سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

در انتظار بررسی صلاحیت ها


در انتظار بررسی صلاحیت ها
بحث تکراری این روزهای کشور همان است که در یک دهه گذشته هم فعالان سیاسی را به خود مشغول داشته و از قبل آن مباحث زیادی پدید آورده است؛ «چگونگی احراز صلاحیت». نقطه شروع بحث های اخیر با صحبت های احمد جنتی دبیر شورای نگهبان آغاز شد که طی آن اصلاح طلبان و اصولگرایان رویاروی هم قرار گرفته و هر یک به نوبه خود به دفاع یا رد بحث احراز صلاحیت پرداختند. نمونه بحث های مطرح شده تقریباً مشابه تمام همان بحث هایی بود که در زمان انتخابات های گذشته هم شنیده می شد و طی آن دایره نظارت شورای نگهبان به چالش کشیده می شد.
با این حال بحث های اخیر از آنجا مورد توجه قرار گرفت که هیات های اجرایی و نظارتی کاملاً در اختیار اصولگرایان قرار گرفته و اصلاح طلبان از دایره قدرت بیرون قرار گرفته اند. این در حالی است که پیشتر با حضور چهره های اصلاح طلب در راس وزارت کشور و ستاد انتخابات کشور، توازنی در جریان انتخابات به وجود می آمد. اما اصلاح طلبان در شرایط فعلی این نگرانی را دارند که مشکلاتی در برگزاری انتخابات به وجود بیاید. به همین خاطر است که تاکید بر لزوم سلامت انتخابات در صدر سخنان اصلاح طلبان قرار گرفته و چهره های برجسته تحول خواه این خواست را مورد توجه قرار داده اند. با این وجود در شرایطی که اصولگرایان متفق القول اعلام کردند که صلاحیت کاندیداهای شرکت در انتخابات باید تایید شود، در جریان اصلاح طلب اکثر افراد و گروه ها اعلام کردند که اصل بر برائت است و البته افرادی هم بودند که بحث احراز صلاحیت را مطرح کردند. در ادامه بحث های اخیر قابل پیش بینی است که طی هفته های آینده با شروع بررسی های شورای نگهبان و اعلام نتایج ردصلاحیت ها موضوع جدیدی به دستور کار فعالان اصلاح طلب اضافه شود و آن اظهار نظر در مورد رد صلاحیت شدگان است. البته اصلاح طلبان پیشاپیش اعلام کرده اند که کاندیداهایی را معرفی خواهند کرد که احتمال ردصلاحیت شان بسیار کم باشد اما تجربه چند انتخابات گذشته نشان داده که رفتار شورای نگهبان قابل پیش بینی نیست و احتمال ردصلاحیت افرادی که قبلاً مسوولیت دولتی هم داشته اند، وجود دارد.
گفته می شود در جریان انتخابات آتی جریان قدرتمندی از چهره های تحول خواه درصدد این هستند که از حقوق رد صلاحیت شدگان دفاع کنند و در همین رابطه اکبر هاشمی رفسنجانی، مهدی کروبی و سیدمحمد خاتمی خود را آماده می کنند تا در سطوح عالی با سران ارشد نظام مذاکره کرده و از حقوق ردصلاحیت شدگان دفاع کنند.باید منتظر ماند و دید جبهه اصلاحات چه کاندیداهایی را معرفی خواهند کرد و در ادامه شورای نگهبان چگونه صلاحیت ها را بررسی می کند و واکنش ها به نتایج ردصلاحیت ها چگونه خواهد بود.وزارت کشور دولت احمدی نژاد که در اولین سال تدوین بودجه، اعتبارات مربوط به احزاب را حذف کرد و گروه های سیاسی را از بودجه محروم کرد در ادامه با احزاب، گروه های سیاسی را از داشتن میز در ستاد انتخابات کشور هم محروم کرد. این اتفاق سال گذشته در جریان انتخابات شوراها افتاد و آن گونه که از اخبار مشخص است امسال هم میز مربوط به احزاب در ستاد انتخابات کشور وجود نخواهد داشت. مسوولان وزارت کشور البته در عالم بحث و نظر می گویند که مدافع احزاب بوده و از تحزب دفاع می کنند اما وقتی پای عمل به میان می آید توجه کمی به احزاب نشان می دهند.
این موضوع حتی باعث شده احزاب اصولگرا هم به آن واکنش نشان داده و به بی مهری های صورت گرفته اعتراض کنند. در حال حاضر مهمترین درخواست احزاب از وزارت کشور دولت احمدی نژاد این است که به مانند دولت خاتمی میزی را در ستاد انتخابات کشور به احزاب اختصاص داده و در تدوین بودجه سال آینده کشور هم بودجه یی را به احزاب اختصاص دهند اما مصاحبه های معاون پارلمانی وزیر کشور و دیگر مسوولان این وزارتخانه نشان می دهد که این درخواست منتفی است و احزاب امسال هم مورد توجه وزارت کشور قرار نخواهند گرفت.
● بازار گرم و سرد
بازار انتخابات هنوز آنطور که باید و شاید گرم نشده و حتی خیلی از مردم نمی دانند که امسال قرار است انتخابات برگزار شود. این به آن خاطر است که صدا و سیما هنوز وارد فاز تبلیغاتی نشده و گروه های سیاسی هم مباحث علنی خود را آغاز نکرده اند. با این حال بازار ستاد های انتخاباتی بسیار گرم است و فعالان سیاسی جلسات خود را برای هماهنگی های انتخاباتی آغاز کرده اند. هم اکنون هم جریان اصلاحات و هم جریان اصولگرا در درون خود ستادهای ویژه یی تشکیل داده اند و با شتاب زیادی مشغول برنامه ریزی انتخاباتی هستند اما این فعالیت های زیاد در بیرون از ستاد ها هیچ نمودی نداشته و فقط در میان فعالان سیاسی مشهود است. نکته جالب در فعالیت ستادهای انتخاباتی این است که تمام آنها اقدام به انجام نظرسنجی های انتخاباتی کرده و تمام آنها از محبوبیت جناح مربوط به خود و از پیروزی خود در انتخابات خبر می دهند.
با این حال جناح اصلاح طلب بیش از آنکه در حال حاضر به نتیجه انتخابات فکر کند به چگونگی ردصلاحیت ها می اندیشد و امیدوار است وضعیت بررسی صلاحیت ها به گونه یی باشد که امکان حضور در انتخابات را فراهم کند، چرا که به اعتقاد اکثر صاحب نظران در صورتی که چهره های شناخته شده و مطرح اصلاح طلب در انتخابات حاضر شده و صلاحیت آنها مورد تایید قرار گیرد و از سوی دیگر با تبلیغات مناسب مردم به پای صندوق های رای فراخوانده شوند این جناح اصلاح طلب است که به موفقیت دست پیدا کرده و اکثر کرسی های مجلس را به دست خواهد آورد. این احتمال از آنجا قوت گرفته که به خاطر عملکرد دولت و مجلس، نگاه مردم به جریان اصولگرا منفی شده و جامعه دوباره اقبال زیادی به اصلاح طلبان پیدا کرده اند. به همین خاطر اصلاح طلبان در درجه اول به دنبال این هستند که کاندیداهای مطرح خود را از فیلتر شورای نگهبان رد کرده و سپس از مردم بخواهند برای گذر از مشکلاتی که در دو سال گذشته پدید آمده به تحول خواهی رای دهند.
محمود انصاری
منبع : روزنامه اعتماد