دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

آهنگ شتابان توسعه صنعتی در ایران


آهنگ شتابان توسعه صنعتی در ایران
بخش صنعت ایران پیش از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، یک صنعت مونتاژ وابسته به خارج بود و علیرغم شعارهای توسعه صنعتی، صنعت به صورت علوم پایه و تکنولوژیک به داخل کشور منتقل نمی شد. براساس برخی برآوردها تا سال ۱۳۵۷، حدود ۳۰ درصد جمعیت کشور را خانوارهای ثروتمند تشکیل می دادند که ۹۰ درصد کل درآمد کشور را به خود اختصاص داده بودند و این کشور ۳۰ درصدی که عمدتاً رابطه نزدیکی با دربار نیز داشتند صنایع کلیدی ایران را در اختیار خود داشتند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شورای انقلاب در جهت اهداف تبیین شده انقلاب، مبادرت به مصادره و کنترل اموال ۷۰ گروه اقتصادی در ایران نمود. پس از کنترل و مصادره این اموال، شورای انقلاب توانست با دگرگونی لایه های سیاسی- اقتصادی ایران، قانون حمایت از توسعه صنایع ایران را تصویب نماید. این امر روند ملی کردن صنایع را هدفمند و قانونی ساخت و زمینه را برای ایجاد فرایند و فضای اقتصادی جدید فراهم آورد به گونه ای که در مدت کوتاهی منجر به انتقال مالکیت و مدیریت صنایع زیربنایی و سنگین در کشور شد.
مهم ترین دستاورد انقلاب در بخش صنعت را می توان حرکت سریع و معقول از «مونتاژ» به سمت «خودکفایی» دانست. پیروزی انقلاب موجب ارتباط و همکاری متقابل صنایع با دانشگاه ها در جهت رفع مشکلات کشور شد که حاصل آن خودکفایی در عرصه هایی چون فن آوری هسته ای، صنعت هوافضا، صنایع دریایی، برق، پلیمر، کشتی سازی و غیره می باشد. در حال حاضر پیشرفت های صنعتی از جمله دستیابی به فن آوری هسته ای و بومی کردن آن، یکی از شاخص ترین موفقیت های نظام جمهوری اسلامی است.
بنابر آمار وزارت صنایع و معادن، تولید فولاد خام از حدود ۳۷۰ هزار تن در ابتدای انقلاب به بیش از ۱۰ میلیون تن در حال حاضر رسیده است. تولید شمش آلومینیوم از ۲۵ هزار تن در سال ۱۳۵۷ به بیش از ۲۳۴ هزارتن در سال ۱۳۸۷ رسیده و تولید سیمان از ۶.۲ میلیون تن در سال ۱۳۵۷ به ۴۷.۷ میلیون تن در سال جاری رسیده است.
میزان صادرات کالاهای صنعتی و معدنی نیز از ۱۷۳ میلیون دلار در سال ۱۳۵۷ به حدود ۱۱.۲ میلیارد دلار در هشت ماه سال ۱۳۸۷ بالغ گردیده که بدین ترتیب سهم صادرات در این بخش از حدود ۳۲ درصد در سال ۱۳۵۷ به ۸۷ درصد در سال ۱۳۸۷ افزایش یافته است. در حالی که پیش از پیروزی انقلاب به بخش معدن توجه کمتری می شد و تعداد معادن فعال کشور تنها ۱۹۵معدن و میزان استخراج از این معادن حدود ۲۰ هزار تن بود. در حال حاضر تعداد معادن به بیش از پنج هزار معدن و میزان استخراج از آن به حدود ۲۲۰ میلیون تن رسیده است.
● آمارها سخن می گویند
بررسی ها نشان می دهد در سال ۱۳۸۶، حدود ۲۶۴ هزار فرصت شغلی تنها در بخش صنعت و معدن کشور ایجاد گردیده و در مجموع طی ۴۰ ماه فعالیت دولت نهم، حدود ۷۴۰ هزار فرصت شغلی از محل طرح های راه اندازی و بنگاه های کوچک و زودبازده ایجاد شده است.
تعداد سدهای مخزنی نیز از ۱۳ سد ساخته شده بیش از انقلاب به بیش از ۱۴۰ سد رسیده و جمعیت تحت پوشش آب شهری را از ۰۰۰،۱۰۰،۱۳ نفر در سال ۱۳۵۷ به بیش از ۴۹ میلیون نفر رسانیده است.
تعداد شهرهای بهره مند از گاز طبیعی در ابتدای پیروزی انقلاب تنها ۵ شهر بود که این رقم در سال ۸۶ به بیش از ۵۰۰ شهر رسیده است. ظرفیت اسمی تولید برق نیز در ابتدای انقلاب در سال ۱۳۵۷، تنها ۷۰۲۴ مگاوات و تعداد مشترکان برق حدود سه میلیون و ۳۹۹ هزار مشترک بود که در سال ۸۷، تعداد مشترکین به ۲۱ میلیون و ۵۱۳ هزار مشترک رسید. در همین مدت تعداد روستاهای دارای برق نیز از حدود ۴۵۰۰ روستا در سال ۱۳۵۷ به بیش از ۵۱ هزار روستا افزایش یافته و در حال حاضر می توان ادعا نمود تمام ۷۰ میلیون نفر جمعیت کشور (۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۹ درصد جمعیت روستایی) در هر کجای ایران در دورترین و نزدیک ترین مکان ها و جزایر، از نعمت برق برخوردارند.
در بخش تعاون نیز کشورمان پس از پیروزی انقلاب شاهد رشد ۵۰ درصدی این بخش بوده و در حالی که پیش از انقلاب تنها سه هزار تعاونی تولید و مصرف در کشور موجود بود، اینک این رقم به ۱۵۰هزار شرکت تعاونی رسیده است.
انقلاب اسلامی با محوریت معنویت و تعالی انسان ها، منشأ اثرات بزرگی در بخش های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بوده است. باید پذیرفت که قبل از پیروزی انقلاب، هیچ ضمانتی برای استقلال و پایبندی در تولید و توسعه کشور وجود نداشت که پس از پیروزی انقلاب و اضمحلال ایده ناپاک اتکا به تفکر سرمایه داری و ایجاد یک اقتصاد اسلامی هم اکنون جمهوری اسلامی ایران به نقطه امیدی برای تمام مسلمانان و آزادیخواهان جهان تبدیل شده است.
منبع : روزنامه کیهان