چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آهسته شتاب کن!


خواندن این متن بیشتر از ۳ دقیقه وقت شما را نخواهد گرفت. پس لطفا بخوانید:
۱۸سال پیش من در شركت سوئدی ولوو استخدام شدم. كار كردن در این شركت تجربه جالبی برای من به وجود آورده است. اینجا هر پروژه‌ای حداقل ٢ سال طول می‌كشد تا نهایی شود، حتی اگر ایده ساده و واضحی باشد. این قانون اینجاست.
جهانی شدن باعث شده است كه همه ما در جست‌وجوی نتایج فوری و آنی باشیم. و این مشخصا با حركت كند سوئدی‌ها در تناقض است. آنها معمولا تعداد زیادی جلسه برگزار می‌كنند، بحث می‌كنند، بحث می‌كنند، بحث می‌كنند و خیلی به آرامی كاری را پیش می‌برند. ولی در انتها، این شیوه همیشه به نتایج بهتری می‌انجامد.
به عبارت دیگر:
۱- سوئد در حدود ۴۵۰۰۰۰ كیلومتر مربع وسعت دارد.
۲- سوئد حدود ۹ میلیون جمعیت دارد.
٣- استكهلم، پایتخت سوئد كه به پایتخت اسكاندیناوی نیز مشهور است حدود ۷۸۰۰۰ نفر جمعیت دارد.
۴- ولوو، اسكانیا، ساب، الكترولوكس و اریكسون، برخی از شركت‌های تولیدی سوئد هستند.
اولین روزهایی كه در سوئد بودم، یكی از همكارانم هر روز صبح با ماشینش مرا از هتل برمی‌داشت و به محل كار می‌برد. ماه سپتامبر بود و هوا كمی سرد و برفی. ما صبح‌ها زود به كارخانه می‌رسیدیم و همكارم ماشینش را در نقطه دوری نسبت به ورودی ساختمان پارك می‌كرد. در آن زمان، ٢٠٠٠ كارمند ولوو با ماشین شخصی به سر كار می‌آمدند.
روز اول، من چیزی نگفتم، همین طور روز دوم و سوم. روز چهارم به همكارم گفتم: آیا جای پارك ثابتی داری؟ چرا ماشینت را این قدر دور از در ورودی پارك می‌كنی در حالی كه جلوتر هم جای پارك هست؟
او در جواب گفت: برای این كه ما زود می‌رسیم و وقت برای پیاده ‌رفتن داریم. این جاها را باید برای كسانی بگذاریم كه دیرتر می‌رسند و احتیاج به جای پاركی نزدیك‌تر به در ورودی دارند تا به موقع به سركارشان برسند. تو این طور فكر نمی‌كنی؟
میزان شرمندگی مرا خودتان حدس بزنید.
این روزها، جنبشی در اروپا راه افتاده به نام غذای آهسته (Slow Food). این جنبش می‌گوید كه مردم باید به آهستگی بخورند و بیاشامند، وقت كافی برای چشیدن غذایشان داشته باشند، و بدون هرگونه عجله و شتابی با افراد خانواده و دوستانشان وقت بگذرانند. غذای آهسته در نقطه مقابل غذای سریع (Fast Food) و الزاماتی كه در سبك زندگی به همراه دارد قرار می‌گیرد. غذای آهسته پایه جنبش بزرگتری است كه توسط مجله بیزنس طرح شده و یك «اروپای آهسته» نامیده شده است. این جنبش اساساً حس شتاب و دیوانگی به وجود آمده بر اثر نهضت جهانی شدن را زیر سوال می‌برد. نهضتی كه كمیت را جایگزین كیفیت در همه شئون زندگی ما كرده است.
مردم فرانسه با وجودی كه ٣٥ ساعت در هفته كار می‌كنند اما از آمریكائی‌ها و انگلیسی‌ها مولدترند. آلمانی‌ها ساعت كار هفتگی را به ۲۸.۸ ساعت تقلیل داده‌اند و مشاهده كرده‌اند كه بهره‌وری و قدرت تولیدشان ٢٠درصد افزایش یافته است. این گرایش به آهستگی و كندكردن جریان شتاب آلود زندگی، حتی نظر آمریكائی‌ها را هم جلب كرده است.
البته این گرایش به عدم شتاب، به معنی كمتر كار كردن یا بهره‌وری كمتر نیست. بلكه به معنی انجام كارها با كیفیت، بهره‌وری و كمال بیشتر، با توجه بیشتر به جزئیات و با استرس كمتر است. به معنی برقراری مجدّد ارزش‌های خانوادگی و به دست آوردن زمان آزاد و فراغت بیشتر است. به معنی چسبیدن به حال در مقابل آینده نامعلوم و تعریف نشده است. به معنی بها دادن به یكی از اساسی‌ترین ارزش‌های انسانی یعنی ساده زندگی كردن است.
هدف جنبش آهستگی، محیط‌های كاری كم تنش‌تر، شادتر و مولدتری است كه در آن‌، انسان‌ها از انجام دادن كاری كه چگونگی انجام دادنش را به خوبی بلدند، لذت می‌برند. اكنون زمان آن فرا رسیده است كه توقف كنیم و درباره این كه چگونه شركت‌ها به تولید محصولاتی با كیفیت بهتر، در یك محیط آرامتر و بی‌شتاب و با بهره‌وری بیشتر نیاز دارند، فكر كنیم.
بسیاری از ما زندگی خود را به دویدن در پشت سر زمان می‌گذرانیم اما تنها هنگامی به آن می‌رسیم كه بر اثر سكته قلبی یا در یك تصادف رانندگی به خاطر عجله برای سر وقت رسیدن به سر قراری، بمیریم.
بسیاری از ما آنقدر نگران و مضطرب زندگی خود در آینده هستیم كه زندگی خود در حال حاضر، یعنی تنها زمانی را كه واقعا وجود دارد فراموش می‌كنیم.
همه ما در سراسر جهان، زمان برابری در اختیار داریم. هیچكس بیشتر یا كمتر ندارد. تفاوت در این است كه هر یك از ما با زمانی كه در اختیار داریم چكار می‌كنیم. ما نیاز داریم كه هر لحظه را زندگی كنیم. به گفته جان ‌لنون، خواننده معروف: زندگی آن چیزی است كه برای تو اتفاق می‌افتد، در حالی كه تو سرگرم برنامه‌ریزی‌های دیگری هستی.
به شما به خاطر این كه تا پایان این مطلب را خواندید تبریك می‌گوییم. بسیاری هستند كه برای هدر ندادن زمان، از وسط مطلب آن را رها می‌كنند تا از قافله جهانی شدن عقب نمانند!
منبع : همشهری