یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا
افزایش فشار خون بعلت بارداری
● افزایش فشار خون در دوران بارداری چیست؟
اگر بعد از هفته بیستم بارداری دچار افزایش فشار خون شدید ولی پروتئین در ادرار وجود نداشت تشخیص عبارتست از "افزایش فشار خون بارداری" كه گاهی به نام "افزایش فشار خون به علت بارداری" خوانده می شود.
خانم هایـی كه بـعد از طـی نیمه اول بـارداری دچار افزایـش فشار خون می شوند و در ادرار پروتئین دارند دچار اختلال پیچیده ای هستند كه پره كلاپسی نامیده می شود. كسانیكه قبل از بارداری دچار فشار خون هستند و یا قبل از هفته بیستم بارداری به آن مبتلا می شوند دچار اختلالی هستند كه فشار خون مزمن نامیده می شود.
معمولاً افزایش فشار خون عبارتست از فشار برابر با ۹۰/۱۴۰ یا بیشتر حتی اگر یكی از این دو عدد افزایش یابد. این اختلال معمولاً هیچ علامت قابل توجهی ندارد مگر آنكه خیلی بالا رود.
● افزایش فشار خون بارداری چه تأثیری بر سلامت من و كودك من دارد؟
این امر بستگی به آن دارد كه هنگام ابتلا به افزایش فشار خون چند ماه از بارداری گذشته است و فشار خون به چه میزان بالا می رود. هر چه فشار خون بالاتر باشد و هر چه زودتر شروع شود خطر بیشتر است. خوشبختانه كثر خانم هایی كه دچار افزایش فشار خون در دوران بارداری میشوند، به نوع خفیف آن مبتلا می گردند و تا نزدیك به اواخر دوران بارداری یعنی هفته ۳۷ این مشكل بوجود نمی آید. اگر شما نیز در این گروه قرار دارید، هنوز هم كمی خطر وجود دارد و ممكن است پزشك شما زایمان را القا كند و یا با سزارین جنین را بدنیا آورد ولی به غیر از آن شما و نوزادتان در معرض خطری بیش از آنچه با یك فشار خون طبیعی وجود دارد، نیستید.
با این حال از هر ۴ خانم مبتلا به افزایش فشار خون یك نفر در دوران بارداری، زایمان و یا بلافاصله بعد از آن مبتلا به پره كلاپسی می شود. خطر ایجاد پره كلامپسی در شرایطی كه افزایش فشار خون قبل از هفته ۳۰ ایجاد شده باشد دو برابر است. ابتلا به افزایش فشار خون بارداری خطرات دیگری نیز بدنبال دارد از قبیل: عقب افتادن رشد در داخل رحم، زایمان زودرس، پاره شدن جفت، و مرده زایی. به همین دلیل پزشك یا ماما از شما و جنین مراقبت كامل بعمل خواهد آورد.
● چگونه میتوان افزایش فشار خون بارداری را كنترل كرد؟
از آنجائیكه پرفشاری خون بر گردش خون جفت تأثیر می گذارد، هنگام تشخیص چنین علامتی پزشك یا ماما درخواست سونوگرافی می كند تا از رشد كافی جنین و میزان كافی مایع آمنیوتیك اطمینان حاصل كند. ممكن است یك سری آزمایشات بیو فیزیكی (BBP) نیز برای شما درخواست شود تا از سلامت جنین اطمینان حاصل گردد و در بعضی از موارد خاص درخواست سونوگرافی با داپلر می شود تا جریان خون جنین كنترل گردد. پزشك یا ماما ممكن است یك سری آزمایشات خون نیز درخواست كند و از شما بخواهد كه ادرار ۲۴ ساعته خود را جمع آوری كنید تا از نظر وجود پروتئین بررسی شود. (این آزمایش از آزمایش ادرار با نوارهای مخصوصی كه هنگام مراجعه برای مراقبت های دوران بارداری انجام می شود، دقیق تر است). این آزمایشات به پزشك كمك می كند تا در صورت وجود پره كلاپسی آنرا تشخیص دهد و هر نوع تغییر دیگر در وضعیت شما را در آینده تحت نظر قرار دهد. علاوه بر این ارزیابی اولیه، رسیدگی به افزایش فشار خون بستگی به میزان فشار خون و وضعیت جنین و نیز میزانی كه از بارداری شما گذشته است، خواهد داشت.
● افزایش خفیف فشار خون
اگر در هفته ۳۷ بارداری یا دیرتر به افزایش مختصر فشار خون مبتلا شدهاید، احتمالاً پزشك زایمان شما را القا خواهد كرد (و یا در صورتیكه جنین نتواند مراحل زایمان را تحمل كند و یا به علل دیگری زایمان طبیعی برای شما غیر ممكن باشد، جنین را با سزارین بدنیا خواهد آورد). اگر هنوز به هفتۀ ۳۷ بارداری نرسیدهاید ولی افزایش فشار خون خفیف است، ممكن است به مدت چند هفته بستری شوید تا تحت نظر قرار گیرید. پس از آن اگر وضع شما و جنین مناسب بود ممكن است مرخص شوید تا زندگی روزمره را از سر گیرید و یا تا حدی در منزل در حال استراحت مطلق باشید.
باید فواصل معاینات را كوتاهتر كنید تا فشارخون، وجود پروتئین در ادرار و هر گونه تغییر در وضع شما زود به زود كنترل شود. میتوان وضع جنین را با اندازهگیری هفتگی و یا هر دو هفته یكبار BPP و تستهای non stress از نزدیك كنترل كرد. با انجام تقریباً هر سه هفته یكبار سونوگرافی نیز میتوان رشد جنین را زیر نظر داشت.
بعلاوه ممكن است پزشك یا ماما از شما بخواهد تا حركات جنین را در هر روز بشمارید. این روش برای كنترل سلامت جنین در فواصل معاینات پیش از زایمان بسیار عمل مناسبی است. در صورتیكه متوجه شدید كه تعداد حركات كمتر از قبـل شده اسـت بلافاصـله به پزشك خود اطـلاع دهیـد.
اگر علائم پره كلامپسی (ورم، افزایش ناگهانی وزن، سردرد مداوم یا شدید، تغییرات دید، درد بالای شكم و یا حساسیت آن ناحیه و یا تهوع و استفراغ) و یا علائم پارگی جفت (لكه بینی یا خونریزی از واژن یا درد و حساس شدن رحم در لمس) در شما ایجاد شود باید فوراً مورد معاینه قرار گیرید. اگر شما یا جنین در معرض خطر جدی قرار گیرید احتمالاً در بیمارستان بستری خواهید شد و هر چه زودتر باید جنین بدنیا آید.
● افزایش شدید فشار خون
اگر فشارخون شما شدیداً افزایش یافته است (۱۱۰/۱۶۰ یا بیشتر) تحت درمان داروئی قرار خواهید گرفت تا فشارخون پائین آید و تا زمانِِ تولدِ نوزاد بستری خواهید شد. اگر در هفته ۳۴ بارداری یا بعد از آن قرار داشته باشید، زایمان را القا خواهند كرد و یا جنین را با سزارین بدنیا خواهند آورد. اگر هنوز به هفته ۳۴ بارداری نرسیدهاید به شما كورتیكوستروئید تجویز خواهد شد تا تكامل ریهها و سایر اعضای بدن جنین تسریع گردد.
اگر وضعیت شما رو به وخامت می رود و یا وزن جنین اضافه نمی شود احتمالاً زایمان القا خواهد شد و یا با كمك سزارین جنین بدنیا خواهد آمد، حتی اگر هنوز نارس باشد. اگر زایمان فوری لازم نباشد شما را در بیمارستان بستری خواهند كرد تا هم خودتان و هم جنین تحت نظر باشید و در عین حال جنین فرصت بیشتری برای تكامل خواهد داشت.
● آیا بعد از زایمان فشارخون به حد طبیعی میرسد؟
بعد از زایمان فشارخون شما دقیقاً كنترل خواهد شد و پزشك یا ماما بدقت شما را از نظر وخامت فشار خون و یا بروز پره كلامپسی تحت نظر خواهد گرفت. در صورتیكه علائم پره كلامپسی را در خود مشاهده كردید، خواه در منزل هستید و یا در بیمارستان، حتماً به او اطلاع دهید. به احتمال قوی یك هفته پس از زایمان فشارخون شما به حد طبیعی میرسد.
با این حال، در بعضی از خانمها فشارخون همچنان بالا باقی خواهد ماند. این بدان معناست كه شما احتمالاً همواره مبتلا به پرفشاری خون بودهاید ولی از آن بی خبر بودهاید. بارداری معمولاً باعث می شود كه فشارخون در پایان سه ماهه اول و در طول سه ماهه دوم پائین رود؛ بنابراین فشار خون مزمن بطور موقت مخفی می شود. اگر قبل از بارداری فشار خون خود را كنترل نكردهاید و اولین معاینه دوران بارداری در اواخر سه ماهه اول صورت گرفته است ممكن است تا اواخر دوران بارداری متوجه افزایش فشارخون نشوید.
منبع : نی نی سایت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست