شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

غذای جالینوسی


غذای جالینوسی
جالینوس و پیروانش نه تنها آنچه را كه ما گیاهان داروئی می‏نامیم، بلكه غذاها را هم به سرد و گرم، خشك و مرطوب تقسیم‏بندی می‏كردند. در نظام طب جالینوسی گوشت قرمز گرم بود، ماهی مرطوب، لوبیای تازه و سیب سرد و مرطوب، گندم عموما گرم و مرطوب، و...بود تلقی آن بود كه مصرف غذاها اثر مستقیمی روی اخلاط چهارگانه: خون، بلغم، صفرا، و سودا، می‏گذارد.
مثلا، خوردن مقدار زیادی غذاهای سرد و مرطوب باعث برانگیخته شدن بلغم و در نتیجه آبریزش می‏شود. از سوی دیگر، خوردن زیاد غذاهای گرم و خشك برانگیزنده صفراست و موجب بیماری‏های كبدی و پوستی می‏شود. كدبانوی قرون وسطائی به صورت خودكار ماهیت اجزای مختلف غذا را با هم متعادل می‏كرد. ماهی را با رازیانه «گرم و خشك» می‏پخت، یا به لوبیای «سرد و مرطوب» فلفل اضافه می‏كرد و فكر استفاده از توت‌فرنگی در میانه فصل زمستان، كاری كه ما امروزه می‏توانیم بكنیم، برای او وحشت آور بود؛ زیرا چنین میوه سردی اگردر چنان زمانی خورده شود قطعا باعث سرماخوردن معده می‏شود. ما امروزه این حس تعادل را از دست داده‏ایم و بدون توجه به آب و هوا هر غذائی را می‏خوریم.
منبع : واحد مرکزی خبر