای اجتماعی دینی و آموزشی مسئولیت اساسی برای درونی نمودن ایفا میكنند. در بینش اسلامی، مراسم نماز جمعه مهمترین روش كنترل اجتماعی درونی به شمار میآید تا فرد از نزدیك با معارف و دانش مورد نیاز جامعه اسلامی آشنا شود.۲
● بررسی ضرورت و اهمیت مطالعه نماز جمعه از نظر جامعه شناسی
در این تحقیق، جامعه آماری، تمام خطبههای نماز جمعه تهران در پنج سال ۱۳۷۰تا۱۳۷۴ است.
▪ روش تحقیق
«استفاده از اطلاعات موجود»۳ یكی از روشهای چهارگانه تحقیق در علوم اجتماعی۴ است كه این تحقیق بر آن مبتنی است.
▪ روش جمعآوری اطلاعات
درباره روش تحقیق استفاده از اطلاعات موجود، پنج گونه تجزیه و تحلیل وجود دارد كه یكی از آنها «تحلیل محتوا»۵ است.۶ تحلیل محتوا شكل خاصی از تحلیل لغتهای متنها با استفاده از شیوههای آماری است. در تحلیل محتوا كمتر به سبك متن، و بیشتر به فكرهایی كه در آن بیان شده است، توجه دارد.۷ تحلیل محتوا كاربردهای گوناگون بویژه در زمینه كتابها، سخنرانیها، تصاویر و گفتارهای شفاهی، مطبوعات، رادیو و تلویزیون، سینما، هنر و موسیقی و مباحث تبلیغاتی دارد.۸ روش جمع آوری اطلاعات این تحقیق تحلیل محتواست.ـ چگونگی جمعآوری و استخراج دادههای تحقیق
با توجه به مراحل چهارگانه تحقیق در تحلیل محتوا كه عبارتند از:۹
تعیین ماده تحلیل و انتخاب نمونه (معرف)، تنظیم سیستم مقولهها، كدگذاری واحدهای شمارش، پردازش و تحلیل دادهها به صورت كلی به بیان چگونگی جمعآوری این اطلاعات اشاره میشود:
درگام نخست ماده تحلیل و نمونه تحقیق، تمام گزارشهای خبری مراسم نماز جمعه تهران در طی سالهای ۷۴-۱۳۷۰ بوده كه در روزنامه اطلاعات منتشر شده است. واحد تحلیل، پاراگراف گزارش فوق است. سپس با توجه تعریفهای نظری و عملی متغیرهای تحقیق، اقدام به تهیه فهرست مقولههای تحلیل محتوا شد كه سرانجام تمام مطالب خطبههای نماز جمعه تهران در قالب هفت موضوع اصلی طبقه طبقه بندی شد.
مهمترین مرحله تحقیق، جمعآوری اطلاعات است. بنابراین برای دقت و ظرافت مناسب داشتن فرمهای خاصی برای موضوع مذكور در نظر گرفته شد تا واحدهای تحلیل در فرمهای فوق گزارش گردد. در این خصوص فرمی تهیه شد كه اطلاعات مختلف مربوط به مراسم نماز جمعه را داشته باشد مثل عنوان خطیب، تاریخ مراسم، ردیف عنوانها، عنوانهای خطبه، ملاحضات (برای درج كدهای مربوط). فرم مذكور پس از طراحی و تكثیر به تعداد مورد نیاز برای درج مطالب آماده شد. در این مرحله پژوهشگر به مطالعه گزارشهای منتشر شده در روزنامه اطلاعات پرداخت و پاراگرافهای گزارش(واحد تحلیل) را به صورت فیش برداری به فرمهای مذكور انتقال داد. فیشهای مربوط به موضوعات ایراد شده در خطبههای اول و دوم، اساس اطلاعات تلقی میشود. سرانجام اطلاعات مربوط به ۲۵۳ مراسم نماز جمعه تهران در بیش از ۴۰۰ برگه A۴درج گردید. سپس با توجه به موضوعات هفتگانه، كد بندی و كد گذاری ۳۰۴۰ فیشهای استخراجی (واحدهای شمارش) صورت گرفت تا بدین وسیله مطالب اساسی برای تجزیه و تحلیل دادهها پردازش و آماده گردد.
ـ متغیرهای تحقیق
متغیرهای تحقیق به دو دسته تقسیم میشود:
۱) متغیرهای مستقل:
سال و خطیب
۲) متغیرهای وابسته:
موضوعات هفتگانه اصلی. ابتدا، متغیرهای مستقل و سپس متغیرهای وابسته تعریف عملی میشوند:
- سال: از ابتدای سال ۱۳۷۰ تا اسفندماه سال ۱۳۷۴(۵سال)
- خطیب: حضرات آیات عظام مقام معظم رهبری(آیهٔاللّه خامنهای)، ریاست محترم جمهوری وقت (حجهٔالاسلام والمسلمین آقای هاشمی رفسنجانی)، ریاست محترم قوه قضاییه(آیهٔاللّه یزدی)، آیهٔاللّه موسوی اردبیلی، آیهٔاللّه امامی كاشانی و آیهٔاللّه جنتی(دو عضو از اعضای محترم شورای نگهبان).
● مباحث هفتگانه نماز جمعه تهران
۱) مباحث فرهنگی شامل:
الفـ مباحث دینی در زمینه موضوعات اصول و فروع دین، زندگانی اهل بیت، قرآن، شناخت خدا، معاد شناسی، عدل، شناخت اسلام، حج و روزه
ب) مباحث اخلاقی در زمینه رعایت تقوا و موازین اخلاقی با تأكید بر بیان آیات و روایات
۲) مباحث اقتصادی مثل اسراف و تبذیر، تولید و مصرف و توزیع ارز، تورم، احتكار، بیكاری، سیاستهای اقتصادی، خودكفایی، تعزیرات و نرخگذاری
۳) مباحث اجتماعی شامل: مذاهب و اقلیتها، زن، خانواده، حجاب، جوانان، عدالت اجتماعی، آموزش و سواد آموزی، آزادی و برابری، ابعاد اجتماعی مفاهیم اسلامی (حج، امر به معروف و نهی از منكر)، جامعیت اسلام، مرجعیت و روحانیت اساس نظام اجتماعی اسلامی، فلسفه اجتماعی اسلام (انجام و اجرای شعایر و انجام حدود)، محرومیت و فقرزدایی، خدمات اجتماعی (بیمه، امداد، بهزیستی)، رفاه طلبی و تجمل پرستی، مشكلات و مسایل اجتماعی (انحراف، اعتیاد، طلاق و...)، فرهنگ و اهمیت كار و نظم اجتماعی، بررسی نخبگان و شخصیتهای مذهبی ـ سیاسی، اهمیت ورزش، حفظ ارزشها و تهاجم فرهنگی، تبلیغات و جنگ روانی، ابعاد اجتماعی و شناخت اهمیت انقلاب اسلامی به عنوان پدیدهای اجتماعی، اخلاق اجتماعی (ابعاد اجتماعی مفاهیم اخلاقی) آفات اجتماعی زبان، غیبت، فرهنگ و ارزشهای دفاع مقدس و بسیجیان، ازدواج، وحدت اسلامی، ابعاد اجتماعی و اهمیت شهادت در جامعه، ابعاد اجتماعی انتخابات و حضور در صحنه، نماز جمعه - ابعاد اجتماعی نماز، تعلیم و تربیت و معلمان و دانشگاه، كار و كارگر
۴) مباحث سیاسی شامل دو سطح كلان:
الف) موضوعات سیاسی داخلی:
بررسی و گزارش فعالیتهای دولت، مجلس و مسئولان نظام، ابعاد سیاسی انتخابات متعدد، ابعاد سیاسی حضور مردم در صحنههای انقلاب و دفاع مقدس، بررسی و تحلیل مسایل سیاسی داخل، توطئههای داخلی استكبار و منافقان
ب) موضوعات سیاسی خارجی:
مسایل مربوط به جهان اسلام، صهیونیسم و خاورمیانه، استكبار جهانی و توطئههای آن علیه ایران و جهان اسلام، بررسی وضعیت و مشكلات مسلمانان (افغانستان، فلسطین، بوسنی و هرزگوین)، تحلیل وقایع و حوادث خارجی
۵) مباحث دفاعی:
طرح مسایل جنگی دفاع مقدس و خاطرات مربوط به آن، ضرورت تقویت ابعاد دفاعی در دوره بازسازی
۶) مباحث حقوقی:
بررسی موضوعات حقوقی در زمینه طرح اهمیت قضا در اسلام، اهمیت قوه قضاییه، مسایل حقوق بشر، مباحث حقوق و روابط بینالملل، بررسی ابعاد حقوقی برخی حوادث و وقایع داخلی و خارجی، حقوق زن، خانواده، كارگر
۷) متفرقه و سایر موارد شامل:
الف) قدردانی و تشكر از افراد و شخصیتها، نهادها و مسئولان
ب) مناسبتها، ذكر اهمیت اعیاد و ایام مهم تولد یا شهادت اهل بیت و برخی مناسبتهای ملی فرهنگی سیاسی و گرامیداشت یاد شهیدان و شخصیتها
ج) تجزیه و تحلیل دادههای تحقیق
د) تعداد مراسم نماز جمعه به تفكیك سال و خطیب
تغییر اساسی بدین قرار بود. كه آیهٔاللّه موسوی اردبیلی تا پایان سال ۱۳۷۲ و آیهٔاللّه جنتی از ابتدای سال ۱۳۷۱ به برگزاری مراسم نماز جمعه تهران مبادرت كردهاند.
چنانكه ملاحظه میشود در سال ۱۳۷۰ ریاست محترم قوهقضاییه بیشترین خطبهها را ایراد كرده(۲۹ درصد) و آیهٔاللّه امامی كاشانی با ۲۵ درصد در مرتبه دوم قرار دارند در حالی كه در سال ۱۳۷۱ بیشترین مراسم نماز جمعه توسط آیهٔاللّه جنتی ایراد شده و حضرات آیات یزدی و امامی كاشانی هركدام با ۲۰ درصد در مرتبه دوم اهمیت قرار گرفتهاند و در سال ۱۳۷۲ باز مراسم نماز جمعه در مرتبه اول توسط حضرتآیهٔاللّه جنتی (۲۷درصد) برگزار شده و حضرات آقایان هاشمی رفسنجانی و امامی كاشانی هر كدام با ۱۸ درصد در مرتبه دوم اهمیت جای داشتهاند. در سال ۱۳۷۳ حضرات آیات امامی كاشانی و جنتی به صورت مشترك هركدام با ۳۱درصد بیشترین مراسم نماز جمعه تهران در رتبه اول را به خود اختصاص دادهاند و ریاست محترم قوه قضاییه ۱۸ درصد مراسم را برگزار نموده است. این حالی است كه باز اجرای مراسم در نماز جمعه در سال ۱۳۷۴ توسط آیهٔاللّه جنتی با ۲۳ درصد اول اهمیت و ریاست قوه قضاییه با ۲۸ درصد در مرتبه دوم اهمیت قرار گرفته است.
در مجموع طی سالهای ۷۴-۱۳۷۰ دو عضو فقهای شورای نگهبان (آیهٔاللّه امامی كاشانی و آیهٔاللّه جنتی) هركدام با ۲۳ درصد در مرتبه اول و ریاست محترم قوه قضاییه با ۲۲درصد در رتبه دوم اهمیت قرار میگیرد.
● توزیع فراوانی تعداد مراسم نماز جمعه تهران به تفكیك خطیب و سال
▪ سال ۱۳۷۰ ۱۳۷۱ ۱۳۷۲ ۱۳۷۳ ۱۳۷۴ جمـع
▪ خطیب تعداد درصد تعداد درصد تعداد درصد تعداد درصد تعداد درصد تعداد درصد
▪ مقام معظم رهبری ۲ ۴ ۲ ۴ ۳ ۷ ۲ ۴ ۲ ۴ ۱۱ ۴
▪ ریاست محترم جمهوری ۱۱ ۲۱ ۸ ۱۵ ۹ ۱۸ ۸ ۱۶ ۷ ۱۴ ۴۳ ۱۷
▪ ریاست محترم قوه قضاییه ۱۵ ۲۹ ۱۰ ۲۰ ۸ ۱۵ ۹ ۱۸ ۱۴ ۲۸ ۵۶ ۲۲
▪ آیهٔاللّه موسوی اردبیلی ۱۱ ۲۱ ۷ ۱۴ ۸ ۱۵ ۰ ۰ ۰ ۰ ۲۶ ۱۰
▪ آیهٔاللّه امامی كاشانی ۱۳ ۲۵ ۱۰ ۲۰ ۹ ۱۸ ۱۵ ۳۱ ۱۱ ۲۲ ۵۸ ۲۳
▪ آیهٔاللّه جنتی ۰ ۰ ۱۴ ۲۷ ۱۴ ۲۷ ۱۵ ۳۱ ۱۶ ۳۲ ۵۹ ۲۳
▪ جمع ۵۲ ۱۰۰ ۵۱ ۱۰۰ ۵۱ ۱۰۰ ۴۹ ۱۰۰ ۵۰ ۱۰۰ ۲۵۳ ۱۰۰
● موضوعات اصلی در خطبههای خطیبان جمعه
۱) مقام معظم رهبری، به ترتیب اهمیت، مطالب سیاسی، فرهنگی و اجتماعی را بیان فرمودهاند.
۲) ریاست محترم جمهوری اسلامی به ترتیب اولویت، مباحث سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را مطرح كردهاند؛ اگر چه میزان مباحث فرهنگی و اقتصادی به یكدیگر نزدیك است. (به ترتیب ۱۰ و ۱۱درصد)
۳) ریاست محترم قوه قضاییه، بیشترین مباحث را به ابعاد سیاسی، اجتماعی و حقوقی اختصاص دادهاند. اگر چه میزان مطالب اجتماعی و حقوقی با اختلاف نادری مطرح شده است.
۴) آیهٔاللّه موسوی اردبیلی به ترتیب به مطالب سیاسی، اجتماعی و فرهنگی توجه داشتهاند.
۵) آیهٔاللّه امامی كاشانی به ترتیب اولویت، موضوعات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی را ارائه كردهاند؛ اگر چه موضوعات فرهنگی و اجتماعی با اختلاف كمی فاصله دارند.
۶) آیهٔاللّه جنتی بیشترین سخنان خود را به مسایل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی اختصاص دادهاند.
تحلیل در سطح سطری نشانگر این است كه بیشترین مطالب فرهنگی توسط آیهٔاللّه امامی كاشانی(۲۸درصد) و مطالب اقتصادی و سیاسی توسط ریاست محترم جمهوری اسلامی(به ترتیب ۴۷ درصد و ۲۷ درصد) و مطالب اجتماعی توسط آیهٔاللّه جنتی ایراد شده است. اگر چه بیانات اجتماعی ریاست محترم جمهوری و قوه قضاییه با اختلاف اندكی (۲۴درصد) در مرتبه دوم اهمیت قرار دارند. (۲۲درصد) بیشترین موضوعات دفاعی توسط ریاست جمهوری(۴۷درصد) و مطالب حقوقی توسط ریاست قوه قضاییه(۷۴درصد) بیان شده است.
● توزیع فراوانی موضوعات اصلی خطبههای نماز جمعه تهران به تفكیك خطیب و
درصد ستونی و سطری ـ سالهای ۷۴-۱۳۷۰خطیب جمعه مقام معظم رهبری ریاست محترم جمهوری ریاست قوه قضاییه آیهٔاللّه موسوی اردبیلی آیهٔاللّه امامی كاشانی آیهٔاللّه جنتی جمــع
● موضوعات اصلی درصـد ستـونی درصـد سطـری
(۱) (۲) (۳) (۴) (۵) (۶) (۱) (۲) (۳) (۴) (۵) (۶) (۱) (۲) (۳) (۴) (۵) (۶)
▪ فرهنگی ۴۱ ۸۰ ۸۵ ۵۴ ۱۴۹ ۱۱ ۳۰ ۱۱ ۱۲ ۱۹ ۲۵ ۱۸ ۸ ۱۵ ۱۶ ۱۰ ۲۸ ۲۲ ۱۰۰
▪ اقتصادی ۱ ۶۹ ۸ ۱۰ ۲۲ ۳۶ ۱ ۱۰ ۱ ۴ ۴ ۶ ۱ ۴۷ ۵ ۷ ۱۵ ۲۵ ۱۰۰
▪ اجتماعی ۲۸ ۱۸۳ ۱۷۹ ۸۰ ۱۴۲ ۱۹۵ ۲۱ ۲۶ ۲۵ ۲۷ ۲۴ ۳۲ ۳ ۲۲ ۲۲ ۱۰ ۱۸ ۲۴ ۱۰۰
▪ سیاسی ۵۱ ۲۸۶ ۱۹۶ ۱۰۳ ۱۸۸ ۱۸۶ ۳۸ ۳۸ ۲۸ ۳۷ ۳۱ ۳۰ ۵ ۲۷ ۲۰ ۱۰ ۱۹ ۱۹ ۱۰۰
▪ دفاعی ۴ ۴۱ ۱۵ ۱۰ ۸ ۱۰ ۳ ۶ ۲ ۴ ۱ ۱ ۵ ۴۷ ۱۷ ۱۱ ۹ ۱۱ ۱۰۰
▪ حقوقی ۲ ۹ ۱۷۰ ۵ ۲۸ ۱۷ ۸ ۱ ۲۴ ۲ ۵ ۳ ۱ ۴ ۷۴ ۲ ۱۲ ۷ ۱۰۰
▪ متفرقه ۷ ۵۵ ۵۲ ۱۸ ۵۸ ۶۳ ۵ ۸ ۷ ۶ ۱۰ ۱۰ ۳ ۲۲ ۲۰ ۷ ۲۳ ۲۵ ۱۰۰
▪ جمع ۱۳۴ ۷۰۵ ۷۰۵ ۲۸۰ ۵۹۵ ۶۲۱ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۴ ۲۳ ۲۳ ۹ ۱۹ ۲۰ ۱۰۰
جدول۴ـ نتیجهگیری موضوعات نماز جمعه تهران به ترتیب اولویت و خطیب سالهای ۷۴-۱۳۷۰*
ترتیب خطیب مقام معظم ریاست محترم ریاست محترم آیهٔاللّه موسوی آیهٔاللّه امامی آیهٔاللّه
رهبری جمهوری اسلامی قوه قضاییه اردبیلی كاشانی جنتی
رتبهاول سیاسی(۳۸) سیاسی(۳۸) سیاسی(۲۸) سیاسی(۳۷) سیاسی(۳۱) اجتماعی(۳۲)
رتبهدوم فرهنگی(۳۰) اجتماعی(۲۶) اجتماعی(۲۵) اجتماعی(۲۷) فرهنگی(۲۵) سیاسی(۳۰)
رتبهسوم اجتماعی(۲۱) فرهنگی(۱۱) حقوقی(۲۴) فرهنگی(۱۹) اجتماعی(۲۴) فرهنگی(۱۸)
* اعداد داخل پرانتز به درصد است.
● موضوعات اصلی در خطبههای نماز جمعه به تفكیك سال
با توجه به دادههای تحقیق در سالهای۷۴-۱۳۷۰ در جمعبندی ملاحظه میشود كه (جدولهای ۶و۵) در سالهای ۷۰،۷۱،۷۳و۷۴ بیشترین مطالب خطبهها در رتبهاول اهمیت مربوط به ابعاد سیاسی و در سال ۷۲ مربوط به مباحث اجتماعی بوده است. در سالهای ۱۳۷۱،۱۳۷۳و۱۳۷۴ به ترتیب اهمیت، مباحث سیاسی و اجتماعی و فرهنگی قرار دارند و در سال ۱۳۷۰ مباحث سیاسی و فرهنگی و اجتماعی در اولویت بوده و تنها در سال ۱۳۷۲ مباحث اجتماعی در رتبهاول جای گرفته و موضوعات سیاسی و فرهنگی در مراتب بعدی قراردارند.
از نظر تحلیل سطری، بیشترین مطالب فرهنگی و دفاعی و حقوقی در سال ۱۳۷۰ مطرح شده(به ترتیب ۲۷درصد، ۴۸درصد، ۳۵درصد) و بیشترین موضوعات اقتصادی در سال۷۳ و موضوعات اجتماعی در سال۷۲ ایراد شده است(به ترتیب ۴۳درصد و ۳۰درصد) در حالی كه بیشترین مباحث سیاسی در سالهای ۷۰ و ۷۱ با۲۲ درصد در رتبه اول اهمیت قرار دارد.
لازم به یادآوری است كه با گذشت زمان، میزان مطالب مطرح شده در خطبهها روند نزولی داشتهاست كه این نكته بیانگر بازبینی و برنامهریزی در جهت ارائه بهترین مطالب در مدت زمان كوتاه و پرداختن به مسایل اصلی و جلوگیری از پراكندهگویی و اطاله كلام است.
در دو قسمت پیشین به بررسی خطبههای نماز جمعه بر اساس خطیب و سال اشاره شد. در این قسمت به جمعبندی نهایی دادههای تحقیق پرداخته میشود.
تمام خطبای محترم در طی سالهای ۷۴-۱۳۷۰ در درجه اول اهمیت به مباحث سیاسی (۳۲درصد) و در رتبهدوم اهمیت به موضوعات اجتماعی(۲۶درصد) و در رتبه سوم به مباحث فرهنگی(۱۷درصد) پرداختهاند.
● توزیع فراوانی موضوعات اصلی خطبههای نماز جمعه تهران به تفكیك و درصد ستونی و سطری ـ سالهای ۷۴-۱۳۷۰
ســال ۱۳۷۰ ۱۳۷۱ ۱۳۷۲ ۱۳۷۳ ۱۳۷۴
موضوعات اصلی درصـد ستـونی درصـد سطـری جمــع
(۱) (۲) (۳) (۴) (۵) (۱) (۲) (۳) (۴) (۵) (۱) (۲) (۳) (۴) (۵)
▪ فرهنگی ۱۴۲ ۱۰۷ ۸۶ ۹۹ ۸۹ ۲۰ ۱۷ ۱۴ ۱۷ ۱۷ ۲۷ ۲۰ ۱۶ ۱۹ ۱۷ ۱۰۰
▪ اقتصادی ۳۶ ۱۲ ۸ ۶۲ ۲۸ ۵ ۲ ۱ ۱۱ ۵ ۲۵ ۸ ۵ ۴۳ ۱۹ ۱۰۰
▪ اجتماعی ۱۲۹ ۱۵۶ ۲۴۱ ۱۵۵ ۱۲۶ ۱۸ ۲۵ ۳۹ ۲۷ ۲۴ ۱۶ ۱۹ ۳۰ ۱۹ ۱۶ ۱۰۰
▪ سیاسی ۲۲۳ ۲۲۲ ۱۹۰ ۱۷۶ ۱۸۱ ۳۲ ۳۵ ۳۱ ۳۰ ۳۶ ۲۲ ۲۲ ۱۹ ۱۸ ۱۸ ۱۰۰
▪ دفاعی ۴۲ ۲۸ ۱ ۸ ۹ ۶ ۴ ۱/ ۱ ۲ ۴۸ ۳۲ ۱ ۹ ۱۰ ۱۰۰
▪ حقوقی ۸۱ ۵۵ ۲۹ ۳۸ ۲۸ ۱۱ ۹ ۹/۴ ۷ ۵ ۳۵ ۲۴ ۱۳ ۱۶ ۱۲ ۱۰۰
▪ متفرقه ۴۹ ۴۹ ۶۴ ۳۶ ۵۵ ۷ ۸ ۱۰ ۶ ۱۱ ۱۹ ۱۹ ۲۵ ۱۴ ۲۲ ۱۰۰
▪ جمع ۷۰۲ ۶۲۹ ۶۱۹ ۵۷۴ ۵۱۶ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۱۰۰ ۲۳ ۲۱ ۲۰ ۱۹ ۱۷ ۱۰۰
جدول۶ـ نتیجهگیری موضوعات نماز جمعه تهران به ترتیب اولویت سالهای ۷۴-۱۳۷۰۱۰
