دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
گذری بر ویدیو پروژکتورهای خانگی مبتنی بر تکنولوژی ۳LCD
یکبار پیش از این گفته بودم که ویدیو پروژکتور پا را از سازمانها و شرکتها فراتر نهاده و جزئی از زندگی خلایق را به خود اختصاص داده است. اینکه چرا چنین اتفاقی را شاهد هستیم بماند برای بعد، اما نکته مهم نوع مصرف ایرانیجماعت است که کماکان به این دستگاه جالبانگیزناک توجهی ندارد. بسیاری از مردمان این سرزمین استفاده از تلویزیونهای بزرگ ۵۰ اینچی را بر هر چیزی ترجیح میدهند. گفته باشم که نسلی در حال رشد و پرورش است که دیدن فیلم به جزئی جداییناپذیر از فعالیتهای روزانه و شبانهاش تبدیل خواهد شد. نه که نیستند، اما تعداد افراد این نسل در سالهای آتی فزونی خواهد یافت و دستگاههای مخصوص این کار به یکباره مورد توجه قرار خواهند گرفت که ویدیو پروژکتورها نیز از آن جملهاند. علاوه بر هواداران فیلمها باید بازیدوستان حرفهای را نیز به این جمع بیافزایید زیرا بازی روی پرده ۱۰۰ اینچی را بر نمایشگرهای ۲۰ اینچی ترجیح میدهند. راستش دوست ندارم به تبلیغ دستگاههای ویدیو پروژکتور متهم شوم، اما اگر کمی دقیقتر به اطراف خود بنگرید خیل طرفداران بازیهایی را میبینید که ساعتهای متمادی در برابر نمایشگر کامپیوتر اطراق کردهاند و ول کن بازی نیستند. به شخصه نتوانستهام هیچگونه رابطه منطقی، عاطفی و هیجانی با بازیهای کامپیوتری برقرار کنم و علاقهای هم به آنها ندارم. با این حال فکر میکنم در برخی موارد میتوانم به بازیدوستان در ارتقا سطح کیفی این وادی کمک کنم و این کار را با طیب خاطر انجام دهم.
● تکنولوژی ۳LCD
این تکنولوژی DLP مدتها، بدجوری وبال گردن تکنولوژی LCD شده بود تا اینکه تکنولوژی ۳LCD معرفی شد و حال DLP را در قوطی کبریت محبوس فرمود. به بیان دیگر شکل بازار اینچنین شده است که دستگاههای ارزانقیمت و حاشیه پایینی وادی میانقیمتها اغلب از تکنولوژی انحصاری DLP و دستگاههای میانقیمت به بالا از تکنولوژی ۳LCD بهره میبرند. تکنولوژیهای SXRD شرکت Sony و D-ILA شرکت JVC -که اساس هر دو بر مبنای تکنولوژی LCOS استوار است- نیز در دستگاههای میانقیمت به بالا به شدت مورد توجه سازندگان قرار دارند.
ویژگی اصلی تکنولوژی ۳LCD استفاده از سه چیپ مستقل برای تولید رنگهای سهگانه اصلی است. از اینرو رنگها در دستگاههای مبتنی بر تکنولوژی ۳LCD تفاوت قابل توجهی با دستگاههای مبتنی بر تکنولوژی DLP دارند که از یک چیپ استفاده میکنند. از تکنولوژی DLP بیشتر برای تولید دستگاههایی استفاده میشود که کاربرد سازمانی یا آموزشی عام دارند و کیفیت رنگها در نمایش تصاویر در اولویت قرار ندارند. رنگ، جزئی اصلی در نمایش فیلم، انجام بازی یا مشاهده تلویزیون است و به همین دلیل ساده، تکنولوژی DLP بازده مناسبی ندارد. بین خودمان بماند که تکنولوژی DLP یک مشکل اساسی به نام "اثر رنگینکمان" دارد که در آن رنگها قدری در یکدیگر داخل میشوند و به شکل ناخوشایندی بر کنتراست تصویر اثر مخرب میگذارد. البته برخی دستگاهها از تکنولوژی اصلاح شده DLP استفاده میکنند که به زعم خودشان مشابه ۳LCD است و مشکل اثر رنگینکمان را به طور کلی برطرف کرده. این دستگاهها همانند سه چیپ تکنولوژی ۳LCD از سه عنصر دیگر به نام DMD بهره میبرند که عملکردی مشابه چیپهای LCD دارند. گفته باشم که خروجی رنگ هیچیک از تکنولوژیهای کنونی نمایش تصویر، قابل رقابت با کیفیت ۳LCD نیست.
بد نیست اشارهای نیز به تکنولوژی LED داشته باشیم که در وادی ویدیوپروژکتورها نیز نفوذ کرده است و در مدلهایی که از شدت روشنایی کمتر از ۲۰۰۰ نیتس پشتیبانی میکنند جایگزین لامپهای سابق شده است. یکی از مشکلات همیشگی این دستگاه در تولید نور سفید است. به خاطر ندارم که آیا درباره شیوه تولید و انتشار تصویر در ویدیو پروژکتورها صحبت کردهام یا خیر، اما گفتن این جمله خالی از لطف نیست که اساس بسیاری از این دستگاهها بر تولید نور سفید، مشخص کردن سهم هر یک از رنگهای پایه قرمز، آبی، سبز و سپس ترکیب و انتشار رنگ جدید است. تفاوت بیشتر تکنولوژیهایی که در پاراگرافهای بالا به آنها اشاره شد در چگونگی جذب نور سفید، انتخاب سهم رنگهای پایه و ترکیب دوباره آنهاست. تکنولوژی LED به چهار دلیل جایگزین مناسبی برای لامپهای قدیمی است.
اول اینکه، مصرف انرژی آن فوقالعاده کمتر از لامپهای مرسوم است. لامپهای کنونی مصرفی بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ وات دارند.
دوم اینکه، دیودها به مراتب کمتر از لامپها حرارت تولید میکنند. به طوری که از فنهای قوی برای تهویه دستگاههای ویدیو پروژکتور استفاده میشود که علاوه بر افزایش دمای محیط، صدای نامطلوبی نیز تولید میکند. نوری که تکنولوژی LED تولید میکند به قولی سرد است و استفاده از آن دمای محیط را بالا نمیبرد و سر و صدای کمتری را نیز موجب خواهد شد.
سوم اینکه، تولید نور سفید از مهمترین بخشهای کار است که لامپهای مرسوم در تولید برخی رنگها با مشکلاتی مواجه هستند. دیودهای نوری این مشکل را به شکلی مناسب پوشش میدهند و نور سفیدی که تکنولوژی LED تولید میکند طیف رنگ کاملتری را شامل میشود. از اینرو رنگهایی که توسط چیپهای پردازشی تولید میشوند تطابق بیشتری با واقعیت دارند.
چهارم اینکه، عمر مفید لامپهای مرسوم کنونی بین ۲۰۰۰ است که اگر در وضعیت اقتصادی قرار گیرد میتواند تا ۳۰۰۰ ساعت نیز کار کند، اما کارایی آن به مرور از ۱۵۰۰ ساعت به بعد کاهش مییابد. دیودها کمتر با این مشکل روبهرو هستند و نمیدانم عمر واقعی آنها چقدر است، اما به دلیل ذات دیجیتالی کمتر با مشکلات لامپهای کنونی مواجه میشوند!
● و اما AE ۳۰۰۰ خودمان
تنها گزینه نه چندان مطلوب مربوط به این دستگاه، طراحی بدنه معمولی آن است که در قیاس با برخی مدلهای کنونی قدری نامطبوع جلوهگر میشود. راستش طراحی بدنه را به سهولت میتوان در برابر امکانات غنی، کیفیت تصویری فوقالعاده و قیمت مناسب به فراموشی سپرد. این را گفتم تا اگر قصد انتخاب دارید بدانید دلیل آن چیست!
دیگر اینکه، این مدل با استقبال بیشتر کارشناسان مواجه شده است و به عنوان یکی از نمونههای موفق و خوشقیمت تکنولوژی ۳LCD همراه با محصول فاخر Epson PowerLite Pro ۷۵۰۰ UP به عنوان بهترین نمونههای حاضر در بازار -که از نمایش تمام دیجیتال (Full HD) پشتیبانی میکند- یاد میشود.
یادآوری میکنم که لامپ مورد استفاده در این دستگاه از همان لامپهای مرسوم است و اگر قرار بود از دیودها (LED) در آن استفاده شود با این قیمت قابل تهیه نبود. اگر این دستگاه روزی چهار، پنج ساعت کار کند تا یکی، دو سال با مشکل مواجه نخواهید شد و پس از آن با خرج چهارصد، پانصد هزار تومان میتوانید از یک لامپ جدید استفاده کنید.
این را هم بگویم و شما را به خدا بسپارم که این مدل در میان دیگر مدلهای مشابه با ۲۴۰ وات، در زمره کممصرفترینها قرار دارد همچنین این مدل بلندگو ندارد، زیرا این دستگاه برای پخش فیلم، بازی و مشاهده تلویزیون تدارک دیده شده و زحمت تهیه بلندگوهای معمول سینمای خانگی نیز بر دوش شماست!
● مشخصات
▪ سازنده: Panasonic
▪ مدل: PT-AE ۳۰۰۰
▪ تکنولوژی: ۳LCD
▪ رزولوشن: ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل (Full HD)
▪ فرمتهای تصویری: ۱۰۸۰p، ۱۰۸۰i و ۷۲۰p
▪ توان لامپ: ۱۶۵ وات
▪ عمر لامپ: ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ ساعت
▪ نسبت تصویر: ۱۶ به ۹
▪ قطر تصویر: ۴۰ تا ۲۰۰ اینچ در فاصله ۱.۲ تا ۱۲ متر
▪ قطر مناسب تصویر: ۱۰۰ اینچ در فاصله ۳ تا ۶ متر
▪ صدای فن خنکساز: ۲۲ دسیبل
▪ سازگاری با HD: بهطور کامل دارد
▪ ورودی دیجیتال: سه رابط HDMI ۱.۳
▪ نسبت کنتراست: ۶۰ هزار به یک
▪ شدت روشنایی: ۶۰۰/۱ نیتس
▪ مصرف انرژی: ۲۴۰ وات
▪ وزن: ۳/۷ کیلوگرم
▪ ابعاد: ۴۷۰ ×۱۳۰ × ۳۰۰ میلیمتر
▪ قیمت لامپ: ۴۰۰ دلار
▪ قیمت جهانی: ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ دلار
▪ ارزیابی فنی
▪ طراحی بدنه: خوب (۷ از ۱۰)
▪ امکانات: عالی (۱۰ از ۱۰)
▪ کیفیت تصویر: عالی (۹ از ۱۰)
▪ ارزش قیمت: عالی (۱۰ از ۱۰)
▪ امتیاز کلی: عالی (۱۰ از ۱۰)
منبع : هفتهنامه بزرگراه فناوری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست