پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تدوین نقشه‌ی جامع علمی نظام سلامت به‌روش آینده‌نگاری


تدوین نقشه‌ی جامع علمی نظام سلامت به‌روش آینده‌نگاری
پروژه‌ی "آینده‌نگاری علم و فناوری در نظام سلامت" که مرکز تحقیق و توسعه سیاست‌های دانشگاه در نظام سلامت، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران اجرای آن را برعهده دارد، می‌کوشد نقشه‌ی علمی نظام سلامت را همراه با ۱۵ برنامه‌ی موضوعی مستقل تدوین نماید. افق این پروژه‌ی آینده‌نگاری، افق چشم‌انداز ملی ـ ۱۴۰۴ ـ و رویکرد اصلی آن، رویکرد پانل می‌باشد. در جریان این پروژه، ۱۵ کارگروه تخصصی تشکیل شده است که با استفاده از تکنیک‌های مختلفی مانند پویش افقی (به‌عنوان تکنیک اصلی)، و پرسش‌نامه، تحلیل روند و ترازیابی به‌عنوان رویکردهای مکمل، نقشه‌ی جامع علمی نظام سلامت را تدوین نمایند. در این پروژه‌ی آینده‌نگاری، اندیشکده آصف نقش "تسهیل‌گر" را برعهده دارد. آن‌چه پیش رو دارید، مشروح بحثی با عنوان "تدوین نقشه‌ی جامع علمی نظام سلامت به‌روش آینده‌نگاری؛ رویکردها، ابزارها، تکالیف و خروجی‌ها" است که اوایل آذرماه، از سوی اندیشکده درهمایش مقدماتی رئیسان و دبیران کارگروه‌ها ارایه شده است.
این ارایه سه محور کلی دارد. محور نخست، به تبیین مفاهیمی از جمله سیاست علمی، سیاست علم و فناوری و نقشه‌ی جامع علمی می‌پردازد، و ضمن ارایه‌ی ۴ تعریف از نقشه‌ی جامع علمی از ۴ منظر مختلف، ویژگی‌های یک نقشه‌ی علمی اثربخش را نیز بر می‌شمارد.
در محور دوم، پس از معرفی اجمالی آینده‌پژوهی، نوبت به "آینده‌نگاری" و مزایای آن می‌رسد. در ادامه، رویکردهای مناسب آینده‌نگاری برای نیل به خروجی‌های مختلف معرفی شده و پنج رویکرد پویش افقی، دلفی، تحلیل روند، ترازیابی و پرسش‌نامه شرح داده می‌شود.
در محور سوم نیز تصویری اجمالی از پروژه‌ی آینده‌نگاری علم و فناوری در نظام سلامت ترسیم می‌شود.
منبع : اندیشکده صنعت و فناوری (آصف)