دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
بخش خصوصی و رییسجمهور دهم
![بخش خصوصی و رییسجمهور دهم](/mag/i/2/a8hkk.jpg)
● رییسجمهور دهم
تجربه فعالیت نزدیک به ۴ سال آقای احمدینژاد و ۸ سال فعالیت آقای خاتمی در منصب بالاترین مقام اجرایی کشور نشان میدهد که رییسجمهور و آرمانها و عقایدش در سیاست داخلی، در سیاست خارجی و در اقتصاد میتواند چه تفاوتهای بنیادین داشته و بر کسب و کار شهروندان آثار متفاوت بر جای بگذارد. در حالی که دولت آقای خاتمی با قبول ماهیت مترقی قانون برنامه سوم بنای طرحها و برنامههای اقتصادی خود را در سطح کلان و در سطوح میانه بر آزادسازی اقتصاد گذاشته بود و در این مسیر حرکت میکرد، آقای احمدینژاد روندی تقریبا واژگونه را طی کرده است. هر کدام از روسایجمهور یاد شده بر پایه ایدههای خود، سیاست خارجی را به سمتی هدایت کرده و نتایج مختلفی نیز به دست آوردند که این نتیجهها بر کسب و کار بخش خصوصی پیامدهای گوناگونی بر جای گذاشت. در بهار ۱۳۸۸ و در جریان انتخابات، رییسجمهور دهم ایران انتخاب خواهد شد. یک احتمال این است که رییسجمهور فعلی در انتخابات به عنوان نفر اول اصولگرایان حاضر شده و با همراهی و همکاری همه طیفهای این جناح سیاسی آرای لازم را برای یک دوره دیگر به دست میآورد. در این صورت و با توجه به سخنان روز شنبه ۱۰ اسفند ماه ۱۳۸۷ رییسجمهور که تاکید کرده است خصوصیسازی بر مبنای مدل ایرانی و جدید باید اجرا شود و با توجه به اینکه وی تاکید دارد باید نظریه تازهای در بانکداری، در صنعت و ... ابداع شود و با این احتمال قوی که وی در ۴ سال آتی برنامههای فعلی را تداوم خواهد داد، بخش خصوصی ایران در وضعیت خاصی گرفتار خواهد شد. احتمال دیگر این است که نتیجه انتخابات ۲۲ خرداد ۱۳۸۸ به نفع جریان سیاسی اصلاحطلبی تمام شود و یکی از کاندیداهای این جناح سیاسی برنده شده و مکان هدایت قوه مجریه را در دست بگیرد. در این صورت باید منتظر تحولات وسیع در سیاستگذاریهای کلان اقتصادی بود. بخش خصوصی ایران در جریان انتخابات چه خواهد کرد؟ شاید هماکنون در دل تشکلها، محافل و کانونهای شناخته شده بخش خصوصی ایران، موضوع رییسجمهور دهم مورد بحث و نظر باشد، اما واقعیت این است که ظهور بیرونی آن بسیار ناچیز است. بخش خصوصی ایران هنوز جرات بیان شفاف و روشن و علنی دیدگاههای خود را درباره اینکه تمایل دارد کدام دیدگاه در انتخابات برنده شود را پیدا نکرده است. شاید در هفتههای نزدیک به انتخابات شاهد تحرکات خاصی در این عرصه باشیم، اما واقعیت این است که دهها نهاد مدنی بخش خصوصی و روسای این تشکلها، از ترس اینکه مبادا مغضوب شوند، توانایی اظهار وجود ندارند و در جریان سیاست اثر مثبتی بر جای نگذاشتهاند. بخش خصوصی ایران اما باید بداند، در صورت انفعال کامل و تداوم بیتحرکی گذشته، با اتفاقی مواجه خواهند شد که شاید آمادگی سازگاری با آن را ندارند. بخش خصوصی ایران باید بتواند جامعه را از دیدگاههای خود به صورت شفاف و علنی درباره مهمترین رویداد سیاسی- اقتصادی داخلی سال ۱۳۸۸ در میان بگذارد.
بر پایه عادت و سنت انتخابات در ایران، از نخستین روزهای تبلیغات رسمی و غیررسمی کاندیداها، شاهد خواهیم بود که آنها حمایت از بخش خصوصی را به عنوان یکی از برنامههای خود اعلام کرده و سعی خواهند کرد از نفوذ کلام و قدرت تاثیرگذاری و شاید در برخی موارد کمکهای مالی بخش خصوصی استفاده کنند، اما این ظاهر کار است و نباید امیدوار بود که آنها به وعدههای خویش لباس عمل بپوشانند. به نظر میرسد نهادهای شناخته شدهتر بخش خصوصی ایران باید لباس احتیاط از تن بیرون کرده و با گردهماییهای داخلی و بحث و تبادل نظر درون تشکیلاتی به نتیجه رسیده و دست کم شرایط خود را برای رییسجمهور دهم بیان کنند.
در هفتههای آتی که کاندیداها برای جلب آرای بخش خصوصی و هدایت آنها به سمت خود برنامهریزی کرده و برای گفتوگو با فعالان نزد آنها میروند، بهترین زمان برای چانهزنی و امتیاز گرفتن است. فعالانبخش خصوصی ایران در صورتی که احتیاط و هراس غیرواقعی را کنار گذاشته و در بهترین شرایط ممکن خواستههای خود را با کاندیداها در میان بگذارند، میتوانند امیدوار باشند که شاید در زمان مسوولیت هرکدام از آنها مانع نوسان غیرعادی در تصمیمگیریهای آنها باشند. حتی میتوان در صورت وجود برنامه و اتفاق نظر با کاندیداها میثاق بست و آنها را در حالت تعهد به میثاق و قرارداد بسته شده قرار داد. این چیزی است که نباید از نظر دور داشت و بخش خصوصی اگر زیرک باشد میتواند دست کم ویژگیهای یک رییسجمهور مطلوب را اعلام کرده و به اعضا و همکاران خویش علامت دهد که شرط کمک فکری و سایر همکاریها با کاندیداها کدام است. بخش خصوصی نباید در این موضوع سرنوشتساز که شیوه کسبوکار آنها را دگرگون خواهد کرد دست بسته و در انفعال کامل عمل کند. بانکداران، صاحبان کارخانهها، بازرگانان، معدنداران، صاحبان شرکتهای حملونقل، بیمه و... یادشان باشد که پس از معلوم شدن نتایج انتخابات توانایی چانهزنی آنها بسیار کاهش خواهد یافت.
منبع : روزنامه دنیای اقتصاد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست