چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
حل بحران در خانواده
"اگر شما و همسرتان در همه موارد با یکدیگر توافق دارید، وجود یکی از شما غیرضروری است." هیچ رابطه ای به اندازه رابطه زناشویی مستعد برای بحران و اختلاف نیست.
زن و شوهر در پول، آشپزخانه، اتومبیل، خمیردندان، رختخواب و بسیاری چیزهای دیگر با هم شریک هم هستند. به هر طرف که رو کنیم با عادات و خصوصیات یکدیگر برخورد میکنیم. توقعاتی که ما از زندگی گذشته، وارد زندگی مشترکمان میکنیم، آماده برخورد با توقعات همسرمان میباشند.
گرم یا سرد نگاه داشتن خانه، میهمانی دادن، صرفهجویی مالی یا ولخرجی ... به هر حال اختلاف و تضاد اجتناب ناپذیر است.
وجود اختلاف به خودی خود مشکل ساز نیست بلکه میتواند باعث برکت هم بشود. همسرانی که هر دو عادت به صرفهجویی دارند، از پول خود آنطور که باید لذت نمیبرند. همسرانی هم که هر دو دست و دل باز هستند معمولاً با مشکلات مالی روبرو میشوند. قدری اختلاف سلیقه و برخورد آگاهانه با آن به زندگی ما رنگ و بوی تازه میدهد و کمک میکند که در تعادل بمانیم.
حل نکردن بحرانها و اختلافات میتواند باعث برانگیخته شدن خشم همسران گردد. توجه داشته باشید که کسی نمیتواند ما را وادار کند که خشمگین شویم. کنترل رفتار ما در دست خودمان است. خشم عکس العملی است که ما شخصاً در شرایط خاصی از خود نشان میدهیم و این خشم به ما انرژی فوقالعادهای میدهد که با استفاده از آن سعی میکنیم شرایط موجود را عوض کنیم.
انگیزه های خشم و روشهای برخورد با آن، موضوع گستردهای است که از حوصله این مقاله خارج میباشد و در اینجا به اشاره مختصری به آن بسنده میکنیم.
● بحران
ما در اینجا به نمونههایی از اختلافاتی که میتوانند در زندگی زناشوئی باعث بحران شوند، اشاره میکنیم. این موارد را که به عنوان مثال آورده شده بخوانید. آیا مواردی هست که شما با آن روبرو بودهاید ولی در اینجا ذکر نشده است؟ در کدامیک از موارد بین شما و همسرتان همیشه توافق نظر بوده است؟ کدام مورد را در گذشته داشته اید و آن را بین خود حل کردهاید؟ چه مواردی هنوز بعنوان مشکل مطرح هستند و باعث بحران میشوند؟
گاهی همسران بر سر مسائل کوچک و پیش پا افتاده ساعتها و روزها جر و بحث میکنند و تنها نتیجهای که میگیرند بدتر شدن اوضاع و تازه شدن دلخوریهای کهنه خواهد بود.
این گونه موضوعات کم اهمیت معمولاً سدی برای مسائل عمیقتری هستند که در زندگی ما نقش دارند و باید حل شوند.
ما ناخودآگاه و یا حتی آگاهانه میخواهیم مشکل را اینگونه حل کنیم:
▪ من برنده بشوم و او بازنده.
▪ از زیر مسئولیت شانه خالی کنم و آن را کاملاً به دوش همسرم بیاندازم (اگر اشتباه شد تقصیر من نیست).
▪ توجه او را به خودم جلب کنم (حتی با بزرگ کردن قضیه یا آزار دادن او).
▪ همسرم برنده شود. من نقش قربانی فداکار را بازی کنم (وجدانش را معذب کنم).
حل مشکل به یکی از روشهای بالا باعث میشود که توجه همسران از اصل موضوع منحرف شود و بحث و جدل تازهای بر سر روش مطرح شود.
ـ مثال:
"بچه را تنبیه کن که دیگر کارهای مدرسهاش را به موقع انجام دهد."
در اینجا مشکل این است که بچه کارهای مدرسهاش را به موقع انجام نداده است. اما این بحث پیش میآید که آیا راه حلش تنبیه است؟ اگر بلی، چرا حتماً من باید این کار را بکنم؟ چرا تو نمیکنی ...
برای حل بحرانها، زوجها میتوانند به روشهای مختلف تصمیمگیری کنند. در اینجا ما این روشها را به چهار گروه تقسیم بندی کردهایم:
▪ روش تصمیم گیری فردی: یکی تصمیم میگیرد و دیگری پیروی میکند. معمولاً اختلافی پیش نمیآید اما میتواند به صمیمیت لطمه بزند.
▪ روش تصمیم گیری زوری: برگ برنده در دست کسی است که مثلاً بلندتر بتواند فریاد بکشد، یا زور بیشتری داشته باشد، یا بتواند به موقع گریه کند یا ... این روش آسیب زیادی به روابط وارد میکند و مخالف اصل اطاعت همسران از یکدیگر در خداترسی است.
▪ روش بی تصمیمی: بعضی زوجها از تصمیمگیری اجتناب میورزند. اجازه میدهند که شرایط و محیط و دیگران بجای آنها تصمیم بگیرند. در اینجا روابط جهت و مقصد خاصی برای بهتر شدن ندارد.
▪ روش مشارکت در تصمیم گیری: زن و شوهر با یکدیگر بحث و تصمیمگیری میکنند. هیچکس نباید به دیگری حکمرانی کرده و از زور و قدرت خود سوء استفاده کند.
اساس رفتار باید اطاعت دو جانبه باشد (افسسیان ۵: ۲۱-۳۲). توصیه پولس رسول در رساله اول قرنتیان ۷: ۴ و ۵، این است که همسران به یکدیگر احترام گذارده، به توافق دو جانبه برسند.
روش آخر بهترین روش تصمیم گیری بین همسران میباشد. زمانی که با همسر خود به گفتگو مینشینید تا مشکلی را حل کنید و تصمیمی بگیرید، به نکات زیر توجه خاص داشته باشید:
▪ مسئله و موضوع را تعیین کنید. مشخص کنید که در باره چه مشکل یا موضوعی میخواهید تصمیم بگیرید. سعی کنید از این شاخه به آن شاخه نپرید. موضوع خیلی کلی را پیش نکشید. طوری باشد که بتوان آن را در مدت محدودی حل کرد.
▪ گوش دادن به نظرات همسر. به دقت به حرفهایش گوش کنید. او را تشویق کنید که مشاهدات، احساسات و برداشت خود را از موضوع مورد نظر، برای شما تعریف کند.
▪ مشخص کنید که مسئله برای هر یک از شما تا چه حد اهمیت دارد.
▪ مشخص کنید که آیا لازم است که هر دو به نظر مشترکی در مورد موضوع مورد نظر برسید یا اینکه می توانید با وجود اختلاف سلیقه با هم کنار بیایید.
▪ راه حل های ممکن را پیدا کنید. در مورد یک- یک آنها صحبت کنید. اگر لازم است وقت بگذارید که آنها را امتحان کنید.
در آخر بار دیگر تأکید میکنیم که: اختلافها و بحرانها بخشی از زندگی زناشوئی را تشکیل میدهند، بحرانها اغلب درد آور و نگران کننده هستند، اما اگر بدانیم چگونه با آنها دست و پنجه نرم کرده به توافق برسیم، باعث عمیقتر شدن صمیمیت بین ما میشوند.
دو اصل بسیار مهم کتاب مقدسی برای حل بحران ها را در نظر داشته باشید:
۱) در محبت پیروی راستی کنید (افسسیان ۴: ۱۵).
(۲ یکدیگر را ببخشید (متی ۶: ۱۴).
منبع : بیرتک
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست