یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

خبرنگار؛ ایستاده در سرچشمه رویدادها


خبرنگار؛ ایستاده در سرچشمه رویدادها
خبرنگار کسی است که در سرچشمه رویدادها ایستاده است و روایت‌های خبری بر مبنای نگاه او شکل می‌گیرند و به مخاطب عرضه می شوند. یکی از نقاط چالش برانگیز در فعالیت‌های خبرنگاری، خطاهایی است که به جهت رعایت سرعت و همزمان با آن «دقت» و «صحت» رخ می دهد. خبرنگار باید این هنر را داشته باشد که در رعایت این سه شرط اساسی، تعادل را رعایت کند تا هیچکدام یک از این سه، فدای دیگری نشود.
«هنر خبرنگار در این است که بتواند اطلاعات صحیح را در زمانی کم به دست آورد و آن را به بهترین صورت تنظیم کند« (قندی و بدیعی ، ‌١٣٨٥ ، : ‌١٨)
مشکل کمبود وقت که غالب خبرنگاران با آن مواجه می شوند، می تواند منشا خطاهایی مانند «سرهم بندی مطالب» ، «ارایه اطلاعات بی ربط و فاقد برخی عناصر خبری» گردد که این خطا تا سطح تنظیم و انتشار اخبار، تداوم خواهد یافت. چاره این موضوع آن است که «خبرنگار خود را به جای مخاطبان باید بگذارد و پس از تنظیم خبر مجددا آن را مورد ارزیابی قرار دهد و به پرسش‌هایی که برای خودش طرح می شود، پاسخ مناسب بیابد (قندی و بدیعی ، ‌١٣٨٥ : ‌١٩)
یکی از تفاوت‌های میان یک «خبربیار» با یک «خبرنگار» توانایی او در شکار «اخبار داغ» و «دست اول» است که مخاطبان تشنه آگاهی از آن‌ها باشند. این زمینه نیز می تواند منشا خطاهایی برای خبرنگاران گردد. زیرا عطش یک خبرنگار برای یافتن چنین اخباری اگر منشا احساسی داشته باشد، تاثیر نامطلوبی برجای خواهد گذاشت. خبرنگارانی که نگاهی مطلق به حوادث و رویدادها دارند بیشتر ممکن است در این دام بیافتند.
این خطای ناشی از نگاه احساسی و مطلق به رویدادها ممکن است تا به آنجا پیش برود که حتی در مسیر تنظیم و انتشار اخبار نیز خطاهای خبرنگار جبران نگردند . « شاید به همین علت باشد که خبرنگارانی که تشنه چاپ شدن خبرهاشان هستند ، از تحقیق بیشتر و یافتن قرینه های گسترده تر طفره می روند یا ترجیح می دهند از آن زمینه‌های بالقوه با سردبیر چیزی نگویند» (رندال ، ‌١٣٨٢ : ‌٤٤-۴۳) .
مصاحبه یکی از کارآمدترین روش‌ها برای کسب خبر و همچنین تکمیل نواقص خبرهای تهیه شده است.
مصاحبه‌ها گاهی اوقات شامل سئوال‌هایی عادی درباره ابعاد یک واقعه مانند (زمان ، کیفیت ، مکان و ...) است. اما یک مصاحبه موثر و موفق، حاصل طراحی هوشمندانه یک خبرنگار برای کشاندن «سئوال‌شوندگان» به «چاله خبری» است تا او را مجاب کنند که درباره آن واقعه «اطلاعات ویژه‌ای» را ارایه نماید.
استفاده از تکنیک‌های مختلف برای تحت فشار گذاشتن سئوال شوندگان، در واقع بیانگر حرفه‌ای گری خبرنگار است، اما از سوی دیگر، می تواند افراد را ناخواسته وادار به ارایه پاسخ‌هایی نماید که در حالت عادی، هرگز به آن تن نخواهند داد...
http://mediage.blogsky.com
منبع : خبرگزاری ایسنا


همچنین مشاهده کنید