شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

فوت و فن‏ و ترفندهای ویندوز ...


فوت و فن‏ و ترفندهای ویندوز ...
● مرورگر اینترنت با شكل و شمایلِ جدید
اگر معمولاً عادت دارید كه ضمن كار با اینترنت ، به رتق و فَتق امور سخت‏دیسك‏های خود نیز بپردازید ، می‏توانید مرورگر اینترنت ۶ را به شكل مرورگر ویندوز در آورید . در این‏ شكل جدید ، میز تحریر و متعلقات آن را در لنگه‏ی سمتِ چپ و صفحات وِب را در لنگه‏ی سمت راست می‏بینید .
برای این‏منظور ، روی میان‏بُر مرورگرِ اینترنت در میز‏تحریرِ خود، كلیكِ راست كنید و سپس از منوی متعاقبِ آن ، گزینه‏ی Properties را انتخاب نمایید ( اگر مرورگر اینترنت‏تان فاقد میان‏بُر است، همین حالا برای او یك‏دانه‏ی خوشگل درست كنید).
به زبانه‏ی Shortcut بروید و واردِ حوزه‏ی Target: بشوید . كلیدِ End را فشار دهید تا به آخرِ سطر برسید. در آخرِ سطر نیز، كلیدِ Space را بزنید تا یك فاصله‏ی خالی داده شود.
در این‏جا قید e ـ را وارد كرده و آخرالامر شستی Apply را فشار دهید تا این تغییركوچك ، اعمال گردد (شكل فوق را ببینید!)
از این به بعد ، هروقت مرورگرِ اینترنتِ خود را بازكنید ، از دیدنِ سر و شكلِ تازه‏اش تعجب خواهید كرد.
● منطقه‏ی امنیتی پنجم در مرورگرِ اینترنتِ ۶
اگر در مرورگر اینترنت ۶ از منوی Tools گزینه‏یInternet Options را انتخاب كرده و به زبانه‏ی Security بروید ، با چهار منطقه‏ی امنیتی كه هركدام از درجه‏ی امنیتی خاصی برخوردارند ، مواجه خواهید شد . اما یك منطقه‏ی پنجم نیز وجود دارد كه به صورت مخفی در آمده است؛ منطقه‏ای به نام My Computer كه از شما در برابر سیستم‏تان محافظت می‏نماید!
این منطقه عمداً مخفی نگاه داشته شده‏ است زیرا یك كاربر معمولی نیازی ندارد قفلی به این محكمی روی سیستم خود بزند. اما شما به عنوان خواننده‏ی « كامپیوتر» كه معمولی نیستید!
بنابراین برای پرده‏برداری از منطقه‏ی پنجم امنیتی در مرورگر اینترنت ۶ ، ابتدا می‏بایست وارد رجیستری شوید و سپس به سراغ این كلید بروید :
HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindows?
CurrentVersionInternetSettingones
(علامت ? نشانه‏ی ادامه‏ی سطر است.) در لنگه‏ی سمت راست ، روی ضابطِ Flags كلیك راست بزنید و از منوی متعاقبِ آن گزینه‏ی Modify را انتخاب كرده و مقدار آن را از هرچه كه هست به ۱ تغییر دهید .
دیدن تأثیر این تغییر ، نیازمندِ بوت شدنِ مجدد كامپیوتر است . اما دفعه‏ی بعدی كه وارد كامپیوترتان شدید ، خواهید دید كه یك منطقه‏ی پنجم امنیتی به مناطق چهارگانه‏ی مرورگرِ اینترنت ۶ اضافه شده‏است.n
● به كار انداختن تعویض سریع كاربر
هنگامی كه چند كاربر ازیك كامپیوتر به طور اشتراكی استفاده می‏كنند ، بیرون رفتن و وارد شدن به آن كامپیوتر به منظور تعویض كاربران می‏تواند حوصله‏ی آدم را سر ببرد.
«تعویضِ سریع كاربر۱» ، یكی از ویژگی‏های ویندوز ایكس‏پی (چه خانگی و چه حرفه‏ای آن ) است ،كه هر وقت كامپیوتر موردنظر به دامنه‏ای مرتبط نباشد ، این امر را ممكن می‏سازد كه كاربران بتوانند بدون بیرون‏رفتن از كامپیوترشان، به سرعت جای خود را به كاربر دیگری بدهند . در واقع كاربرانِ متعدد می‏توانند یك كامپیوتر را به اشتراك خود درآورده و به طور همزمان از آن استفاده كنند ، و بدون خارج شدن از برنامه‏هایی كه مشغول كار روی آن هستند ، از كامپیوتر بیرون رفته و مجدداً برگردند.
مراحل زیر به شما نشان می‏دهند كه چطور می‏توانید این وجه از ویندوز ایكس‏پی را از طریق User Accounts در پانل كنترل به‏كار بیندازید (توجه داشته باشید كه وقتی تعویض سریع كاربر به‏كار افتاده باشد ، قابلیت SerialKeys از كار می‏افتد) :
۱) از منوی Start گزینه‏ی Settings را انتخاب كرده، و به دنبال آن Control Panel را بیرون بكشید.
۲) در پانلِ كنترل ( به شرطی‏كه در ترتیبِ كلاسیك باشید) ، گزینه‏ی User Accounts را انتخاب كنید .
۳) در باجه‏ی User Accounts ، گزینه‏ی
Change the way users log on and off را انگشت بزنید!
۴) در باجه‏ی Select logon and logoff options یكی از دو گزینه‏ی زیر را انتخاب كنید :
l برای آن‏كه برنامه‏های یك كاربر هم‏چنان در حال اجرا باشند، هنگامی كه یك كاربر دیگر وارد كامپیوتر می‏شود، مربع گزینه‏ی Use Fast User Switching را علامت بزنید . اگر این گزینه را انتخاب كنید ، هنگامی كه كاربر دیگری وارد كامپیوتر می‏شود، برنامه‏ها كارشان را تعطیل نمی‏كنند.
ll اما اگر می‏خواهید به محض بیرون رفتنِ كاربران، برنامه‏ها دست از كار بكشند، علامت مربعِ Use Fast User Switching را بردارید. به این‏ترتیب هروقت كه ‏كاربری موقتاً از كامپیوتر بیرون‏ برود ، برنامه‏های در دست اجرای وی نیز كار خود را تعطیل می‏كنند، و در نتیجه كامپیوتر برای نفر بعدی كه وارد می‏شود، وظایف خود را سریع‏تر انجام می‏دهد.
در این مورد بدنیست به نكات زیر نیز توجه داشته‏ باشید :
ـ فقط كاربرانی كه امتیاز سرپرستی كامپیوتر را داشته‏ باشند می‏توانند این ویژگی را به كار انداخته یا از كار بیندازند .
ـ هنگامی كه چندین كاربر وارد كامپیوتر شده‏باشند ، نمی‏توان ویژگی تعویضِ سریعِ كاربران را از كار انداخت.
ـ هنگامی كه تعویضِ سریع كاربران به‏كار‏ نیفتاده‏ باشد ، برنامه‏ها به‏محض خارج‏شدنِ شما از كامپیوتر، كارِ خود را تعطیل می‏كنند ، و به همین خاطر، كامپیوتر از سرعت بیشتری برای شخصِ بعدی برخوردار ‏می‏گردد.
● زنده باد داس!
كسانی كه دل‏شان همیشه برای «داس» تنگ می‏شود، می‏توانند خط فرمانِ داس را به منوی كلیكِ راست خود اضافه كنند تا روی هر شاخه‏ای كه رفتند، خط فرمانِ داس را در اختیار داشته باشند.
این ترفند با انگولك كردنِ رجیستری صورت می‏گیرد. وارد رجیستری شوید و به سراغ این شاه‏كلید بروید:
HKEY_CLASSES_ROOTDirectoryshell
یك كلید فرعی به‏نام cmd در زیر این كلید و منشعب از آن بسازید، و سپس مقدار Default متناظر با آن را به همان عبارتی تغییر دهید كه می‏خواهید در منوی كلیكِ راست ظاهر شود؛ برای مثال My Dear Dos .
در این مرحله یك كلید فرعی دیگر به نام command ، منشعب از همان كلیدی كه چند لحظه‏ی قبل ساختید، درست كنید. این بار مقدار Default متناظر با كلید فرعی command را باید به cmd /k cd %۱ (بسته به سیستمِ عامل‏تان) تغییر دهید.
حالا كافی است روی یك پوشه‏ی جدید بروید و كلیكِ راست را بزنید تا گزینه‏ی جدید My Dear DOS را از نزدیك ببینید!
● وارد شدن خودكار در ویندوزهای ۹۵/۹۸/ هزاره
این ترفند به مشتریان ویندوز امكان می‌‌دهد بدون آن‌‌كه مجبور باشند اسم كاربری یا اسم رمزشان را در همان ابتدا واردكنند ، با دور زدن پستِ بازرسی، به طور خودكار و یك‌ضرب وارد ویندوز شوند . برای اعمال این تنظیم ، رجیستری خود را باز كرده و این كلید را در آن پیدا كنید:
HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoft?
WindowsCurrentVersionWinlogon
(علامت ? نشانه‏ی ادامه‏ی سطر است.) اكنون یك ضابطِ جدید از جنس رشته حروفی به نام AutoAdminLogon بسازید و به آن مقدار ۱ را بدهید تا ترتیبِ واردشدنِ خودكارِ شما به ویندوز را بدهد.
یك ضابطِ رشته حروفی دیگر به نام DefaultUsername بسازید و آن را روی نام كاربر مفروض ویندوز قراردهید ، یعنی مقداری را كه به آن می‌‌دهید باید مساوی با نام كاربر مورد نظری باشد كه می‌‌خواهید تشریفاتِ ورود را طی نكند .
مرحله‌‌ی آخر، شاملِ ساختنِ یك ضابطِ رشته حروفی دیگر به‌‌ نام DefaultPassword است كه باید اسم رمز همان كاربر مورد نظر را به آن بدهید .
در این‌‌جا از رجیستری ویندوز خارج شده و كامپیوترتان را از نو بوت كنید . مطمئن باشید كه ویندوز برای واردشدنِ شما به عرصه‏‌اش ، دیگر نه اسم‌‌تان را خواهد پرسید و نه رمزتان را.n
● وارد شدنِ خودكار در ویندوز‌‌های اِن‏تی، ۲۰۰۰، و ایكس‏پی
این ویندوزهای گردن‏كلفت یك ویژگی خاص دارند كه به شما امكان می‌‌دهند كامپیوترتان را طوری پیكربندی كنید كه به طور خودكار وارد شبكه شده، و به این ترتیب مراحلِ تشریفات رسمی ورود را از پیش‌‌پای‌‌تان بردارید . ترفندی كه در این مورد به كار می‌‌رود، به كلید زیر مربوط می‌‌شود ؛كلیدی به‌‌نام Logon كه نشانی آن در رجیستری به این شرح است:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoft?
Windows NTCurrentVersionWinlogon
(علامت ? نشانه‏ی ادامه‏ی سطر است.) كاری كه شما باید بكنید اضافه كردن چند ضابطِ جدید به این كلید است :
۱) یك ضابطِ حروفی جدید به‌‌ نام DefaultUserName بسازید و آن را مساوی نام كاربر مورد نظرتان قراردهید؛ یعنی كاربری كه می‌‌خواهید به طور خودكار وارد ویندوز شود .
۲) یك ضابطِ حروفی جدید به‌‌ نام DefaultPassword بسازید و اسم رمزِ همان كاربر بالایی را به آن بدهید .
۳) یك ضابطِ حروفی جدید به‌‌ نام DefaultDomainName بسازید و نام دامنه‌‌ای را كه كاربر مفروض دارد ، به آن بدهید .
۴) یك ضابطِ حروفی جدید به‌‌ نام AutoAdminLogon بسازید و بسته به آن ‏كه می‏خواهید تشریفات قانونی ورود طی شود یا نشود ، مقدار ۰ یا ۱ را به آن بدهید . ( اگر می‏خواهید مراحل تشریفات قانونی ورود ، شامل واردكردن نام كاربری و اسمِ رمز طی نشود، مقدار ۱ را به ضابطِ فوق بدهید .)
اكنون می‏توانید از رجیستری خارج شوید و مطمن باشیدكه پس از بوت شدنِ مجدد ویندوز ، هیچ‏كس متعرض‏تان نخواهد شد و می‏توانید سرتان را بالا گرفته و در كمال اقتدار ، وارد ویندوز شوید.
▪ درمورد این ترفند باید به چند نكته‏ی ظریف اشاره كنیم :
ـ اولاً ، اسم رمز‏ها در رجیستری نگهداری می‏شوند ، بنابراین هركس كه اجازه‏ی ورود به كامپیوتر را داشته باشد ، به آن اسم‏های رمز نیز دسترسی خواهد داشت .
ـ ثانیاً ، شما می‏توانید این تابع را با گرفتن كلید Shift در حین بوت شدن كامپیوتر یا بیرون رفتن از آن ، دور بزنید.
ـ وبالاخره ، ذكر این نكته نیز اهمیت دارد كه اگر ضابطِ DontDisplayLastUserName به كار افتاده باشد، ورودِ خودكار به ویندوز امكان نخواهدداشت.
● استفاده از ورودِ خودكار را اجباری كنید
معمولاً وقتی یك كامپیوتر مبتنی بر ویندوز را طوری پیكربندی می‏كنند كه چشم بسته به یك كاربر مشخص خوش‏آمد بگوید ، بعضی‏ها می‏توانند بَدلِ ‌این ترفند را بزنند و مشخصات كاربران دیگری را وارد كنند . این ترفند، كامپیوترتان را مجبور می‏سازد كه ورود خودكار را رسماً منظور نماید و به هرنوع تلاشی كه برای دورزدن آن انجام می‏گیرد، محل نگذارد.
برای این منظور ، رجیستری خود را بازكرده و این كلید را در آن پیداكنید:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoft?
Windows NTCurrentVersionWinlogon
(علامت ? نشانه‏ی ادامه‏ی سطر است.) اكنون یك ضابطِ جدید از جنس رشته حروفی بسازید و نام ForceAutoLogon را روی آن بگذارید . برای آن‏كه ورود خودكار به صورت اجباری درآید ، باید مقدار "یك" را به ضابطِ مربوطه بدهید ، و در غیر این صورت ، مقدار "صفر" را .
پس از خارج شدن از رجیستری ، ویندوز را از نو بوت كنید تا این تغییر ، تأثیر خود را نشان دهد؛ ترفندی كه فقط در ویندوزهای ایكس‏پی و ۲۰۰۰ جواب می‏دهد.
● نونوار‏كردنِ رجیستری بدونِ بوت‏كردنِ مجدد
برای رسمیت پیدا‏كردنِ بعضی از تغییراتی كه در رجیستری اعمال می‏شوند ، لازم است ویندوز را از نو بوت كنید . این ترفند- ( كه در تمام ویندوزها جواب می‏دهد- به شما اجازه می‏دهد كه بدونِ خارج شدن از ویندوز ، رجیستری خود را مطابق با آخرین تغییرات درآورده و میز تحریرتان را نونوار كنید.
● قبل از دست‏زدن به این كار ، فایل‏های خود را ضبط كنید.
سه كلید Ctrl-Alt-Del را باهم بگیرید تا فهرست تكالیف یا مدیرِ تكالیفِ ویندوز ظاهر شود. فقره‏ی Explorer را منوّر كرده و روی End Task كلیك كنید.
اگر صفحه‏‏ی تعطیل شدن ویندوز ظاهر شد، روی شستی Cancel كلیك نمایید . پس از چند لحظه ، پیغام خطایی سبز می‏شود كه باید روی End Task كلیك كرده تا مرورگرِ ویندوز مجدداً روی كار آمده و به هرنوع تغییری كه در رجیستری داده شده باشد ، اعتبار ببخشد.
در مورد ویندوزهای ۲۰۰۰ و ایكس‏پی ، باید سه كلید Ctrl-Alt-Del را با هم بگیرید و شستی Task Manager را از میانِ گزینه‏های متعدد آن انتخاب كنید .
به زبانه‏ی Processes بروید و فقره‏ی explorer.exe را پیدا كرده، و آن را منوّر نموده و سپس روی شستی End Process كلیك كنید . ( به پیغام خطایی كه داده می‏شود ، توجه نكنید ! و دكمه‏ی Yes را فشار دهید ) پس از این عمل ، از منوی File گزینه‏ی New Task را انتخاب كرده و سپس نام explorer.exe را وارد نموده و OK را انگشت بزنید . ( محل و موقعیت این فایل را باید با كلیك‏كردن روی شستی Browse ... دقیقا‏ً ‌مشخص نمایید‏.‏)
در ضمن ، دو راهِ میان‏بر نیز برای احضار كردن مدیر تكالیف در ویندوز‏های ۲۰۰۰ و ایكس‏پی وجود دارد كه یكی، شاملِ فشار دادن سه كلید Ctrl-Shift-Esc باهم است ، و دیگری ، كلیكِ راست روی نوار تكالیف در پایین ویندوز و انتخاب‏كردن گزینه‏یTask Manager از منوی متعاقب آن.
منبع : ماهنامه کامپیوتر