شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

کارخانه Factory


ساختمان یا تعداد ساختمان‌هائی است که در آن محصولات کارخانه‌ای تولید می‌گردد. این کارخانه ممکنست باندازه خانه‌ای کوچک و تنها دارای چند دستگاه ماشین ساده و دو نفر یا سه نفر کارگاه باشد. یا ممکنست کارخانه دارای چندین ساختمان و مساحتی معادل یک شهر یا بیش از یک شهر بزرگ فضا و زیر بنا داشته باشد. کارخانه‌ها ممکنست به‌جز خوراک همه گونه تولید نمایند و بسیاری از فرآورده‌های خوراکی ممکنست در پاره‌ای کارخانه‌ها عمل آورنده مواد خوراکی، آماده و فراهم گردد. تقریباً چهارپنجم کارگران ایالات متحده آمریکا و کانادا در کارخانه‌ها سرگرمند.
پیش از گسترش کارخانه‌ها، کارگران صنعتگر در خانه‌ها یا مغازه‌های کوچک بیشتر محصولات مورد نیاز متوسط خانواده را فراهم می‌کردند. اما با گسترش ماشین‌های خودکاردر سده‌های ۱۷۰۰ و ۱۸۰۰ امکان ساختن کارخانه‌های مدرن فراهم گشت. تا قرن بیستم، کارخانه‌ها اغلب کثیف، و دارای نور اندک و جاهای خطرناک برای کار کردن بود. بیشتر این کارخانه‌ها در بخش‌های صنعتی شهرهای بزرگ قرار گرفته بودند. امروزه بیشتر کارخانه‌های مهم دارای نور کافی و ارکاندیشن است. بسیاری از کارخانه‌های مدرن دارای دستگاه‌های پخش موسیقی، کافه تریا و درمانگاه و کلینیک می‌باشد.
بیشتر کارخانه‌ها یکی از دو روش صنعتی یا مخلوطی از آن دو را به‌کار می‌برند. یکی از آنها خط مونتاژ است. برای نمونه خط تولید و مونتاژ اتومبیل می‌باشد. در اینجا قطعات مختلف اتومبیل را همان‌طور که دستگاه اتومبیل را به پیش می‌برند، مونتاژ می‌کنند تا جائی که در انتهای خط تولید و مونتاژ، دستگاه‌های اتومبیل برای عرضه به بازار آماده می‌شوند.
● جا و محل و طراحی کارخانه
بیشتر کارخانه‌های جدید در حومه شهرهای بزرگ یا در کرانه رودخانه‌ها و دریاچه‌ها و دریاهای قابل کستیرانی و در جاهائی ساخته می‌شود که وسائل ارتباطی و حمل و نقل به‌خوبی فراهم و مواد اولیه مورد نیاز و نیروی کارگری لازم در دسترس باشد. این کارخانه‌های جدید دارای فضای زیاد و محل پارک و انبارهای بزرگ و جا برای گسترش کارخانه می‌باشد.کارخانه‌داران معمولاً نخست فضائی را که باید در آن کارخانه بسازند روی کاغذ طراحی و جای ماشین‌آلات و تأسیسات و انبارها و دفاتر اداری و مدیریت کارخانه و غیره را معین و آنگاه شروع بساختن و سوار کردن ماشین‌آلات می‌کنند.
بیشتر کارخانه‌های جدید را یک طبقه می‌سازند تا حمل مواد اولیه وجابه‌جائی مصنوعات و محصولات کارخانه به آسانی صورت گیرد تا نیاز به بالا و پائین بردن به طبقاتمختلف نباشد. برخی کارخانه‌ها چون کارخانه آراد و کارخانه رنگ را در دو طبقه می‌سازند حتی برخی از کارخانه‌های تولید کننده مواد شیمیائی ممکنست دارای دو طبقه یا بیشتر باشد، درین گونه کارخانه‌ها ممکنست مواد اولیه در طبقه بالاتر برده و آنگاه با انجام کار و عمل‌آوری و تولید محصول به طبقه پائین آورده شود.
● کارخانه کارتون‌سازی
والت دیسنی در ۲۲ سالگی پس از ورشکستگی در کار نقاشی متحرک ـ در ۱۹۲۳ گرداننده یک خانه نمایش دستور ساخت یک سریال کارتونی را به والت دیسنی داد. وی با ساختن یک پایه ساده دوربین از جعبه‌های چوبی به تولید حلقه‌های فیلم در گاراژ عموی خود در کالیفرنیا کرد. کارتون‌ها به‌صورت اشکال هندسی (دایره و خط) بود.
موضوع این کارتون‌ها بیشتر طنز بود و طنزها تصویرهای بالونی شکل که بالای سر آن شکل‌هائی کشیده شده بود تهیه می‌شدند و این نقطه آغاز تشکیل شرکت والت دیسنی بود که اکنون بیش از ۲۲ میلیارد دلار درآمد سالانه دارد [۴۹].
● کارخانه‌ها و کارگاه‌های جدید
میان سال‌های ۱۸۲۵ تا ۱۸۵۰ کارخانه‌ها و کارگاه‌ها طوری برافراشته شد که تا یک قرن تغییری چندان نیافت چون انرژی برق جای ماشین‌های بخار را گرفت دیگر انتقال قدرت به‌وسیله تسمه و کابل از میان رفت.

۴۹ ـ نشریه نوآوران ـ سازمان پژوهش‌های علمی
منبع : مطالب ارسال شده