جمعه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۴ / 9 May, 2025
مجله ویستا

چرایی فضاسازی غرب برای ابهام افکنی در پیشرفت هسته ای ایران


چرایی فضاسازی غرب برای ابهام افکنی در پیشرفت هسته ای ایران
اعلام خبر خوش هسته‌ای و رسیدن ایران به مرحله تولید سوخت هسته‌ای در مقیاس صنعتی بار دیگر مسئله هسته‌ای را به اولویت اول تبلیغی رسانه‌های غربی درباره مسائل ایران تبدیل کرد به گونه‌ای که موضوع بازداشت و آزادی نظامیان انگلیسی در حاشیه قرار گرفت. با بررسی و تحلیل فضاسازی این رسانه‌ها درباره اعلام خبر رسیدن ایران به مرحله تولید صنعتی سوخت هسته‌ای می‌توان دریافت که آنها با تمرکز و محوریت خاصی سناریوی تبلیغی " ایجاد ابهام و تردید در پیشرفت هسته‌ای ایران " را پیگیری می‌کنند.
رسانه‌های غربی یا همسو با اهداف غرب، به منظور تاثیر‌گذاری و کارآمدی این سناریوی تبلیغی به جریان سازی همه جانبه برای کم اهمیت جلوه دادن و بی اعتبار ساختن روز ملی فن آوری هسته‌ای و پیشرفت هسته‌ای ایران روی آورده‌‌اند و به صورت همسو و هدفمند و با بهره‌گیری از تکنیک‌های جنگ روانی از جمله تحریف‌‌، وانمایی ، محتوا زدایی، شبیه سازی و به ویژه تکنیک خبری جهت دار کردن هدفمند اخبار می‌کوشند تا مرز میان واقعیت و واقعیت‌نما را بیش از پیش کمرنگ نمایند و موضوع رسیدن به مرحله تولید صنعتی سوخت هسته‌ای را زیر سوال ببرند .
این رسانه‌ها در پیشبرد این سناریوی تبلیغی بر اساس دیدگاهی کلان نگر، ‌تاریخی و ترتیبی ، گزارش‌های خبری به ظاهر شفاف و بی طرفانه درباره مسئله هسته ای ایران را به گونه‌ای در کنار هم قرار می‌دهند که ذهن مخاطب را به سمت و سوی گزاره‌های تبلیغی مورد نظر خود یعنی "ادعای تلاش ایران برای تولید تسلیحات اتمی" و همچنین" تردید در پیشرفت هسته‌ای ایران " هدایت ‌کنند. به تعبیر دیگر رسانه‌های خبری با استمرار خبر‌رسانی برای ایجاد تردید در پیشرفت هسته ای ایران، ذهن و احساس را به تاریکخانه‌ای می‌برند که خروج از آن شاید به سادگی مقدور نباشد .
در مجموع در جمع بندی فضای تبلیغی رسانه‌های غربی درباره خبر رسیدن ایران به مرحله تولید صنعتی سوخت هسته ای می‌توان گفت که این رسانه‌ها این خبر را نه چندان خوش ، نمایشی و اغراق‌آمیز توصیف کردند . در همین راستا ضمن تاکید بر ادعای مشکلات فنی ایران در پیشبرد برنامه هسته‌ای ، مدعی شدند که خبر خوش هسته‌ای ،‌غافلگیرکننده و جدید نبوده است و ناگفته‌ها درباره مسائل فنی تولید صنعتی اورانیوم و همچنین تعداد سانتریفیوژها همچنان باقی مانده است.
در بررسی علل و چرایی فضاسازی هدفمند رسانه‌های غربی برای ایجاد ابهام و تردید در پیشرفت هسته ای ایران به چند نکته می‌توان اشاره کرد‌.
۱) مقابله با پیشرفت و اقتدار علمی ایران:
"ایجاد یاس و ناامیدی در مردم ایران" از اهداف جنگ روانی محافل سیاسی و رسانه‌ای غرب است .به نظر می‌رسد این رسانه‌ها به صورت هدفمند می‌کوشند با تردید در پیشرفت هسته ای ایران و همچنین پیوستن ایران به باشگاه هسته‌ای ، اعتماد به نفس مردم برای ایجاد کشوری مرفه و برخوردار از پیشرفت های علمی را تضعیف کنند .مقام معظم رهبری در بیانات هوشمندانه و خردمندانه اولین روز سال ۱۳۸۶ در اجتماع زائران حرم مطهر رضوی «جنگ روانی»، «جنگ اقتصادی» و «مقابله با پیشرفت و اقتدار علمی ملت ایران» را سه روش عمده دشمنان خواندند. ایشان همچنین مرعوب کردن مسئولان و نخبگان ، تضعیف اراده عمومی ، تلقین مکرر مطالب غیرواقعی برای تغییر درک مردم از واقعیات جامعه، تضعیف اعتماد به نفس مردم ، سست کردن وحدت مردم و مسئولان و دامن زدن به اختلافات قومی، مذهبی، سیاسی و صنفی، را از جمله اهداف جنگ روانی دشمنان دانستند.
۲) تلاش برای کاهش قدرت چانه زنی ایران :
نسبت روشنی میان میزان پیشرفت فنی ایران و ارتقای توان چانه زنی ایران درباره مسئله هسته‌ای وجود دارد و ایران برای پیشبرد موضع خود درباره مسئله هسته‌ای چاره‌ای جز پیشرفت فنی درباره مسئله هسته‌ای ندارد . به نظر می‌رسد رسانه‌های غربی با فضاسازی هدفمند و زیر سوال بردن توانمندی ایران در تولید سوخت هسته‌ای می‌کوشند از به رسیمت شناختن ایران به عنوان کشور عضو باشگاه هسته‌ای جلوگیری کنند و در عین حال توان چانه‌زنی ایران درباره مسئله هسته ای را کاهش دهند.
۳) قرار دادن ایران در مقابل جامعه جهانی و سازمان ملل:
ایجاد اجماع جهانی علیه برنامه هسته‌ای ایران از استراتژی‌ها تبلیغی ثابت محافل سیاسی و رسانه‌ای غرب است و این رسانه‌ها از هر موضوعی برای پیشبرد این رویکرد تبلیغی بهره می‌گیرند . در مقطع کنونی نیز رسانه‌های غربی به صورت هدفمند می‌کوشند حق قانونی ایران در تولید سوخت هسته ای را به صورت نوعی رویارویی ایران با غرب و قطعنامه‌های سازمان ملل جلوه دهند. این در حالی است که ایران بر اساس مقرارت ان پی تی از حق تولید سوخت هسته‌ای برخوردار است .
۴) تاثیرگذاری هدفمند بر موضع هسته‌ای ایران :
رسانه‌های غربی با قرینه‌سازی و همسان سازی رویکرد ایران در بازداشت و آزادی نظامیان انگلیسی با اعلام خبر رسیدن ایران به مرحله تولید صنعتی سوخت هسته‌ای می‌کوشند این نتیجه‌گیری را القاء کنند که: "ایران احتمالا به مانند ماجرای آزادی نظامیان انگلیسی ، به طور غیرمنتظره دست از غنی سازی اورانیوم خواهد کشید.
علی اکبر هراتی
منبع : سایت الف