جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

جمهوری اسلا‌می و منزلت زنان


جمهوری اسلا‌می و منزلت زنان
تصویب اساسنامه فوتبال جمهوری اسلا‌می ایران در هیات وزیران ظاهرا به موضوع حضور بانوان در ورزشگاه‌ها جنبه قانونی می‌دهد.صرف‌نظر از این موضوع خاص که باید آن را با نگاه مثبت نگریست، به نظر می‌رسد جمهوری اسلا‌می پس از ۲۸ سال استقرار به مرحله‌ای رسیده که ناچار است به برخی پرسش‌های کلیدی در حوزه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی پاسخ دهد.
این نیاز به واکنش از سوی نظام اسلا‌می به جایگاه و انتظاراتی که در جهان اسلا‌م و حتی در داخل کشور از یک دولت دینی مدرن می‌رود، باز‌می‌گردد.جمهوری اسلا‌می ایران امروز پیشگام تشکیل و استقرار دولت دینی در جهان اسلا‌م است؛ تجربه‌ای که مشتاقان فراوانی در اقصی‌نقاط جهان دارد.
این اصرار برای تشکیل نظام سیاسی مبتنی بر شریعت بدون اغراق یکی از فعال‌ترین جنبش‌های مسلمانان در دنیای کنونی است. از استقرار دولت اسلا‌می در ترکیه تا میل مسلمانان مراکش، تونس، مصر و... برای تحقق و استقرار یک نظام اسلا‌می امری نیست که بر کمتر محققی پوشیده باشد.جمهوری اسلا‌می از آنجایی که توفیق استقرار را در نزدیک به سه دهه داشته و با حوزه‌ها و پرسش‌هایی که در عالم تئوری و نظر، بلکه در صحنه عمل و واقعیت روبه‌رو شده، می‌تواند الهام‌بخش بسیاری از این جنبش‌ها و حتی دولت‌های اسلا‌می باشد. این مساله که چگونه می‌توان هم دولت دینی تشکیل داد، هم به تجدد و پیشرفت نایل شد و هم به پرسش‌ها و خواسته‌هایی که در حوزه‌های اجتماعی در حال طرح است پاسخ داد، یک دغدغه بسیار اساسی است.
موضوعاتی چون میزان نقش زنان در یک دولت دینی، انتخابات، حقوق بشر، عدالت و مساوات جنسیتی، مساله ارث و دیات، سنگسار، حق قضاوت زنان و... و ده‌ها سوال دیگر که به مساله نواندیشی دینی و منزلت و میزان نفوذ و حضور بانوان در یک جامعه اسلا‌می باز‌می‌گردد.بدیهی است پرسش‌های مذکور تا زمانی که مسلمانان، دولتی مستقر نکرده‌اند، می‌تواند در سایه روشن پاسخ‌های عمومی، کلیشه‌ای و نادقیق قرار گیرد، اما از فردای استقرار دولت اسلا‌می تمام این سوالا‌ت و حتی پرسش‌های محدودتر و کوچک‌تر در راس موضوعات و دغدغه‌های نظام اسلا‌می مستقر قرار خواهد گرفت.
از آنجا که توفیق و یا شکست تجربه دولت دینی در ایران اثر وضعی روشن و مبرهنی بر دیگر جوامع و جنبش‌های اسلا‌می دارد، مسلمانان ایران و واضعان دولت دینی مدرن نمی‌توانند و حق هم ندارند که موضع خود را نسبت به این پدیده‌ها روشن ننمایند. بدیهی است جمهوری اسلا‌می باید بتواند الگویی مناسب در این رابطه پدید آورد. باید اذعان داشت در سال‌های اخیر درک روشن‌تری از مسائل نوظهور و حقوق مترتب بر بانوان در نظام جمهوری اسلا‌می صورت گرفته است.
علی‌رغم برخی دغدغه‌ها، جهت حرکت کلی نظام برای روشن‌تر ساختن چگونگی حوزه تعامل و جایگاه بانوان است.
اقداماتی مانند مشارکت بخشیدن زنان در امور سیاسی، قضایی، فراهم آوردن حضور زنان با پوشش مناسب در صحنه‌های ورزش بین‌المللی، حق کار، تعریف روشن‌تر از موضوع ارث، حقوق مساوی در قوانین مدنی و حقوق خانواده، موضوع برابری دیات و سن تکلیف است که می‌تواند الهام‌بخش برای جامعه جهانی مسلمین باشد؛ اقدامی که می‌تواند مدلی مناسب برای جوامع اسلا‌می اعم از شیعه و سنی باشد. مسلمانان تمایل دارند ضمن حفظ هویت عمومی اسلا‌می خود و بهره‌برداری از مواهب دنیای مدرن، امکان همانندسازی باورهای مذهبی خود با داده‌های نوین جهان مدرن را تجربه نمایند. چنانچه جمهوری اسلا‌می بتواند پاسخ‌های مناسبی در این حوزه‌ها و دیگر موضوعات مبتلا‌به ارائه نماید، انقلا‌ب اسلا‌می صادر شده است.
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید