پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا
دستورالعمل نگهداری ، مصرف شیر در مدارس
● ارزش غذایی شیر :
طبق بررسیهای انجام شده توسط FAO , WHO پیشنهاد شده است که ۵۰ درصد از کل مصرف پروتئین روزانه یک فرد پروتئین حیوانی باشد . مهمترین منابع تامین پروتئین حیوانی عبارتند از :
۱) گوشت ،
۲) ماهی ،
۳) تخم مرغ
۴) شیر و فراورده های آن .
بشر از هزاران سال پیش متوجه شد که شیر به موجب آنکه غذایی است تقریبا کامل و کلیه عناصر لازم را به صورت متعادل دارا می باشد و نظر به ارزش تغذیه ای بالای آن می تواند از این فراورده با ارزش به عنوان غذا ، نه تنها برای کودکان ، بلکه برای بزرگسالان نیز استفاده نماید .
● شیر استریل :
عملیات فرا رما فرایند پیوسته ای است که برای بالا بردن زمان نگهداری فرآورده های غذایی مایع و استفاده از حرارت بالا ۱۵۰ - ۱۳۵ سلسیوس در مدت زمان کوتاه ۵ - ۲ ثانیه و سپس سرد کردن سریع آن انجام می گیرد ، که این روش باعث قابلیت نگهداری طولانی شیر می شود . این فرایند باید حداقل تاثیر را روی طعم و بوی محصول ایجاد نماید .
● شیر پاستوریزه :
در تهیه شیر پاستوریزه کلیه میکروبهای بیماریزا و غیر اسپودار آن نابود و تعداد میکروبهای غیر بیماریزا در آن به حداقل رسیدهو حداقل تغییرات در ترکیب آن حاصل می شود ، عمر شیر پاستوریزه محدود و کوتاه بوده و باید در شرایط مناسب نگهداری شود .
● شرایط نگهداری شیر در مدارس :
جهت تحویل و نگهداری شیر در مدارس ضروری است به موارد اعلام شده توجه شود .
۱) در نظر گرفتن محلی مناسب جهت قرار دادن شیرهای تحویلی بطوریکه :
کف ، دیوار ، سقف انبار قابل نظافت و شستشو بوده و پنجره ها و شیشه ها سالم و مجهز به توری و دارای سیستم تهویه مناسب باشد .
۲) کلیه بسته های شیر باید بر روی پالت و با ارتفاع مناسب ( حداقل ۱۵ سانت از کف انبار ) چیده شوند .
۳) رطوبت انبار ۷۰ و دمای آن بین ۱۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد باشد .
۴) پالتها حدود ۵۰ سانتیمتر از دیوار جهت امکان عبور و نظافت قرار داده شوند .
۵) بسته های شیر حداکثر تا ۴ ردیف بر روی هم قرار داده شوند .
۶) شیر پاستوریزه تا زمان مصرف باید در یخچال ۴ درجه سلسیوس و شیر استریلیزه در انبار با شرایط فوق الذکر نگهداری شود .
۷) ضروری است محل نگهداری شیر استریلیزه از تابش نور خورشید در امان باشد .
۸) از قرار دادن شیر استریلیزه در محیط گرم خودداری شود .
۹) ممانعت و جلوگیری از آسیب فیزیکی بر روی بسته ها .
۱۰) از روشهای مناسب جهت کنترل آفات و نظافت انبارها استفاده شود .
۱۱) از قرار دادن هر گونه وسائلغیر ضروری در داخل انبار خودداری نمایند .
۱۲) استقرار شیرها بر اساس قانون تقدم و تاخر قرار داده شود . ( بسته های شیر که زودتر وارد انبار شده زودتر خارج و مصرف گردد )
● کنترل شیر تحویلی :
شیر پس از تحویل و قرار دادن در یخچال و یا انبار باید قبل از توزیع در بین دانش آموزان توسط مربی بهداشت مورد بررسی قرار گرفته و پس از تایید دستور مصرف آن صادر گردد .
▪ کنترل تاریخ تولید و انقضاء :
نی های مصرفی باید دارای پوشش ثانویه باشند در غیر اینصورت بهتر است از تحویل نی های فاقد پوشش خودداری شود .
بسته های دارای نشتی یا معیوب از بسته های سالم جدا گردند .
بهتر است قبل از توزیع شیر ابتدا چند بسته به طور راندم انتخاب و جهت حصول اطمینان از عدم تغییر کیفی مانند دلمه شدن ، بریده بودن شیر ، بادکردگی ، تغییر بو و رنگ مورد بررسی و تست ارگانولپتیک ( قسمت چشایی ) قرار گیرد .
● آموزش دانش آموزان :
▪ ضروری است موارد زیر توسط مربی بهداشت به دانش آموزان آموزش داده شود .
▪ دانش آموزان برای خوردن شیر از نی های دارای پوشش استفاده نماید در غیر اینصورت از لیوان کاملا تمیز و بهداشتی یکبار مصرف استفاده شود .
▪ از باز کردن شیر با وسائل آلوده خودداری کنند .
▪ آموزش دانش آموزان در رابطه با مصرف شیر بطوری که در صورت مشاهده بو ، رنگ نا مناسب و بریدگی و دلمه شدن و بادکردگی غیرطبیعی بلافاصله مراتب را به مربی بهداشت اعلام نمایند .
▪ به دانش آموزان مزایای استفاده از شیر و همچنین تاکید بر مصرف شیر بلافاصله پس از تحویل آموزش داده شود .
▪ به دانش آموزان آموزش داده شود که قبل از مصرف شیر دستهای خود را با آب و صابون بشویند .
▪ لازم است تاکید شود بسته های خالی شیر پس از مصرف در سطل زباله جمع آوری شوند .
دکتر مینا قره گوز لو
کارشناس مسئول مواد غذایی و بهداشتی
کارشناس مسئول مواد غذایی و بهداشتی
منبع : سازمان آموزش و پرورش شهر تهران
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید بلیط هواپیما
ایران آمریکا اسرائیل روز معلم رهبر انقلاب دولت معلمان مجلس شورای اسلامی بابک زنجانی خلیج فارس مجلس دولت سیزدهم
تهران زلزله آتش سوزی معلم پلیس شهرداری تهران سیل قوه قضاییه فضای مجازی سلامت سازمان هواشناسی دستگیری
قیمت خودرو قیمت طلا بازار خودرو خودرو قیمت دلار دلار بانک مرکزی ایران خودرو سایپا کارگران روز کارگر قیمت
فیلم سینمایی تلویزیون سریال سینما مسعود اسکویی سینمای ایران دفاع مقدس موسیقی تئاتر فیلم
مکزیک
رژیم صهیونیستی فلسطین غزه جنگ غزه حماس روسیه چین نوار غزه ترکیه عربستان یمن اوکراین
فوتبال استقلال پرسپولیس سپاهان تراکتور باشگاه استقلال لیگ برتر ایران رئال مادرید لیگ قهرمانان اروپا بایرن مونیخ لیگ برتر لیگ برتر فوتبال ایران
هوش مصنوعی همراه اول اپل تلفن همراه اینستاگرام گوگل پهپاد تبلیغات وزیر ارتباطات ناسا
فشار خون کاهش وزن دیابت بیماری قلبی کبد چرب ویتامین قهوه