چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
ایمان و اخلاق
▪ قال الکاظم (ع: ) اکمل المومنین ایمانا احسنهم خلقا .( ۱)
امام کاظم(ع) فرمود : کاملترین مومنان از لحاظ ایمان،خوشخوترین آنها است.
▪ نکتهها :
۱) ایمان چیزی جز اعتقاد قلبی وعمل به آن اعتقاد نیست . پیامبر اعظم (ص) فرمود : ایمان چیزی است که در دلها قرار میگیرد و کردارها آن اعتقاد قلبی را تصدیق میکنند. “ الایمان ما وقر فیالقلوب و صدقته الاعمال “( ۲)
۲) ایمان درجاتی دارد هر کس به مقدار اخلاص و عملش مراتب ایمان را کسب میکند، ایمان ضعیف ،کامل واکمل . امام صادق ( ع) در سخنی ایمان را به نردبانی تشبیه میکند که انسان با ایمان یکی پس از دیگری باید این پلهها را طی کند تا بر بام موفقیت بالا برود . “ان الایمان... بمنزله السلم ...”(۳)
۳) ایمان واخلاق با یکدیگر در ارتباط هستند و بر یکدیگر اثر میگذارند . علی ( ع) فرمود : آن کس از شما ایمانش کاملتر است که اخلاقش نیکوتر باشد .” اکملکم ایمانا احسنکم خلقا “(۴)
۴) اخلاق جمع “ خلق “ است و مراد از خلق شکل نفسانی و باطنی است و “ خلق “ شکل ظاهری است . علی (ع) فرمود : خلق نیکو برای روح و جان و خلق نیکو بر ای شکل و شمایل ظاهر بدن است “ حسن الخلق للنفس و حسن الخلق للبدن .”( ۵)
۵) حسن اخلاق در ارتباط با دیگران معنا پیدا میکند و لذا اگر فردی در جمع و با جمع نباشد نمیتوان اخلاق او را اندازهگیری کرد که مثلا او حسن اخلاق دارد و یا سوء اخلاق .
۶) بین حسن اخلاق و کمال ایمان ارتباط وجود دارد . مردی به خدمت پیامبر(ص) رسید عرض کرد: دوست دارم ایمانم کامل شود. “ احب ان یکمل ایمانی” آن حضرت فرمود : اخلاق خود را نیکو کن تا ایمانت کامل شود . “ حسن خلقک یکمل ایمانک “( ۶)
۷) همان طور که جسم بیمار میشود روح و جان انسان نیز بیمار میگردد . تخلق به فضایل اخلاقی نشان سلامت روح و تخلق به رذایل اخلاقی نشان بیماری روح است .
۸) اخلاق از نگاه دیگر به دو بخش تقسیم میشود
الف) محاسن اخلاقی،
ب) مکارم اخلاقی.
در مورد محاسن اخلاقی گفتهاند : اگر کسی به شما ستم و جفایی روا داشت شما میتوانید آن فرد جفاکار را به میزان جرم و جفایی که کرده مجازات کنی “ جزاء سیئه سیئه مثلها “ ولی کسی که دارای مکارم اخلاق باشد در مورد چنین فردی از حق شخصی خود صرفنظر میکند و جفاکار را میبخشد “ فمن عفا و اصلح فاجره علی الله .”( ۷)
۹) پیامبر اعظم (ص) فرمود : من به پیامبری برانگیخته شدم تا مردم را به مکارم اخلاق برسانم و از این طریق کرامت و رشد آنان را کامل کنم :” انما بعثت لا تمم مکارم الاخلاق “(۸)
۱۰) به تعبیر علی (ع) برای رسیدن به مکارم اخلاق نخست باید جان و روح خود را به محاسن اخلاق آراسته نمود و بدین وسیله او را رام کرد تا زمینه برای ارتقاء در حوزه مکارم اخلاق فراهم گردد : “ ذللوا اخلاقکم بالمحاسن و قود وها الی المکارم “( ۹)
۱۱) کسی که متخلق به فضایل اخلاقی باشد به حقوق دیگران تجاوز نمیکند صداقت و راستی را در زندگی پیشه خود میسازد از هرگونه افراط و تفریط فاصله میگیرد و چون در صراط متعادل گام برمیدارد مردم از دست و زبان او در امان هستند. بنابراین خصلتها و رفتارهای اخلاقی موجب میشود تا ایمان چنین فردی کامل گردد . “ اکمل المومنین ایمانا احسنهم خلقا “
پینوشتها :
-۱ تحفالعقول ، ص ۳۹۵
-۲ بحارالانوار ، ج ۵۰، ص ۲۰۸
-۳ کافی ، ج ۲، ص ۴۵
-۴ بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۳۸۷
-۵ غررالحکم ،شماره ۴۸۰۸
-۶ کنزالعمال ، شماره ۴۴۱۵۴
-۷ شوری، آیه ۴۰
-۸ کنزالعمال ، شماره ۵۲۷۱
-۹ تحف العقول ، ص ۲۲۴
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست