پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا
همگرایی اصولگرایان بر شاخصهای نظام اسلامی
همگرایی نیروهای معتقد به انقلاب با علایق و سلایق مختلف کارآمدی نظام جمهوری اسلامی را افزایش میدهد ومانع از دخالت دشمن در امور داخلی کشور علیالخصوص درمسئله انتخابات خواهد شد. حمایت صریح دشمن از عناصری که اعتقاد چندانی به شاخصهای نظام اسلامی ندارند ضرورت همگرایی واتحاد خانواده انقلاب را بیش از گذشته نمایان ساخته است.
در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دهم گروههای اصولگرا در سراسر کشور در عین همگرایی و در پرتو گفتمان بهوجود آمده در پی ارائه مدل جدیدی از حضور جریانات سیاسی در انتخابات هستند. الگوی نوینی که معیارهای فعلی احزاب در کشور را ارتقا داده و بتواند دریچه نوینی به سوی پدیده حزب اسلامی باشد. زیرا در گفتمان اصولگرایی مقدمه ایجاد “دولت اسلامی” تشکیل حزب اسلامی است.
همگرایی جناحهای سیاسی کشور در داخل گفتمان اصولگرایی که مورد تاکید مقام معظم رهبری است منجر به پذیرش این مهم میشود که انتخابات در کشور ما هیچ وقت بازی صفر یا صد نبوده است. آنهایی که به تصور برد و باخت وارد انتخاباتهای کشور شدند و در لفافه نظریاتی همچون “فشار از پایین و چانهزنی از بالا” به دنبال هیچ یا همه چیز بودند به سرعت از این منظومه گفتمانی طرد شدند و امروز به ندرت نام آنها به گوش میرسد.
از طرفی در جامعه ایران با توجه به رفتار غیر قابل پیشبینی رای دهندگان و عدم تعلق خاطر طیف عظیمی از افراد به حزب و یا گروه سیاسی خاص، برنامهها میتوانند نقش تعیین کنندهای در انتخابات مختلف داشته باشند. هر چند باید اذعان کرد مشارکت سیاسی در ایران بیش از آنکه برنامه محور باشد، احساسی است. خواسته یا ناخواسته با عقلانی شدن مشارکت سیاسی، برنامه محوری حرف اول را خواهد زد. اما پیش از آن در یک فرایند جامعه پذیری سیاسی ،باید انگیزه مشارکت سیاسی رای دهندگان را عقلانی کرد. طرح این پرسش در این فرایند بسیار مهم است که تفاوت برنامهها چه ارتباطی با نحوه پاسخگویی به مطالبات مردم برقرار میکند؟ در واقع این نگرش در بین مردم باید رشد کند که در تدوین برنامهها توسط جریانات سیاسی مطالبات مردم و تالیف منافع عمومی مطمح نظر است.
این رویکرد امکان یک ارزشیابی منصفانه از عملکرد سیاسی جریانات منتخب را به رای دهندگان میدهد و شهروندان ضمن تطبیق برنامهها با دستاوردها به قضاوت خواهند نشست.
طبیعتا یکی از اهداف اصلی احزاب و جریانات سیاسی جلب حمایت مردم در انتخابات است. معمولا گروههای سیاسی مواضعی را در قبال سیاستهای کلان کشور اتخاذ میکنند که ضمن جلب پشتیبانی عمومی مرکز طیف آرای خاکستری را نشانه بگیرد.
در نهایت اینکه پیروزی های پی در پی در چند انتخابات اخیر حکایت از مقبولیت اجتماعی جریان اصولگرا داشت که در ادامه منجر به اعتبار سیاسی گروههای اصولگرا و به دست آوردن مجلس هفتم، هشتم شوراها و دولت نهم شد.
اما آیا این اعتبار سیاسی توانسته منزلت اجتماعی اصولگرایان را حفظ کند و به آن تداوم بخشد؟یکی از ویژگیهای دولت نهم و مجلس هفتم و هشتم طی سالهای گذشته صراحت لهجه در تبیین هویت نظام اسلامی و افتخار به اصول و ارزشهای اسلامی بوده است .
اگر چه تحلیل رفتارانتخاباتی رای دهندگان وتوضیح جهتگیری سیاسی افراد درزمان انتخابات بسته به مقتضیات جوامع مختلف در انضمام با عوامل مختلفی از قبیل تبارشناسی تاریخی - سیاسی، موقعیت جغرافیایی، شکلگیری طبقه متوسط و گسترش دایره آرای خاکستری،تاثیر برنامهها وبلوغ عقلانیت سیاسی و... میسر است.اما باید تاکید کرد در دولت نهم احمدینژاد بیش از آنکه رئیس جمهوری فیلسوف و یا سیاستمدار باشد یک مدیر اجرایی قوی است که در راس قوه مجریه تمام هم و غم خویش را صرف حل مشکلات جاری مردم کرده است. مردم به شدت نسبت به حواشی کاذب سیاسی حساس هستند و به سرعت اعتماد خود را نسبت به بازیگران این بازیهای سیاسی از دست میدهند. دولت نهم به خوبی توانست با ترسیم یک ثبات سیاسی نسبی در کشور خود را از بحرانهای مصنوعی که دولت خاتمی هر روز با آنها درگیر بود، برهاند.
به اذعان اکثر آگاهان امروز اصولگرایان پایگاه اجتماعی در خور توجهی در کشور دارند که زحمات شبانهروزی زیادی صرف آن شده است. با اتکا به این مقبولیت مردمی در این دوره نیز اصولگرایان میتوانند گام مجددی در راستای تعمیق اصولگرایی در کشور بردارند.
بدون تردید اصلی ترین معیار مردم برای گزینش رئیس جمهور دهم پایبندی وی به شاخص های انقلاب اسلامی است . رهبر انقلاب اسلامی سال گذشته ضمن تبیین برخی شاخصهای نظام اسلامی فرمودند: “شاخصهای نظام اسلامی ،محکمات انقلاب و خط امام خمینی(ره) هستند.” خط امام (ره) و مبانی بنیانگذار کبیرانقلاب اسلامی در برگیرنده عموم شاخصهای اصیل نظام جمهوری اسلامی است که موجد هویت جدید و متفاوتی ازاین نظام در بین سایرساختارهای سیاسی شده است. این هویت همواره آشکار است و نباید در ابراز آن تردید کرد؛چرا که اعلام صریح ارزشها و اصول موجب سربلندی کشور و حرکت روبه جلو میگردد.
علیرضا همایونفر
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست