سه شنبه, ۲۵ دی, ۱۴۰۳ / 14 January, 2025
مجله ویستا
تصمیمگیری در فضای مهآلود
هفته گذشته بورس شاهد اولین حرکت در جهت توسعه سرمایهگذاری خارجی در بازار سرمایه ایران بود.
صدور مجوز سرمایهگذاری خارجی برای سه شرکت Asian Capital partnesتا سقف یکصد میلیون یورو، سه نفر سرمایه گذار لبنانی معادل ۵۰ میلیون دلار و فیوچر بانک بحرین معادل یکصد میلیون یورو در شرایطی صادر شد که سایه سرد اتهامات هستهیی بر اقتصاد کشور سایه گسترده و تاثیرات منفی آن کاملاً محسوس است.
کسب مجوز ۲۴۰ میلیون یورو سرمایه از سوی خارجیها با وجود محدودیتهای فراوان فعلی بازار سرمایه تعجبآور است اما حضور سرمایهگذاران از کویت، عربستان و بحرین در این بازار خبر از بازار امنتری نسبت به کشورهای منطقه میدهد گرچه موانع بر سر راه بازار سرمایه همچنان به قوت خود باقی است.
بلوکه شدن سرمایه خارجیان تا ۳۰ سال در بورس و نیز اجاره هزینه حداقل ۱۰ درصد سهم یک شرکت موانع آییننامهیی است که مسلماً هیچ جذابیتی را برای ورود سرمایهها ایجاد نمیکند. به رسم رایج در دنیا، سهامداران در هر زمان که بخواهند میتوانند سهم خود را به نقدینگی تبدیل کنند و مسلماً سود سهام شرکتهای حاضر در بورس طی سه سال، بازدهی قابل توجیهی برای سرمایهگذاران خارجی به وجود نخواهد آورد اما به هرحال ورود ۲۰۰ میلیون یورو و ۵۰ میلیون دلار به بازار سرمایه ایران از کانال خارجیها را باید مثبت تلقی کرد اما تا زمانی که محدودیتهای آییننامهیی آن اصلاح نشود نباید انتظار ورود سرمایههای بیشتر بورس را داشت آن هم در شرایطی که بازارهای مالی دنیا به سمت بینالمللی شدن و یکپارچگی پیش میروند.
گذشته از این موارد پروسهیی که سرمایهگذاران پس از دریافت مجوز از سوی سازمان سرمایهگذاری باید طی کنند گاهی آنقدر طولانی میشود که سرمایهها فرار را بر قرار ترجیح میدهند.
اگرچه حیدر مستخدمین حسینی سخنگوی بورس در پاسخ به انتقاداتی که از طولانی بودن این فرآیند میشود میگوید: براساس آییننامه سرمایهگذاری خارجی ظرف کمتر از یک ماه نتایج بررسیها اعلام میشود و تاخیری در این زمینه وجود ندارد.
وی همچنین درخصوص اینکه بیشتر متقاضیان خارجی برای سرمایهگذاری در بورس از کشورهای همسایه هستند، میگوید: بطور قطع کسانی که تحلیل درستی از بازار دارند هیچ وقت در فضای مهآلود اقتصادی تصمیمگیری نمیکنند.
رییس هیات مدیره بورس میافزاید: هرچند بورسهای منطقهیی و بینالمللی در شرایط موجود و با توجه به تنشهای سیاسی و تعاملات بینالمللی دچار نوساناتی شدهاند، اما در صورت تدوین و تثبیت کامل مواضع اقتصادی دولت سرمایهگذاران خارجی تمایل بیشتری برای سرمایهگذاری در بازار سرمایه تهران نشان خواهند داد.وی همچنین با اشاره به بررسی لایحه بودجه ۸۵ در مجلس میافزاید: با تصویب این لایحه نگرش دولت و مجلس به بخشهای مختلف اقتصادی روشن خواهد شد.مستخدمین تاکید کرد: در حال حاضر نماد برخی شرکتها بسته است که در صورت بازگشایی آنها شاخص کل بیشتر سقوط خواهد کرد اما با توجه به کف بودن قیمتها به نظر میرسد با اتمام لایحه بودجه و رفع تنشهای سیاسی سرمایهگذاری داخلی و خارجی در بورس رونق مناسبی پیدا کند.
همچنین سخنگوی بورس اوراق بهادار میزان کل سرمایهگذاری خارجی که در حال حاضر میتواند در بورس انجام پذیرد را حداکثر ۴ میلیارد دلار بیان کرد.
● بازگشت اعتماد به بازار سرمایه
«حضور سرمایه گذاران خارجی موجب افزایش حجم تقاضا در بازار بورس می شود.»
رحیم اسماعیلی حضور سرمایه گذاران خارجی را در بازار بورس ایران از لحاظ حجم معاملات مثبت ارزیابی کرد وگفت: حضورسرمایه گذاران خارجی به افزایش حجم معاملات در بازاربورس کمک فراوانی میکند.
وی افزود: حضورسرمایه گذاران خارجی موجب افزایش حجم تقاضا دربازاربورس میشود، بنابراین افزایش حجم تقاضا تاثیرات مثبتی را در بازار بورس خواهد گذاشت.اسماعیلی ادامه داد: با ورود سرمایه گذاران خارجی اعتماد به بازار سرمایه باز میگردد.
وی در ادامه تصویب لایحه بازار سرمایه را موجب رونق بازار ذکر کرد وگفت : با نظارتهایی که صورت میگیرد قطعا این لایحه می تواند درجهت منافع سهامداران خرد باشد و با توجه به اینکه لایحه کاملی است اطمینان بیشتری به سرمایه گذاران خرد میدهد.
وی در ادامه وضعیت شاخص بورس را متاثر از مسائل سیاسی و اقتصادی در کشور ذکر کرد و گفت: با خاتمه یافتن بحث انرژی هستهیی در مورد کشورمان و مشخص شدن مواضع کشورهای اروپایی، شاخص بورس به مراتب وضعیت مناسبتری خواهد یافت.
این کارشناس بازار سرمایه اطمینان بخشی و اعتماد در بازار سهام را به عنوان یکی از مهمترین عوامل در رونق شاخصها عنوان کرد و گفت: آن چیزی که باعث افت شاخصها میشود فشارهایی است که از خارج ایران در خصوص انرژی هستهیی اعمال میشود با کاهش یافتن فشارهای خارجی، بازاربورس بار دیگر رونق خواهد یافت.وی القای آرامش و امنیت را موجب رونق بازاردانست و گفت: با القای آرامش التهاب نسبی بازار برطرف خواهد شد.
● افزایش حجم معاملات
نصرالله برزنی با بیان اینکه حضورسرمایه گذاران خارجی می تواند اعتماد از دست رفته بازار بورس را بازگرداند، گفت: ورود پول تازه به بازار بورس ایران میتواند شاخص را افزایش دهد و نیز موجب رشد حجم معاملات شود.برزنی ورود سرمایه ۲۴۰ میلیون یوروی را به بازار بورس ایران موجب افزایش حجم تقاضا در بازار عنوان کرد واذعان داشت: ورود سرمایه ۲۴۰ میلیون یورویی قطعا عامل مهمی جهت بالابردن حجم تقاضا و ثبات در بازار میشود.
وی با بیان اینکه با ورود سرمایهگذاران خارجی در بازار بورس ایران اطمینان بخشی نسبی در بازار بورس حاصل می شود، ادامه داد: ورود سرمایهگذاران خارجی در بازار بورس ایران اطمینان نسبی را در بازار سرمایه حاصل میکند.کارگزار بانک اقتصاد نوین در ادامه اساسنامه بازارسرمایه را موجب رونق بازاربورس درآینده دانست و اذعان داشت: با اعمال نظارتهای مستمری که در بازار بورس انجام می گیرد جلوی سوءاستفاده دست اندرکاران بازار گرفته میشود و همین امرعاملی جهت رونق بازار سرمایه در آینده میشود.
وی درادامه اساسنامه بازار بورس اوراق بهادار را موجب افزایش جو اطمینان در بازار عنوان کرد و اذعان داشت: اساسنامه بازار بورس اوراق بهادار میتواند نقش موثر و تعیین کنندهیی را در بازار بورس ایفا کند.
● تبادلات متعادل میشود
پیمان فروزش، نماینده مردم زاهدان و عضو کمیسیون اقتصادی در خصوص تهدید یا فرصت بودن حضور سرمایه گذاران خارجی در بازار بورس کشور گفت: حضور سرمایه گذاران خارجی را تاکنون در بازار سرمایه کشور شاهد نبودهایم و قانون و مقررات نیز چنین اجازهیی را به بازار بورس کشور تاکنون نداده است، یکی از مشکلات بازار سرمایه کشور نیز همان بین المللی نبودن ساختار بورس بوده است.
وی افزود: با بررسی بازارهای بورس سایر کشورهای جهان براحتی می توان متوجه شد که مشخصه اصلی این بازارها که عامل تقویت و ارتقای رقابت آنها نیز می شود، بین المللی بودن ساختار این بازارهاست بطوری که ورود و خروج سرمایهگذاران خارجی به درون ساختار این بازارها به سهولت انجام می گیرد و این فرایند با توسعه فن آوری های ارتباطی ، تسریع نیز شده است.
فروزش اظهار داشت: ورود سهل و آسان سرمایه گذاران خارجی در بازار بورس و فراهم کردن زمینه برای فعالیت و رقابت آنها، خود سبب رونق بیشتر بازار سرمایه خواهد بود، همچنین از این راه می توان فعل و انفعلات مثبت را در بازار ایجاد کرده و تبادلات را متعادل کرد.
نماینده زاهدان ادامه داد: درکمیسیون اقتصادی اولین اقدام برای بین المللی کردن بازار بورس، تصویب لایحه بازار سرمایه بود، از طرف دیگر برای سازماندهی این بازار، کمیته ساماندهی بازار بورس تشکیل شد، راههای زیادی برای رونق بخشی بورس کشور در کمیسیون بررسی شده و هدف از این اقدامات، حرکت به سوی بازاری بر محور عرضه و تقاضا است.
فروزش تصریح کرد: یکی از بهترین راه ها برای اداره بورس برپایه سیستم عرضه و تقاضا، بین المللی کردن بورس و هموار سازی حضور سرمایه گذاران خارجی است.وی با ابراز امیدواری از اینکه حضور و فعالیت سرمایه گذاران خارجی در بورس کشور بتواند بستر ساز رشد شاخص ها در کلیه زمینه ها باشد، گفت: فعالیت و رقابت سرمایه گذاران خارجی در بورس ایران نه تنها تهدیدی برای این بازار نیست بلکه می تواند فرصتی بسیار مناسب برای بین المللی کردن این بازار و ممانعت از درون گرایی در بازار سرمایه باشد.
عضو کمیسیون اقتصادی به معایب درون گرایی در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: درون گرایی در این بازار جز عدم شفافیت اطلاعات و فقدان مبادلات سالم، چیزی را در پی ندارد.وی در پاسخ به این سوال که آیا رانتی در پشت حضور سرمایه گذاران خارجی در بازار بورس کشور وجود دارد یا خیر، گفت: این مطلب صحیح نیست، اگر بورس بر اساس چارچوب تعیین شده در قانون بازار سرمایه و تحت نظارت مکانیسم های مدیریتی بازار، ادامه فعالیت دهد، هیچ گونه امکان رانتی وجود نخواهد داشت.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست