شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

گام‌های حل بحران لبنان


گام‌های حل بحران لبنان
گروه‌های مختلف لبنانی اعم از طیف حاكم در قالب ۱۴ مارس و معارضان و مخالفان دولت از جمله جنبش قدرتمند حزب‌الله و گروه‌های ۸ مارس از دیروز به دعوت رسمی دولت فرانسه در كاخ «سان كلود» در جنوب غربی پاریس گردهم آمده‌اند تا با مذاكره بین لبنانی‌ها و با پا در میانی دولت فرانسه و رایزنی‌های لازم بتوانند راه بیرون رفت از بحران حاد و دیرپای لبنان را پیدا نمایند در رابطه با همین نشست‌ روزنامه «تهران امروز» با عباسعلی درافشانی، كارشناس مسائل خاورمیانه مصاحبه‌ای انجام داده كه می‌خوانید.
ـ همان‌گونه كه مستحضرید كشو فرانسه میزبان گروه‌های ۱۴گانه لبنانی است. هدف از این نشست چیست؟
وزارت خارجه فرانسه در كاخ «سان كلود» در جنوب غربی پاریس میزبانی نمایندگانی از ۱۴ حزب و گروه سیاسی لبنان را برعهده دارد. در این نشست ۳ روزه كه به ابتكار فرانسه برگزار شده است، بحران لبنان مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد. دولت فرانسه امیدوار است در این نشست شركت‌كنندگان را به ایجاد فضای وفاق و آشتی ترغیب نماید. برخی ناظران سیاسی با توجه به پیشینه مناسبات فرانسه و لبنان و روابط سنتی پاریس با بیروت این موضوع را در گردهم‌ آمدن گروه‌های لبنانی در پاریس بی‌تاثیر نمی‌دانند.
ضمن آنكه گفته می‌شود برگزاری این نشست در پاریس یك آزمون ابتدایی اما جدی برای محك خوردن سیاست خاورمیانه‌ای دولت جدید فرانسه و رئیس‌جمهوری جدید این كشور یعنی آقای نیكولاس ساركوزی است. در این میان حضور نماینده‌ای از جنبش حزب‌الله در نشست پاریس از دو سو قابل ملاحظه و بررسی است. از یك‌سو بایستی به قصد دولت فرانسه اشاره كرد كه حضور حزب‌الله در این نشست می‌تواند اعتبار نشست پاریس را با توجه به وزن و جایگاه سیاسی حزب‌الله در لبنان افزایش دهد.
این درحالی است كه ساركوزی، رئیس‌جمهوری فرانسه هفته گذشته در اقدامی نامتعارف از جنبش حزب‌الله به عنوان جریانی تروریستی نام برده بود. برخی محافل سیاسی در فرانسه علت این موضعگیری ساركوزی را در ارتباط با فشار لابی صهیونیستی در این كشور ارزیابی كردند.
ضمن آنكه این موضعگیری كه تقریباً بلافاصله اصلاح شد می‌تواند از زوایه كاستن از فشار صهیونیست‌ها بر كاخ الیزه نیز مورد ارزیابی قرار گیرد. با این حال حضور حزب‌الله از سوی دیگر می‌تواند با انگیزه طرح دیدگاه‌های اصولی و تواضع آن درباره بحران لبنان و علل ایجاد طولانی شدن این بحران صورت گرفته باشد.
به جنبش حزب‌الله اشاره فرمودید، چنانچه دولتمردان فرانسه موضع خود را در قبال حزب‌الله تصحیح نمی‌كردند آیا می‌توان از این نشست نتیجه مثبت متصور بود؟
با این اوصاف نشست پاریس كه با تبلیغات بسیاری از سوی دولت فرانسه برگزار شده است، برای رسیدن به موفقیت به عوامل مختلفی نیاز دارد. به اعتقاد محافل سیاسی در وهله اول برخورد متوازن و توام با عقلانیت پاریس نسبت به بحران لبنان می‌تواند گامی مثبت در جهت پایان دادن به این بحران تلقی گردد. در ماه‌های اخیر چه در زمان ریاست‌جمهوری ژاك شیراك و چه در مدت زمان اخیر كه ساركوزی قدرت را در اختیار گرفته است، مواضع جانبدارانه پاریس به نفع گروه ۱۴ مارس در بحران داخلی لبنان ارزیابی منفی را از دولت فرانسه و اهدافش در قبال مسائل جاری در لبنان به وجود آورده است.
این مواضع كه در برخی موارد همسو با موضعگیری‌های آمریكا و اسرائیل بوده است، این تلقی را ایجاد كرده است كه پاریس در جبهه‌ای متحد با آمریكا و اسرائیل قصد مقابله با حزب‌الله و جناح ۸ مارس را دارد. معهذا دعوت پاریس از حزب‌الله و پاسخ مثبت حزب‌الله به این دعوت حداقل این ویژگی را برای نشست پاریس دربرداشته است كه فرانسه از امكانات و اعتباری برای میزبانی گروه‌های لبنانی به شرط آنكه موضعی مستقل از آمریكا و اسرائیل اختیار كند، برخوردار می‌باشد.
اگر بحران لبنان را دنباله‌ توطئه آمریكایی ـ‌ اسرائیلی بدانیم كه در پی ناكام ماندن تهاجم ۳۳ روزه ارتش اسرائیل به لبنان و هدف گرفتن حزب‌الله بر این كشور سایه انداخته است می‌توان با تبیین و تشریح موقعیت طرف‌های حاضر در این بحران در راستای حفظ منافع ملی در لبنان به راهكارهایی در جهت پایان دادن به بحران گام برداشت.
منبع : روزنامه تهران امروز