ترتیب خطیب ۱۳۷۰ ۱۳۷۱ ۱۳۷۲ ۱۳۷۳ ۱۳۷۴
اهمیت
رتبهاول سیاسی(۳۲) سیاسی(۳۵) اجتماعی(۳۹) سیاسی(۳۰) سیاسی(۳۶)
رتبهدوم فرهنگی(۲۰) اجتماعی(۲۵) سیاسی(۳۱) اجتماعی(۲۷) اجتماعی(۲۴)
رتبهسوم اجتماعی(۱۸) فرهنگی(۱۷) فرهنگی(۱۴) فرهنگی(۱۷) فرهنگی(۱۷)
* اعداد داخل پرانتز به درصد است.
● توزیع مباحث خطبههای نماز جمعه تهران به تعداد و درصد سالهای ۷۴-۱۳۷۰
فــراوانــی
موضوعات اصلی تعداد درصد
مباحث فرهنگی ۵۲۳ ۱۷
مباحث اقتصادی ۱۴۶ ۵
مباحث اجتماعی ۸۰۷ ۲۶
مباحث سیاسی ۹۹۲ ۳۲
مباحث دفاعی ۸۸ ۳
مباحث حقوقی ۲۳۱ ۸
مباحث متفرقه ۲۵۳ ۸
جمع ۳۰۴۰ ۱۰۰
● نتیجهگیری
با تأكید بر بیانات حضرت امام خمینی(ره) نماز جمعه فریضهای عبادی - سیاسی دانسته میشود.
در این تحقیق مشخص شد كه عموم خطبا در درجهاول به طرح مسایل سیاسی در خطبههای نماز جمعه توجه داشتهاند.
باگذشت زمان، از میزان مطالب خطبهها كاسته شده است.
با تأكید بر برنامهریزی(برای ارائه مطالب اساسی، مبتنی بر توجه به بهینه بودن طرح مسایل از نظر زمانی) ملاحظه میشود كه با گذشت زمان از كمیت تعداد مطالب مطرح شده در خطبههای نماز جمعه كاسته شده ولی كیفیت، همان اصول و اهمیت را داشته است. با دقت در اولویتهای موضوعی روشن میشود كه با كاهش كمیت از كیفیت مطالب چیزی كاسته نشده است و مباحث سیاسی و اجتماعی و فرهنگی به ترتیب دارای اولویت هستند.
با توجه به اهمیت اجتماعی نماز جمعه و وضعیت جامعه در دوران پس از جنگ بر میزان مباحث اجتماعی در مقایسه به مباحث سیاسی تأكید شده است (پس از مباحث سیاسی، توجه خاص به موضوعات اجتماعی میشود.)
با توجه به دادههای تحقیق دریافت میشود كه در سالهای ۷۱،۷۳و۷۴ مباحث اجتماعی در درجه دوم اهمیت قرار دارند اگر چه بیشترین مباحث مطرح شده در سال ۷۲ مربوط به موضوعات اجتماعی است.
میان پایگاه اجتماعی - سیاسی خطیب و مباحث مطرح شده در نماز جمعه تهران همبستگی وجود دارد.
