شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا
چگونه روشنفکران از سارتر بریدند؟
![چگونه روشنفکران از سارتر بریدند؟](/mag/i/2/85y7j.jpg)
دلایل هرچه بودند آثار واقعی بهجای گذاشتند. در عرض چندسال، روشنفکرانی که بر عقیده سارتر صحه گذاشته بودند، که میگفت:«مارکسیسم، افق ایدهآل است»، کمکم تایید کردند که ممکن است توتالیتاریسم کمونیستی در آن افق بیفتد و یک اتفاق تاریخی نباشد. و آنهایی که با کلاسهای درس، بخشهای بیمارستان و دفترهای کار، بهعنوان اردوگاههای کار اجباری تغییرشکلداده برخورد میکردند، حالا با امور واقعی مواجه میشدند. در پایان دهه۷۰، با انتشار آثار «فیلسوفان جدید» مانند آندره گلاکسمن («متفکران بزرگ»-۱۹۷۷) و برنارد هنری لویی(«بربریسم با چهرهای انسانی»-۱۹۷۷)، سرانجام سابقه عمومی کمونیسمِ پس از جنگ، بهعنوان موضوع بحثهای صریح همگانی مطرح شد و نگاه معتدلتر به جوامع لیبرال غربی ممکن شد: «دوره تردید»، تمام شده بود.
انتخاب میتران بهعنوان رئیسجمهور در ۱۹۸۱و ورود همزمان اولین ائتلاف سوسیالیست به مجلس پس از جنگ، مانند سنگ بنای آخر این پیشرفت عمل کرد. در یک سطح، سالهای ریاست جمهوری میتران سبب هنجارسازیهای لیبرالی در جمهوری پنجم شد و آن را از نفوذ دوگل و احزاب محافظهکاری برهاند که زیر نام او از سال ۱۹۸۵ فرانسه را اداره میکردند. ولی اگر نگاه عمیقتری به مسئله داشته باشیم، انتخاب میتران و سوسیالیستها در واقع نشاندهنده نزدیکی و آشتی میان سنت انقلابی ملت و تاسیسات لیبرال جمهوری پنجم بود. علاوه بر ایجاد جناح چپ قدرتمند، ریاستجمهوری میتران پایانی بود بر لیبرالیسم سیاسی و آغازی برای یک جمهوری «میانهرو».
تغییرات فضای روشنفکری فرانسه در طول ۱۵سال گذشته، بهاندازه دگرگونیهای صحنه سیاسی عمیق بوده است. مشخصترین این تغییرات، رویگردانی از اصول هگلی، مارکسیستی و ساختارگرایانهای است که تغذیهکننده روشنفکران پساجنگی برای تحقیر لیبرالیسم بودند؛ این جریان، تقریبا در تمام جهان روی داده است. این تغییر، همچنین باعث شکلگیری تصوری معین از خود روشنفکران همچون «متفکران بزرگ» شد که فلسفه تاریخ یا تئوری قدرتشان، به آنها اعتباری میبخشد تا در مورد وقایع سیاسی روز، قضاوتهای مقتدرانهای کنند. این تصویر از فیلسوفان فرانسوی، ممکن است هنوز در برخی دانشگاههای انگلیسی یا آمریکایی طرفدارانی داشته باشد، اما در فرانسه کاملا از بینرفته است. و در نتیجه، فضا، برای تاملات بیش و جدیتر در مورد سیاست و دوران لیبرالیای مهیا گشته است که فرانسه اکنون به آن وارد شده است. در طول دهه ۱۹۸۰، بحثهای مربوط به فلسفه سیاسی در کتابهایی گرد آمده بود که ۱۰سال قبل از آن نوشته ولی چاپنشده یا خواندهنشده مانده بودند: مطالعات متفکران سیاسی زمان گذشته، رسالات تئوریک حقوق بشری، مقالات راجع به دولت لیبرال و اجتماع، حتی ترجمههایی از فلسفه اخلاقی و سیاسی آنگلو_آمریکایی در مورد تنوع «فلسفه تحلیلی». شماری پژوهشهای مهمِ تازه هم پیدا شدند که همه در مورد جامعه معاصر لیبرال و مشکلاتاش صحبت میکردند.
با اینحال، شاید بهنظر برسد مقصود از این حرف، هر چیز دیگری باشد مثل اتفاق آرای لیبرالی در اندیشههای سیاسی امروز فرانسه. متفکران فرانسوی معدودی هستند که خود را کاملا، و تعداد کمتری خود را از نوع آمریکایی یا انگلیسی، لیبرال میدانند. درحالیکه برای یک سیاستمدار آمریکایی یا انگلیسی دفاع از یک متد لیبرالیستی، اصلا غیرعادی نمینماید، فلسفه سیاسی اخیر فرانسه، بیشتر فرعی و بسیار معرفتی بوده تا توسعهبخش و برنامهای. در حقیقت، یک نوع جو بیگانگی وجود دارد که با تحلیلهای فرانسوی از جامعه لیبرال همراه میگردد و مثل این است که آنها در لیبرالیسم بودند، ولی نه بهعنوان جزئی از آن. وجهی دیگر از اندیشههای معاصر فرانسه، آن را بیشتر از تفکرات آمریکایی و انگلیسی جدا میکند، که ریشه آن را باید در پدیده «ناسیونالیسم فلسفی» جستوجو کرد. این مسئله، خصیصه تاریخی فلسفه فرانسوی و وابستگی آن با انقلاب فرانسه است.
از زمان انقلاب، اندیشههای سیاسی فرانسوی، «از نظر تاریخیْ آگاهانه» بودهاند. اما رابطه میان فلسفه سیاسی و تاریخ چه میتواند باشد؟ آیا فلسفه سیاسی تنها بهعنوان تاملات سیستماتیک بر تاریخ تعریف میشود که شامل تاریخ اندیشه هم هست؟ آیا بحرانهایی تاریخی وجود دارند که بعد از آنها، برخی آلترناتیوهای سیاسی در واقع غیرقابل بررسی شوند؟ یا اینکه، آیا فلسفه سیاسی دقیقا همان غلبه عقلی چنان«هوشیاریهای تاریخی» غلطی است؟ این سوالات از زمان روسو و هگل با فلسفه غرب همراه بودهاند. اما فرانسویان برای فهم آن دوره از تاریخشان که بهنظر تمامشده میآید و همچنین دورهای که بهتازگی آغاز شده، مجبور بودند دوباره با تمام این سوالات روبهرو شوند.
مارک لیلا
ترجمه: بهار خسور و کیانا حسینی
ترجمه: بهار خسور و کیانا حسینی
منبع : روزنامه کارگزاران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست