سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

انتخابات دهم مربعی مختلف الاضلاع


انتخابات دهم مربعی مختلف الاضلاع
در تشریح موضوع مقاله که طبعا" موضوع بحث ما هم هست ، با ید ابراز داشت که این دوره از نگاه این قلم به مربعی مختلف الاضلاع نام گرفته و بیشتر بدلیل آنست که در این دوره ما با چهار کاندیدا مواجه می شویم و البته هر کدام نیز دارای پتانسیل های خاص خودند . دکتر محمود احمدی نژاد ار چهره هایی است که چهار سال پیش با تدوین برنامه های اساسی خود از سوی مردم بعنوان رییس جمهور کشور انتخاب گردید . اگر چه ریاست جمهوری کشور با لحاظ کردن شعارهایی اساسی به مثابه ی عدالت محوری و عدالت گستری وارد صحنه ی انتخابات شد ، ولی تحت هر شرایطی توانست از دیگر کاندیدا پیشه گیرد و بعنوان رییس قوه ی مجریه انتخاب شود . وی در طول چهار سال صرف نظر از مسایل حاشیه ای خدماتی را به انجام رسانده است که قاعدتا"در دایره ی واقعیات بدور نیست اما انتقادات سازنده و برنامه هایی که در طول این چهار سال عملی نشد جامعه را دچار نوسان فرهنگی و اقتصادی نمود از موارد محل بحث است . تورم و بیکاری که بطور ریشه ای در جان ملت ایران رخنه کرده شاید گفت در این چهار سال قوت بیشتری را گرفته که این مهم را می توان با حضور در بطن جامعه ایران به وفورمشاهده کرد .
از دیگر کارهایی که در طول این چهار سال در دایره ی عمل قرار نگرفت طرح تحول اقتصادی بود که با انجام مراحل مقدماتی آن مقرر گردید د رآبانماه سال ۱۳۸۷ عملی گردد که متاسفانه هنوز هم خبری از آن نیست و دیگر رشد تصاعدی مسکن و عدم اخذ زمین های ۹۹ ساله بود که علیرغم تشکیل مراحل مقدماتی مردود اعلام شد و نکته ی دیگر عدم رشد تعالی فرهنگ و هنر وچاپ کتاب که در این چهار سال کمتر به چشم می خورد . آن سوی مسله سه کاندیدای لصلاح طلب می باشند که البته دکتر محسن رضایی دبیر تشخیص مصلحت نظام با دیدگاه هایی مختلف و متنوع و در ابعاد ی متوازن با دو کاندیدای دیگر پا در عرصه ی انتخابات گذاشته . بنابراین اگر چه دکتر رضایی به اصلاح طلبان نزدیکتر است ولی دیدگاه های آن برای کرسی قوه ی مجریه صریح تر و مجزا تر به نظر می آید . کما این که د رمجموع نقاط مشترک آن با اصلاح طلبان بیشتر احساس می شود . جناب اقای کروبی از دیگر کاندیدای دوره ی دهم بوده که با شعار ملی و خدمات سازنده ملی با تشکیل حزب اعتماد ملی و استفاده از نخبگان و مدیران و صاحب نظران حوزه ی دانشگاه پا به عرصه ی انتخابات گذاشته و البته نگاه سیاسی و ملی آن نیز طبعا" ریشه در اجماع اصلاح طلبان را نشان می دهد . جناب اقای میر حسین موسوی از دیگر کاندیدای مد نظر است .
مهندس موسوی از جمله سیاسیون دوران انقلاب و جنگ به شمار می آید که گمان می رود کارنامه ی ان در زمان جنگ بعنوان نخست وزیر کشور استعانتی منتج و بدور بودن آن از سیاست به مدت ۲۰ سال و اعلام شعارهایی ملی گرا و سازنده و جهان وطن از فاکتور های مهم و کارگشای او مبنی بر حضورش در انتخابات دوره ی دهم به شمار می آیند . با این تعابیر این دورره بر خلاف دوره های قبل از چند ویژگی بارز بهره می جوید . نخست این که ستاد انتخابات کشور برنامه ای را تحت عنوان مناظره در شبکه ی سه سیما گذاشته که کاندیدا در این برنامه به طرح دیدگاه های خود و تبادل نظر و حلاجی دیدگاه های همدیگر می پردازند که نگارنده این مقوله تصورش بر این است که این نوع روش از مهمترین و کار آمد ترین اصول د رانتخابات است . بدین سان که مردم در ملا عام و به طور زنده خیلی از مسایل سیاسی و ... را به عینه دریافت می دارند و در ثانی تجزیه و تحلیل عملکرد کاندیدا چه از حیث فردی و چه از لحاظ اجتماعی است که این مهم نیز می تواند نقطه ی عطفی در سیاست کشور و بطن جامعه باشد . دوم این که در این دوره مربعی تشکیل شده که در دوره های قبل بدین صورت نبود . چه این که در این مربع چهار ضلعی سه ضلع آن مساوی و ضلع چهارم آن با این سه ضلع فرق می کند . لذا این مهم هم بدین سان است که در این دوره هدف اصلی اجماع اصلاح طلبان بوده که تحت هر شرایطی می خواهند ، سکاندار قوه ی مجریه شوند و البته این آرزو نیز دور از دسترس نیست .لذا بدیهی است که عنوان داریم سی سال از عمر انقلاب اسلامی ایران راپشت سر گذاشته ایم .همانطور که می دانیم انقلاب اسلامی بر محور سه شعار اساسی به نام استقلال ، آزادی و جمهوری اسلامی شکل گرفت .
چه بسا اپوزیسیون های مختلفی که در داخل و خارج از کشور در عدم شکل و ساماندهی این انقلاب سعی و تلاش مضاعف داشتند اما نتیجه ای حاصل نشد . لذا انچه بسیار مهم تر به نظر می اید شاید بتوان گفت اهمیت و حساسیت خاصی است که مردم ایران نسبت به انتخابات دوره ی دهم از خود به نمایش گذاشته اند که با جانبداری از کاندیدای مدنظر بر این اهمیت و حساسیت افزوده اند. ملت ایران از معدود ملل متعهد و معتقدی به شمار می اید که در ازمنه ی تاریخ همیشه حماسه و پیروزیهای چشم گیری را آفریده و در ثانی تمدن و فرهنگ کهن این ملت است که به مانند نگینی بر کره ی خاکی خود نمایی می کند و مهمتر این که اصالت و آریایی بودن ملت ایران نیز از دیگر فاکتورهای مهم و سرنوشت ساز است . چرا که نجابت و از خود گذشتگی و رفتارهای عاطفی و منطقی و معقول این ملت ریشه در قوم آریا و روحیات اساسی این قوم را بازگو می کند . با این تعابیر دو نکته ی بسیار مهم که ذکر آن رفت همان اهمیت و حساسیت دوره ی دهم انتخابات ریاست جمهوری است که به نظر می آید از دیگر دوره ها این دو ویژگی چربش بیشتری را از خود نشان می دهند . اهمیت به خاطر این که ایران از لحاظ قدرت نظامی به قطب های جهان مبدل شده و حساسیت بدین سان که فناوری و تکنو لوژی و پیوستن به کشورهای هسته ای صلح آمیز از دیگر ویژگیهای و امتیازات مهم کشور ایران است . لذا چه باید کرد و چگونه باید این دو ویژگی بارز را حفظ نمود شاید گفت منوط به چند ویژگی لازم را می طلبد که بایستی از سوی ریاست جمهوری دوره ی دهم لحاظ گردد .
نخست ایجاد وحدت و هم اندیشی هر چه بیشتر در بین نظام و آحاد مردم که این مهم می تواند قاعده ی دمکراسی را از نظر به سوی عملی سازنده روانه کند . دوم این که مدیریت بحران اقتصادی کشور از دیگر مواردی است که طبعا" نیاز به مشارکت نخبگان و دکترین اقتصادی را می طلبد . سوم این که مردم ایران همیشه پر شور و متعهد و هدفمند و با شعور و بینش در هر انتخاباتی ظاهر شده و قدرت و هیمنه ی خود را به همه ی جهانیان نشان داده اند بنابراین حفظ این ویژ گی ها از سوی سیاستمداران و سیاستگذاران نظام امری حیاتی و منتج است . چهارم لین که ما در دایره ی قوه ی مجریه نیاز به یک سیاست فرهنگی و فرهنگ سیاسی را می طلبیم که این دو می توانند در جهت ترقی و تعالی کشور در زمینه های مختلف کار گشا باشند .
پنجم این که شعار گرایی و مدنیت دادن به فرهنگ تئو.ریک ار جمله متد هایی به شمار می ایند که دیگر تحت هیچ شرایطی جامعه را هدایت نخواهند کرد لذا مهم تر می تواند نظر کارشناسانه و متخصص به عمل گرایی و اتحاد عملی باشد . ششم برون رفت از دایره ی تورم و بیکاری است که بایستی به این دو مقوله سیاستمداران نگاهی جامع به فرهنگ واقع گرایی و واقع بینی داشته و مرهمی سازنده را در جهت بهبود این دو زخم کهنه یعنی بیکاری و تورم پیدا کنند . و هفتم رهایی از فرهنگ تخریب و پیوستن به عملکرد واقعی دولت های پیشین و رفع معایب آنها از مهمترین موارد در رشد و بالندگی کشور در ابعاد متفاوت است .حاصل این که نگارنده اگر چه بعنوان یک روزنامه نگار و البته نویسنده و شاعر در صدد برآمد تا که چند سطری را در این زمینه تدوین نماید اما آنچه که مهم است می تواند درایت و تعهد جامعه ایران باشد که تحت هر شرایطی همیشه در همه ی صحنه ها حضورشان پر شور و سبز بوده و هرگز از کاستی ارادت خود به نظام حتی به اندازه ی ذره ای مشاهده نشده ، لذا این درایت و تعهد از نعمات بی بدیلی است که بر خلاف دیگر دوره ها با ید بی کم و کاست توسط دولت دهم عملی گردد ، وگرنه منویات مردم خود معترض وضعیت شرایط موجود جامعه است .
عابدین پاپی
نویسنده شاعر و روزنامه نگار