با توجه به دادههای تحقیق روشن شد كه اگر چه عموم خطبا به طرح مباحث سیاسی پرداختهاند ولی رابطه معنی داری میان پایگاه اجتماعی - سیاسی و اولویت مباحث مطرح شده در نماز جمعه تهران وجود دارد. با توجه به اهمیت و جایگاه مقام ولایت فقیه در ارشاد و هدایت امت اسلامی ملاحظه میشود كه مقام معظم رهبری پس از طرح مباحث سیاسی، توجه و عنایت خاصی به ارائه موضوعات فرهنگی (دینی و اخلاقی) داشتهاند (۳۰درصد) و از آنجا كه موضوعات اقتصادی محور توجه دولت بوده است بنابراین بیشترین مباحث اقتصادی توسط ریاست محترم جمهوری اسلامی ایراد شده است.
از سوی دیگر چون ریاست محترم جمهوری در هشت سال دفاع مقدس، مسئولیتهای مستقیمی به نیابت حضرت امام(ره) در امور دفاعی داشتهاند، ملاحظه میشود كه بیشترین موضوعات دفاعی از جانب ایشان ایراد گردیده است(۷۴درصد). علاوه بر آن در مقایسه با سایر خطبا در زمینه مباحث سیاسی، چون جناب آقای هاشمی رفسنجانی، مسئولیت قوه مجریه را بر عهده داشته است بیشترین مباحث سیاسی به ایشان تعلق دارند اگر چه آیات عظام، یزدی و امامی كاشانی و جنتی هركدام با اختلاف زیادی نسبت به ریاست محترم جمهوری در رتبه دوم و سوم اهمیت قرار دارند(به ترتیب ۲۰درصد، ۱۹درصد، ۱۹درصد).
از آنجا كه آیهٔاللّهیزدی ریاست قوه قضاییه را برعهده دارند، بیشترین مباحث حقوقی و فقهی از جانب ایشان ارائه شده است(جدول ۳، ۷۴درصد)
از آنجا كه آیهٔاللّه جنتی مسئولیت مستقیم ستاد امر به معروف و نهی از منكر را برعهده دارند و توجه خاصی به مباحث اجتماعی در ایشان ملاحظه شده به صورتی كه بیشترین مباحث مطرح شده ایشان در زمینههای اجتماعی است(۳۲درصد) در مقایسه با سایر خطبا كه در درجه اول به موضوعات سیاسی توجه دارند آیهٔاللّه جنتی بیشترین مطالب را به ابعاد اجتماعی، اختصاص دادهاند.
با توجه به شخصیت علمی و مذهبی آیهٔاللّه امامیكاشانی بویژه در فعالیتهای علمی آموزشی در مدرسه عالی شهید مطهری ملاحظه میشود كه ایشان پس از مباحث سیاسی، توجه خاصی به طرح موضوعات فرهنگی داشتهاند(۲۵درصد).
نویسنده:محمد علی زكی
پاورقیها:
۱ـ تقوی، ۱۳۷۴:۶.
۲ـ نتیجه این بحث در نموداری در صفحه بعد به تصویر كشیده شده است.
۳- The use of available Data
۴- Baker, ۱۹۸۸:۱۶۳
۵- Content analysis
۶- Baker, ۱۹۸۸:۲۵۲-۲۸۰
۷ـ دورژه، ۱۳۶۶:۱۱۷
۸ـ همان مأخذ: ۱۳۹-۱۴۰
۹ـ اتسلندر، ۱۳۷۱:۷۶ـ۸۱
منبع:نشریه مصباح ، شماره ۲۴
پاورقیها:
۱ـ تقوی، ۱۳۷۴:۶.
۲ـ نتیجه این بحث در نموداری در صفحه بعد به تصویر كشیده شده است.
۳- The use of available Data
۴- Baker, ۱۹۸۸:۱۶۳
۵- Content analysis
۶- Baker, ۱۹۸۸:۲۵۲-۲۸۰
۷ـ دورژه، ۱۳۶۶:۱۱۷
۸ـ همان مأخذ: ۱۳۹-۱۴۰
۹ـ اتسلندر، ۱۳۷۱:۷۶ـ۸۱
منبع:نشریه مصباح ، شماره ۲۴
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست