جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا


قلعه سموران ، روستای رودفرق ، جیرفت


قلعه سموران كه از سنگ‌‌های مرمر متمایل به قرمز ساخته شده؛ در فاصله 3 كیلومتری شمال غربی روستای رود فرق و در 60 كیلومتری شرق شهر جیرفت بر فراز كوهی احداث شده است.
دیواره بالای كوه كه حدود هزار مترمربع می‌باشد از صخره‌ها و پرتگاه‌های طبیعی تشكیل گردیده است. در قسمت‌هایی كه امكان نفوذ دشمن می‌رفته، دیواری بلند شامل دو دروازه در ضلع شمالی و ضلع جنوبی با 12 برج دیده‌بانی احداث شده است. طول بالای قلعه یك كیلومتر و عرض متوسط آن حدود 150 متر است. آثار بناهای ویران قلعه با پی‌های سنگی و آجری در ابعاد 21×21 و قطر 3 سانتی‌متر به فراوانی دیده می‌شود. در ارتفاع 200 متری بالای قلعه، ‌دیوار سنگی دیگری با ملاط آهك وجود دارد كه دور تا دور قلعه احداث شده است. كناره درونی دیواره سنگی بالای قلعه، محل نگهداری اسب‌ها بوده است كه هنوز آخورهای آن موجود است. آثار، استحكام و موقعیت قلعه بینندگان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
چاه نسبتاً عمیق قلعه با گذشت قرن‌های متمادی و ‌آسیب‌های فراوان هنوز عمق خود را حفظ كرده و طرز سنگ‌چینی كناره‌های آن بسیار جالب توجه است.
بالای قلعه دو حوض قرار دارد كه آب باران را جمع می‌كرده است. حوض بزرگ 20 متر طول و 8 متر عرض و 3 متر عمق دارد و چهار ستون سنگی در داخل آن قرار گرفته كه روی آن را برای رفع آلودگی می‌پوشانده‌اند. دیواره آجری حوض با روكش ظریفی از ماسه و آهك ساخته شده و حوض كوچك‌تر هم در فاصله نزدیك و بالاتر از حوض اصلی قرار گرفته است.
ساختمان قلعه سموران به قرون قبل از اسلام تعلق دارد، ولی در قرون اولیه اسلامی بازسازی شد و در دوران حكومت سلجوقیان قلعه مشهوری بوده است. قلعه سموران به علت استحكام و موقعیت طبیعی شباهت زیادی به قلاع اسماعیلیه دارد و شاید مدت‌‌ها مورد استفاده پیروان اسماعیلیه قرار گرفته بوده، چون كه گروه‌‌هایی از فرقه اسماعیلیه در جبال بارز زندگی می‌كردند.
قلعه‌های دیگر استان عبارت‌اند از: دختر در شهر كرمان، سنگ در سیرجان، قلاع جشار، سعیدخان، منوجان، كهنه، داستوگان، تل آتشی، زاخت، گبرها، رستم و ... در جیرفت و رودبار.