پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تهران مجموعه مشوق های اروپا را با دقت بررسی کند


تهران مجموعه مشوق های اروپا را با دقت بررسی کند
سران گروه هشت کشور صنعتی جهان، موسوم به G۸، در پایان نشست سه روزه خود در آلمان هشدار دادند در صورت ادامه فعالیت های حساس هسته ای در ایران، از به کارگیری اقدامات مضاعف علیه جمهوری اسلامی حمایت می کنند. در بیانیه گروه هشت که شامگاه جمعه منتشر شد آمده است؛ از ایران می خواهیم به درخواست جامعه بین الملل عمل کند و تمامی فعالیت های مربوط به غنی سازی و بازفرآوری اورانیوم از جمله تحقیق و توسعه را تعلیق کند، تا مذاکرات آغاز شود. در بخش دیگری از این بیانیه که تغییر نگرش نسبی اعضای گروه هشت نسبت به فعالیت های هسته ای ایران را منعکس می کند، آمده است؛ اعتماد بین المللی به ماهیت منحصراً صلح آمیز برنامه های هسته ای ایران اجازه می دهد فصل جدیدی در روابط با ایران در حوزه هسته ای و دیگر حوزه ها گشوده شود. امریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، ایتالیا، کانادا، ژاپن و روسیه اعضای گروه هشت را تشکیل می دهند و تفاهم آنها در چارچوب این گروه بستر مناسب برای مذاکرات آتی در خصوص تصویب قطعنامه سوم شورای امنیت در مورد ایران را فراهم می کند. این در حالی است که گروه هشت در تاریخ مجادله هسته ای ایران با غرب همواره موضع تندی در این زمینه اتخاذ کرده است و به طور معمول پس از توافق G۸ که هسته اصلی گروه ۱«۵ (امریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه به علاوه آلمان) را تشکیل می دهند، روند مذاکرات درخصوص پرونده هسته ای ایران با سرعت بیشتری پیش می رود.
● درخواست مرکل برای پاسخ به بسته مشوق ها
در همین حال آنگلا مرکل صدراعظم آلمان که کشورش به طور همزمان ریاست دوره ای اتحادیه اروپا و گروه هشت را برعهده دارد در کنفرانس خبری پایان نشست سران گروه هشت، از ایران درخواست کرد مجموعه مشوق های ارائه شده از سوی اتحادیه اروپا را به دقت بررسی کند. سه کشور اروپایی - انگلیس، فرانسه، آلمان- سال گذشته بسته ای از مشوق های اقتصادی و سیاسی در قبال تعلیق عملیات غنی سازی را به ایران ارائه کردند، اما تاکنون تهران به روشنی به این پیشنهاد پاسخ نداده است. مرکل که از دوستان نزدیک بوش به شمار می آید و بر لزوم نزدیکی مواضع کشورهای آن سوی آتلانتیک با امریکا تاکید دارد تصریح کرد؛ البته در صورت مخالفت تهران با درخواست های بین المللی هرگونه اقدامی به صورت تدریجی خواهد بود و باید گام به گام پیش برویم. خبرگزاری بلومبرگ به نقل از وی می نویسد؛ هرگونه رویکرد در قبال ایران همچنان دیپلماتیک خواهد بود. صدراعظم آلمان که به تازگی با حضور شرکت های آلمانی در پروژه احداث خط آهن مغناطیسی و قطار پرسرعت ایران مخالفت کرده است می گوید؛ البته ما نمی خواهیم به تحریم روی آوریم؛ اما اگر ایران به مطالبات جامعه جهانی عمل نکند، راه دیگری نخواهیم داشت و این اقدام به نفع مردم ایران نخواهد بود. مرکل در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اظهارات اخیر محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، درخصوص نابودی اسرائیل گفت؛ این اظهارات غیرقابل پذیرش است و تمامی اعضای گروه هشت نسبت به این سخنان نظر منفی دارند. وی در عین حال تاکید کرد؛ جامعه بین الملل باید به اتفاق نسبت به چنین موضع گیری هایی واکنش نشان دهد و تا زمانی که تدابیر به طور مشترک اتخاذ نشود، نتیجه ای در پی نخواهد داشت. این در حالی است که روز جمعه تلاش های غرب برای محکوم کردن اظهارات احمدی نژاد در شورای امنیت با مخالفت اندونزی و قطر راه به جایی نبرد.
● پیام قاطع تر به تهران
از سوی دیگر نیکلا سارکوزی رئیس جمهور تازه به قدرت رسیده فرانسه که از همان روزهای نخست کاندیداتوری خود، موضع تندی علیه فعالیت های هسته ای ایران اتخاذ کرده است، هشدار داد؛ جامعه بین الملل باید پیام قاطع تری برای ایران ارسال کند. خبرگزاری رویترز به نقل از وی می نویسد؛ در صورتی که ایران همکاری نکند با تحریم های جدی تر مواجه خواهد شد.
سارکوزی که کشورش یکی از پنج کرسی دائم شورای امنیت را در اختیار دارد، می گوید؛ برای کشاندن مقامات ایرانی به میز مذاکره باید پیام قاطع تری ارسال کرد.
● موضع مبهم
در حالی که همتایان آلمانی و فرانسوی رومانو پرودی رئیس جمهور ایتالیا به شدت در مقابل فعالیت های غنی سازی اورانیوم موضع گیری کرده اند، پرودی می گوید؛ گروه هشت همچنان فاقد موضع قاطع درخصوص گام های بعدی در رابطه با ایران است. خبرگزاری بلومبرگ به نقل از وی با این سوال را مطرح می کند؛ گام بعدی چه خواهد بود و چه اتفاقاتی رخ خواهد داد؟ پرودی ادامه می دهد؛ هیچ سیاست روشنی وجود ندارد و من نسبت به نبود یک استراتژی روشن در قبال ایران بسیار نگرانم. هر چند مقاماتی نظیر محمد البرادعی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی معتقدند با توجه به پیشرفت هسته ای ایران، تحریم کارساز نیست و تجربه قطعنامه های گذشته نیز این دیدگاه را تایید می کند، اما به عقیده اکثر اعضای گروه هشت در شرایط فعلی حرکت در جهت تصویب قطعنامه های بعدی، تنها راه حل است.
منبع : روزنامه شرق